Colleagues

Buah Kundang Yang Oren ;)

Monday, February 22, 2010


Dapat menjamah sikit buah kundang Jumaat lepas. Si Mat Gadget yang bawa ke office beli kat pasar katanya. Saya memang suka buah kundang ni, rasa dia macam buah pelam kan. Tengah musim buah kundang agaknya sekarang ni.

Sedikit info mengenai buah kundang yang saya google di Wikipedia

Kundang juga dikenali sebagai Kemior merupakan sejenis tumbuhan yang pokoknya mempunyai getah yang boleh menyebabkan keradangan sekiranya terkena pada kulit. Buahnya pula seperti buah mempelam kecil. Rasanya masih hingga masam, sebagai pemecah selera. Biasanya dimakan bersama dengan kulitnya, isinya mempunyai serat yang tinggi sebagaimana buah mangga.


Kenapa buah kundang dipanggil buah kundang sedangkan warna dia oren ek? Kenapa tak panggil buah oren? hehehe~ Sila jawab ;)


post signature

You Might Also Like

18 Th♥ught (s)

  1. dah lama tak makan buah kundang..sedap juga rasanya..dulu selalu melastik buah ni masa kecil...

    ReplyDelete
  2. sebab bijinye warna pepel kot hehehhehe

    ReplyDelete
  3. nanti buah limau ( oren ) nak panggil apa lak?..he he he...

    hari tu mcm teringin, singgah gi kedai buah..ckp ngn akak tu, akak leh test drive dulu sebijik tak?..dia kasi..bila dah makn sebijik, mcm x jadi nak beli...ha ha ha...tapi yg test drive tu, abis gak masuk mulut...

    ReplyDelete
  4. oh kat sini panggil buah GEMIA.
    best gileeeeeeeeeeeee. lepas la rasa nak makan arituh. best sbb rasa cam pelam sket2 kan. i likeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  5. memang sedap buahni..teringin nye nak makn.. =)

    ReplyDelete
  6. eqa bru je mkn aritu..sedap..mcm buah pelam..tp kecik..klu bsar cm buah pelam kn best..puas sket mkn..hehee

    ReplyDelete
  7. Eyriqazz>>sdapkan..tu la trase lg kt tkak ni..hehehe

    ReplyDelete
  8. genny da bomb >>a'ah btul la tu..sy dh google dh..tp xpnah lak bukak bijinye sndiri..

    ReplyDelete
  9. Siti @ nurie >>hehehe..dpt test je pn jd la..hehehe

    ReplyDelete
  10. vagg. >>oo buah gemia aeh..jauh btul name die btukar ek..hehehe..ape pn rase ttp same..

    ReplyDelete
  11. ♥ciK-t0ge ♥>>maafkn sy wahai cik toge.. :)

    ReplyDelete
  12. eQuRlz>>tu la..kcik sgt..skali ngap je dh abis..hehehe

    ReplyDelete
  13. nampak sedap sangat buah kundang ni kak... nyam2...

    ReplyDelete
  14. huwaaaa, harus di cari ni... sy mmg suka buah ni, tp kat johor ni taktau nk beli kat mane. kalo kat kampung sy kat besut,tganu mmg byk je kat pasar. org besut/kelantan panggil buah GEMIO, maybe dr KERNIOR itu kot...
    **kecur air liur akak dik... huhuhu

    ReplyDelete
  15. hajarus >>hajar ade ape brite gmbira ke?hehehehe

    ReplyDelete
  16. lailasani >>ala kak siannye..akk cuba cari kt pasar pandan..x silapnye kwn sy bli kt situ..

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!