Hari Asyura

Bubur Lambuk

Saturday, January 02, 2010

Harap maaf.. entri adalah lapuk.. kalau disimpan bubur tu pun sure dah basi ngeh2.. saya tak ada mood nak menaip.. dah buka blog tapi tak tertaip.. baru sekarang ni ha ada mood.. hehehe~

Minggu lepas hari Ahad saya adalah berkampung di rumah emak, sebab En. Nazir balik kampung. Hari tu juga adalah Hari Asyura, kebiasaannya orang2 kampung or taman akan buat bubur lambuk kat masjid. Bila teringat bubur ni, saya tanya emak.. tapi emak pun tak tahu ada orang buat bubur ke tak kat masjid.
Dalam pukul 5 lebih ada suara budak beri salam dekat rumah jiran sebelah. Saya pun pasang telinga..
"Assalamualaikum.. nak bubur tak?"
Bila dengar bubur terus berdezup saya keluar ke muka pintu. Orang lain yang ditanya orang lain pula yang menjawab. Saya terus bagitahu adik tu yang saya pun nak bubur.
"Dik akak nak bubur"
"Ambil mangkuk aeh kak"

Berdezup pergi dapur ambil mangkuk dan bagi dekat budak tu.




Inilah pasukan penghantar bubur lambuk aka bubur Asyura. Bahaya betul budak2 ni, bertenggek macam tu je kat kereta tu.
Bubur lambuk yang saya dapat. Dapat la semangkuk buat2 jamah2 hilangkan kempunan ;)



Alhamdulillah boleh tahan sodap.

"TQVM.. adik2 penghantar bubur"


post signature

You Might Also Like

6 Th♥ught (s)

  1. salam ziarah..
    wahh,macam tradisi dalam bulan ramadhan..=)

    ReplyDelete
  2. a'ah cam tu le miera..mmg tiap2 thun cam ni..

    ReplyDelete
  3. bubur lambut itu nampak sedap..dah lama tak makan bubur lambuk..susah nak dpt di KL ni..

    Great Teacher Onizuka

    ReplyDelete
  4. Eyriqazz>>klau tringin wat sndiri jek..hehehe

    ReplyDelete
  5. siti taun ni terlpas dpt bubur lmbuk dr surau kat taman tu, sbb masa tu kene keje...cm hampas je rasanyer.....

    geram tullah...nak buat sndiri, mesti rasa tak sama..siti mmg giler kat bubur lmbuk ni...asal bulan pose je, mesti tepon mak ada org masjid kasi bubur tak..he he h...

    ReplyDelete
  6. Siti @ nurie >>same la kte siti..mmg suke gile..buln pose mmg mak slalu wat..ni mak dh x shat susah la nk mrase bubur lambuk air tgn die..huhuhu

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!