Dari Dapur Hernee Nazir

Bersarapan Dengan Lontong Goreng

Monday, November 22, 2010

DSC_4702

Misi menghabiskan nasi impit diteruskan lagi.. Smile

Pagi Sabtu saya gigih membuat lontong goreng. Teringat MIL yang memang suka buat lontong goreng.
Memang saya dah standby beli udang untuk jadikan rencah semalamnya.

Resipi ringkas saja, pejam mata pun boleh Thumbs up

Bahan2nya:

Lontong/ nasi impit (ikut suka nak berapa banyak dipotong 4 segi kecil)
Udang 15 ekor (saya belah dua dan buang kulit)
Ikan bilis
2 Bawang putih
1/2 Bawang besar
Cili Padi (ikut kepedasan yang disukai)
Kacang panjang (potong halus)
Carrot (tapi terlupa nak beli Smile with tongue out)
Minyak masak
Garam dan serbuk perasa

Cara2nya:

Tumbuk cili padi, bawang putih, bawang besar dan ikan bilis sehingga lumat dan tumis. Masukkan udang yang telah dibuang kulitnya. Kemudian masukkan kacang panjang dan carrot. Setelah itu masukkan garam dan serbuk perasa. Akhir sekali masukkan nasi impit dan gaual sehingga rata dan rencah sebati dengan nasi impit. Sedia untuk dimakan Smile

Nasi impit ada lagi sikit tu. Tengah fikir2 nak buat apa. Soto??? Emmm.. ok juga~

You Might Also Like

8 Th♥ught (s)

  1. Hmm..biasa laa.kalau ada nasi impit lebih digorengkan laa akhirnya.. :)

    ReplyDelete
  2. erks....whoaa!!! sgt nangis kak herneee!!!!!! definitely akan cube bile roh bibik rajin merasuk zie..hehe

    ReplyDelete
  3. rina>>tu le..nk buang syg plakkn..hehehe

    ReplyDelete
  4. redbloodsnow>>seru2 la roh bibik dtg..hehehe

    ReplyDelete
  5. senang rupenye.. ok, mak nak try nanti:)

    ReplyDelete
  6. maya amir>>nti antar umh aeh..hehehe

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!