Anniversary

Orang Lelaki Memang Susah Nak Ingat Tarikh2 Penting Agaknya..

Thursday, October 07, 2010

Di suatu sudut di dalam sebuah restoran makanan segera, kelihatan sepasang suami isteri sedang menikmati hidangan makanan. Si isteri tiba2 teringatkan tarikh ulangtahun perkahwinan mereka yang akan tiba tidak lama lagi lalu memulakan bicara.

Isteri: Tak sangka ek, lagi 1 minggu 5 hari je dah genap 2 tahun kita kahwin..

Suami: A'ah ek.. bila ek tarikhnya? 25 hari bulan kan?

Gulp.. Si isteri terhenti mengunyah bila mendengar kenyataan suaminya itu. Terasa pizza yang dikunyah sangat keras dan sukar ditelan. Help! help! tercekik pizza..

Isteri: Apa? 25? Isyhhh2.. (sambil geleng2 kepala)

Suami: Ye la, 25hb 10.. majlis rumah awak..

Isteri: Sampai hati ek, boleh tak ingat tarikh nikah.. baru 2 tahun ni..

Suami: Ye betul.. 22hb 11 majlis rumah abang.. aeh 18 kot.. aeh 25hb la abang ingat.. memang 25hb..

Isteri: Betullah sangat.. majlis bersanding tu 26hb cik abang oiii.. (sambil mata tenung muka si suami yang tersipu2 malu sebab tak dapat nak ingat tarikh)

Suami: O ye ke.. hehehehe.. betullah tu.. yang abang ingat memang bulan 10..

Isteri: Ye le.. bulan 10 tu bila? (dengki betul..nak juga suruh dia ingat..kuikuikui)

Suami: Alah tak apalah bila2 pun.. YANG PENTING KITA TAU YANG KITA DAH NIKAH.. (hambik ko sebijik.. ayat dia nak selamatkan diri sebab memang dia tak ingat..cess)

Isteri: Isyh2.. dia boleh tak ingat ek.. (sambil geleng2 kepala lagi ;p)

Si isteri terus membuka blog menggunakan hand phone Chokianya dan menunjukkan daisy path ni..



[semalam kiraan - 1 week & 5 days]


Suami: Seminggu 5 hari ek.. hari ni 6hb.. esok 7.. bla..bla..bla..bla.. (sambil kira cukupkan seminggu 5 hari).. oooooooohhhh.. 18hb 10 la.. ar betullah tadi abang cakap.. 18hb.. ala kan memang ada dalam fakta.. lelaki ni memang susah nak ingat2 tarikh ni..

Isteri: Haaa.. ye le.. pandai le nak selamatkan diri ek.. tarikh lahir wife awak ingat tak?

Suami: Ingat le..tu senang je 16hb 5..

Isteri: Nasib baik ingat.. hehehehe~

Perbualan terhenti di situ sebab si suami terus menuju ke kedai buku untuk menyelamatkan diri ;p

Rasanya tak semua lelaki yang susah nak ingat tarikh, sebahagian je. Tapi yang ramainya saya jumpa kat office tu memang yang jenis susah nak ingat tarikh atau pun nombor. Alhamdulillah, saya ni pula memang jenis dipermudahkan ingat2 nombor ni.

Tak apalah, suami isteri tukan diciptakan untuk melengkapkan antara satu sama lain. Kalau si suami tak ingat, si isteri kenalah mengingatkan. Isteri kenalah makan kurma, makan kismis banyak2 untuk kuatkan ingatan. Sila jauhkan diri anda dari termakan semut ya :p

©Hernee Nazir – Sekejap je masa berlalu.. terbayang2 time2 bercinta dengan En. Nazir dulu..hehehe~

You Might Also Like

21 Th♥ught (s)

  1. hohoho!! laki ieda ingat, tapi ieda yang selalu lupa, adusss...

    ReplyDelete
  2. ieda>>tu la sy kate..saling mlngkapi..hehehe..

    ReplyDelete
  3. kebykannya mmg payah nak ingat ..

    ReplyDelete
  4. yg 2 tahun ni pun payah nak ingat..kiteorg yg 10 tahun nih, lagiklaa..kus semangat...jgnkan tarikh anniversary laa.. no ic die yg blkg tu pun leh tak ingat..camno?hahahah...

    ReplyDelete
  5. yg 2 tahun ni pun payah nak ingat..kiteorg yg 10 tahun nih, lagiklaa..kus semangat...jgnkan tarikh anniversary laa.. no ic die yg blkg tu pun leh tak ingat..camno?hahahah...

    ReplyDelete
  6. hehehe mmg pun lelaki mmg sukar nk ingat tarikh2 penting.. hmm ni celita mcm cdlita u all jer.. kan2..

    ReplyDelete
  7. hehehe mmg pun lelaki mmg sukar nk ingat tarikh2 penting.. hmm ni celita mcm cdlita u all jer.. kan2..

    ReplyDelete
  8. Lelaki biasa ingat tarik dateline masa depan je. Tarikh lepas2 yang dah siap tapi kena ingat sebab suka-suka buat wajib diingati atas sebab romantika ni tak sepenting hal yang belum selesai.

    ReplyDelete
  9. maya amir>>hahaha..sekapal la ngn en. nazir..hehehe

    ReplyDelete
  10. fadzilah>>atam ke ni?? ye le..mmg true story..weolls la ni..hehehe

    ReplyDelete
  11. shahiran>>pndpt msing2kn..tp pnting gak nk ingt yg lps2..

    ReplyDelete
  12. sama la kita. hubby memang kurang kisah. tapi isteri dia ni akan selalu ingatkan dia tarikh penting tu.

    ReplyDelete
  13. saudah>>hehehe..lame2 kte yg nyanyuk cpt..hehehe

    ReplyDelete
  14. sbb tu la laki kena melengkapi pompuan.

    ReplyDelete
  15. hahaha, perkara biasa tuh.
    Saya dah lama2 nih, suami pulak yg ingatkan...

    ReplyDelete
  16. cerita lebat>>btul le tu ape yg sy ckp..saling mlngkapi..

    ReplyDelete
  17. 3yearshousewife >>hehehe..dh tbalik aeh puan..hehehe

    ReplyDelete
  18. hajar plak bese hubby yang ingat hajar plak kadang luper... byk makan semut kut... hehehe...

    ReplyDelete
  19. nasib si isteri byk makan kurma ngan kismis klu x, confirm si isteri ilang ingatan gak... ni mesti isteri selalu wat air untuk suami ada semut dlm gula wakaka... nasib hBy aku ingat klu x ingat mmg tiap2 ari suh makan booster..

    ReplyDelete
  20. hajar>>hehehe..sbao je le hajar ni..tapis dlu smut2 len kali..hehehe

    ReplyDelete
  21. mummy dasy>>tu le psl..pdhal slalunye aku ni plupe gak..tp tarikh2 pnting ni kuat sket ingtn..

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!