Home Sweet Home

Cerita Pindah Rumah

Thursday, May 14, 2009


Cerita yang dah lama tergendala..
Secara rasminya saya berpindah ke rumah baru pada..
3 Mei 2009..alhamdulillah semuanya berjalan lancar..
maaf ye kawan² semua..
saya belum berkesempatan nak buat majlis kesyukuran..
tapi saya tetap mempelawa kawan² datang ke rumah..


kami hanya buat bacaan yasin & tahlil ringkas..
itu pun hanya sesama keluarga saja..
kami buat selepas solat Asar..



ini saja menu yang sempat saya siapkan..
Nasi Ayam + buah kuini sebagai pencuci mulut..
jadilah kan..rezeki namanya tu..


bila dah tinggal rumah sendiri baru saya tahu..
susah senang yang mak saya alami..
semua kena buat sendiri kan..hehehe~
alhamdulillah En. Nazir rajin menolong..
bila kita bekerjasama..
rasanya semua yang susah jadi senang..


belum sempat lagi berhujung minggu di rumah..
minggu lepas ada training..
minggu ni mungkin hari Ahad saja ada di rumah..
hari Sabtu insya'Allah saya takde di rumah..
ada program lagi..nanti saya ceritakan..


setakat ni sehari sekali saya memasak..
saya akan masak bila balik kerja..
masak tu pun kena lebih kalau En. Nazir cuti @ kerja malam..
jadi dia boleh makan lauk yang sama tengaharinya..
dia boleh masak juga..
setakat ni nasi goreng..sayur masak air..
dah boleh dikategorikan lulus la..hehehe~


dah duduk rumah sendiri kena la masak kan..
takkan asyik nak makan luar saja..ayat poyo..
cheh~ baru 2 minggu wahai Hernee..
tapi bingung juga..kat ofis dah fikir balik nak masak apa..
apa saja stock lauk yang ada kami bedal..
sebelum pindah kami ke Kip Mart..
belanja barang dapur..
ada la ikan kembung sekilo yang kami beli..
bila minggu lepas saya nak masak..
ikan dah nak busuk..ya Allah..
cuainya saya..saya letak dekat chiller dgn suhu yg rendah..
jadi ikan tu tak beku..
untuk tak membazir..ikan tu disedekahkan pada Nemo..
belum busuk lagi pun..cuma lembik saja..
rezeki Nemo..


itu saja la cerita saya setakat ni..
nak cerita pasal jiran baru..
saya baru kenal beberapa orang saja..
itu pun belum sempat berbual panjang..
Adik Umi Nawfal juga jiran saya..
nun di tingkat 3..


Untuk kawan semua..
Jemputlah datang ke rumah saya..
kalau nak datang bagitau..
boleh masak sikit..hehehe~




post signature

You Might Also Like

26 Th♥ught (s)

  1. hernee,...mcm tuelah kalau dah dok umah sndiri....kitorg kat opis ni kkdg siap tanya mebr2 apa yg diaorg nak msak balik keje....he he he...

    takpe...sok umah sndiri, susah senang, tanggung sndiri...sndiri yg rasa....bila dah mcm tue, secara automatik, kita pandai nak buat budget utk diri sndiri dan umah kita.....

    aduh...bolh pulak lupa ada beli ikan eh....nanti kalau si abg gi mncing, jgn lupa lak nak siang tau....he he he

    ReplyDelete
  2. pn hernee

    wah merasa la dok umah sendiri eh..xpe tingkatkan prestasi di rumah...hindari kontroversi...wakaka..rajin2 k..jgn maleh2

    ReplyDelete
  3. Siti>>a'ah la siti..tp kat sini hernee xde geng nk tnye menu..geng2 blogger je la jd rujukan..

    btul la..bru saya tau susah senang..hehehe..nti dpt ikan pancing mmg jd stok lauk la..hehehe

    ReplyDelete
  4. @mien...mien>>alhamdulillah dh merasa..mmg kna rajin pn..kang x mkn lak org dlm umah tu..hehehe

    ReplyDelete
  5. camtu la hajar kak.. time kat opis mesti dalam pale ni dok pikir nak masak ape tok makan malam nanti... tp biasanyer time hr kijer hjr masak yang simple2 jer...

    yang penting dlm fridge mesti dah tersedia cili, bawang merah, bawang putih yang dah siap di mesin.... senang skit kan... ikan sumer tu bagai hjr dah siap siang time hari cuti...

    ReplyDelete
  6. WELCOME TO THE CLUB...klu aku time keje masak yg simple jek dah stby nak masak ape coz masa beli brg dapur dah terus set nak msk ape tuk seminggu

    ReplyDelete
  7. owh.. umah hernee yg bwh tepi sekali tu ek?? baru jek minggu lps lepak2 kat umah atan.. gi lunch, tp hernee xde kat umah.. kalau x, mau singgah berkepoh2.. keh keh keh.. nampak hijau dr tmpt jemur kain lg..!! cun ah ijau tu..

    ReplyDelete
  8. hernee.. nntikn.. kalau2 gi lunch kt umah atan, dinner plaks kat umah hernee kan??? hihihihihi.. x malu sungguh aku ini!! :p

    ReplyDelete
  9. hajarus>>a'ah la..senang dh siap smua..tinggl lebur dlm periuk..dh terikut style mak..

    ReplyDelete
  10. Mummy Dasy>>snang gak cam tu..long nti dtg la umah aku..

    ReplyDelete
  11. Umi Nawfal>>sesungguhnya..itu bukan rumah ku..hehehe..rumah hernee tepi gak tapi blok c4 sblh umah tmpt sidai baju ijau..dh dkat la tu..

    boleh je nk dtg mkn kt umah..tp bgtau..kang mkn biskut jek kang..hehehe

    ReplyDelete
  12. kah kah kah.. daku tersalah rumah daa.. seb baik tak terjah.. huhuhuhuhu...

    owhh.. blok sebelah.. yg sebelah opis die tu kee.. ea??

    ReplyDelete
  13. Umi Nawfal>>>hahaha..sib baik x slh ktuk pintu..a'ah sblh ofis tu..hehehe..jemput2..

    ReplyDelete
  14. nak dtg , nak dtg.. masak sedap2 taw.. hikhikhik.. x malu sggh..

    ReplyDelete
  15. syahza>>ala x kisah la..tunggu nti ade rezeki lbih saya teringin nk kumpulkn geng2 blogger..

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah...selesai dah..

    buah kuini tuh.lama x mkn

    ReplyDelete
  17. Hernee, tahniah pindah umah baru:)

    ReplyDelete
  18. Mesti seronok dapat pindah umah sendiri kan?;)

    ReplyDelete
  19. Lepas nih rajin2 masak and google la resipi2 baru n susah sikit..

    ReplyDelete
  20. Mesti hernee pelik ngan mimi...apakah motif??

    ReplyDelete
  21. GIGIH lagi dan lagi..kahkahkah...

    ReplyDelete
  22. Nak hadiah dari hernee punya pasal..hihihi...

    ReplyDelete
  23. amboi mimi.. gigih berusaha yee..

    boleh ni hernee.. nnti masak best2 taww.. leh tumpang lunch..!!

    ReplyDelete
  24. neezareef>>hehehe..makcik bg buah tu..kn tgh musim..

    Umi Sufira>>a'ah rajin btul..dh tau motif nye..

    ni pn tiap2 ari mikir nk msk..

    Umi Nawfal>>hehehe..bloeh jek..no hal..

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!