Fren's Wedding

Rumah Pengantin

Tuesday, March 03, 2009

Hari ni saya menyepikan diri buat sementara..
sibuk menyiapkan report yg masih tak siap²..
kalau saya penyebabnye tak ape..saya akui la..
ni yg punca dari orang lain..
tu yg "Ari nie rase nak makan ORANG"
hehehe~tapi saya tak sezalim itu..
"As Sabarul Minal Iman"
ni nak cerite aktiviti hari Ahad..
macam yang dah diberitahu..
saya, mak n bariah nak ke rumah pengantin..
ade 2 buah rumah sebenarnye..
1 jiran terdekat saya..
dan lagi 1 kawan sekolah saya juga la..
n adik die kawan En. Nazir 1 department..
masa tengah bersiap² En. Nazir sms..
die kate dekat rumah kawan kami tu makanan best..
yang penting..ade ayam golek n kambing..
huishhh..faberet tuh..
(telan air liur sorang²)
En. Nazir siap pesan jangan makan kambing banyak²..
siap pesan²..tau ler wife de ni kuat makan..hehe~
sampai dekat rumah pengantin..
jalan punye la jem..berape ramai la jemputan pakcik ni gaknye..
nasib baik saya dapat parking keta tempat yang senang..
cume kena jalan jauh sikit je la..
ahhh..tak peduli..
lepas bersalam² dengan penyambut tetamu..
cam biase ade soalan cepu emas utk saya tiap kali jumpa org yang dikenali..
"Mane suami ko Long?"
jawapan yang pendek, ringkas, tepat dan padat..
"Die keje..datang dengan kawan².. kitorang cuti tak sama"
makcik nak saya tambah jawapan lagi ke..hehe~
lagi satu soalan teka teki..
"Dah ade isi ke?"
Jawapan saya..
"Ari tu dah ade..tapi belum ade rezeki la makcik"
banyak sangat soalan makcik² ni kan..
die tak tahu saya datang nak makan kambing n ayam golek agaknye..
sampai kat canopy tu..saya amik nasi minyak sikit jek..
dah kenyang..lagipun makan nasi minyak banyak..
sure nanti kepala ting tong..
saya perhatikan seluruh meja..
emmmm..tak de pun kambing n ayam golek..
tibe² makcik yang senduk nasi kate..
ayam tak siap lagi..stok dah habis..
hancusss..harapanku..huhu~
kambing pun tak nampak bayang..
dengan hati yang kecewa..chewah..
saya ajak mak duduk kat tengah..
air yang ada sangat banyak pilihan sampai rambang tekak..
macam kat pasar malam pulak..
saya ambik air mata kuciing jek..


oleh kerana dah kecewa..
saya cume ambik seketul ayam masak merah..
tembikai 3 hiris..dah cukup la tu..
tengah² makan saya nampak seseorang..
saya lambai die..die ialah Kak Umi..
sedara saya..dia tolong rewang..
dengan muka seposen dan tak malunye..
saya tak kat die..
"Kak Umi ayam golek takde lagi ke?"
Dia kate.. "Ade..tapi tak siap bakar lagi..nape? kak long nak ke?"
"Boleh gak..kalau Kak Umi nak ambikkan.." hehehe~
"Ar tunggu kejap..nanti Kak Umi ambikkan"
tak sampai beberapa minit Kak Umi datang..
saya nampak die ade bawak pinggan..
rupenye die dah berjaya ambikkan saya 3 ketul ayam..
"TQ..Kak Umi"

dapatlah saya menjamah ayam golek tu..
dapat sikit pun jadi la kan..
hehe~tak malu betul saya neh..
mak saya gekeng kepala jek la..
(dlm ati.. "Wat malu betul anak aku ni")
kalau tak de Kak Umi tadi saya makan je ape yang ade..
ni namenye rezeki..hehe~
tak dapat kambing pun tak pe la..
saya tak excited nak makan kambing ari tu..

sangat gumbira dapat jamah ayam golek..
dah siap makan terus balik..
habis tu takkan nak gi basuh pinggan pulak..hehehe~

You Might Also Like

8 Th♥ught (s)

  1. eeeuuuww camne le ghupenye puan hernee ni mkn org..jgn ler, baik makan ayam tu...kan besttttt...

    ReplyDelete
  2. Purple_lav>>ayam ni skit sgt..tak cukup..tu yg nk mkn org..hehehe

    ReplyDelete
  3. ko lambat gi ke... dlm 1 ada lagi kambing tu hahaha aku dpt ckit jek org ramai sgt

    ReplyDelete
  4. Mummy Dasy>>aku dtg dlm kul 2 lbih..gi umah kt desa dulu..btg idung kambing pn taraa..

    ReplyDelete
  5. kambing yg kuah warna hitam² tu xkan ah cepat na habis... tapi mmg sedap hahaha buat ko kecur jek jang klu aku terus citer pasal kambing tu ada kang xpasal En.Nazir kena gi cari lak

    ReplyDelete
  6. Mummy Dasy>>hehehe..ntah kecur kn aku jek..ala senang nk cari kambing kt zz je..ktorgkn regular customer..hehehe

    ReplyDelete
  7. Ak ah aku x pnah gi zz nak ajak Mr.Hubby gi ah aku ada tgk mee rebus gearbox kambing

    ReplyDelete
  8. Mummy Dasy>>gi la..sedap gilos..msti nk lg..hehehe

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!