Me

Cabaran Mengepam Semasa Berkursus :)

Friday, June 08, 2012



Dah lama nak share pengalaman pertama saya mengepam semasa berkursus.. bukan berKURUS ;)
Tapi almaklumlah.. si puan blog ni hari2 pun makan vitamin..
sampaikan vitamin “M” dia dah terlebih2 dah hehehe..
Kat rumah 2 minggu ni pulak wifi problem..
jadinya nak berFB pun tak dapat sebab line Maxis
yang baik budi tu sangat2lah hampeh..
Hari ni waktu rehat merajinkan diri update blog..
Ooooppssss.. sorry ;)
Ok back to the topic..
Bulan April, saya menjalani kursus selama 2 hari di Grand Paragon Hotel, JB..
First training lepas bersalin..
Jadinya cabaran yang perlu saya hadapi tak lain tak bukan..
“Cabaran nak mengepam.. di mana.. bila.. bagaimana..”
semua tu kena ambil tahu..
Alhamdulillah saya ada kawan sekampeni yang sama2
sedang memperjuangkan susu ibu..
Thanks Kak Dina.. :)
Day 1.. kami cuma sempat mengepam sekali sahaja..
Waktu rehat 1230hrs hingga 1400hrs..
Lepas makan kami bergegas ke surau.. solat dan mengepam..
mengeoam of course lah di surau walaupun ruang agak kecil..
Alhamdulillah..
Ini hasil mengepam hari pertama kursus.. 8 oz
rezeki yang harus saya bawa pulang untuk si hero kechik..
first time saya guna pam Avent Manual..
pinjam pam Puan Ain.. Ibu Aqil..
terkial2 jugalah.. tapi bila nampak hasil..
syukur ya Allah..
Oleh kerana terkocoh kacah mengepam..
dan mencari tempat nak simpan susu..
kami berdua masuk lambat..
Alhamdulillah Allah permudahkan urusan kami..
kami buat muka tak malu tumpang simpan
di peti sejuk sebuah restoran jepun..
saya bawa ice pack.. cuma takut cepat cair..
bila masuk bilik nak meneruskan kelas..
mereka2 semua rupa2nya menunggu kami..
ohhh rasa bersalah di situ..
bila diorang tanya kenapa lambat..
Kak Dina bagitau yang kami simpan susu..
masa tu ada satu suara yang berbunyi.. dan saya masih ingat reaksi muka orangnya..
“Susu????”
Kalau ikut rasa hati saya nak menjawab..
Ye susu kami perah untuk anak..
Takkanlah tak tahu kot..
Saya rasa macam tersentap pulak tapi saya diam je..
Bila bagitau En. Nazir *ehhh sikit2 mengadu ye Hernee*
Dia jawab.. tak apalah mungkin orang tu tak faham niat kita..
Day 2.. masih menjalankan aktiviti mengepam tanpa gagal..
Lepas pam terus pergi restoran jepun lagi..
membawa 8 oz rezeki untuk Ilham..
Nampaknya dorang dah kenal dua muka yang hantar susu ni.. :)
Alhamdulillah.. perjalanan mengepam kami dipermudahkan..
Syukran Ya Allah..
So mommies out there.. siap sedialah kalau kena pegi training ye..
Ni baru cabaran training 2 hari yang lokasi training nya dekat..
kalau kena out station ohhh.. saya masih belum dapat bayangkan lagi..
apa pun “Kalau hendak seribu daya.. tak hendak seribu dalih”
Mommies.. jom amalkan surah di bawah :)
Mudah2an susu kita diperbanyakkan demi untuk anak tersayang..
Inilah dia Ummi Ilham yang happy selepas mengepam..
Semoga Allah permudahkan dan makbulkan doa saya untuk menyusukan Ilham dari saat dilahirkan hingga usianya 2 tahun.. Insya’Allah :)
**tetiba ternampak brooch itu.. huhuhu..tinggal kenangan.. dah 3 brooch jumbai2 ummi kena ragut dengan Ilham.. babah sila take note ya.. ummi nak claim brooch jurai2 jumbai2 baru.. ;) **

You Might Also Like

3 Th♥ught (s)

  1. alhamdulillah..
    menyusu mmg banyak cabaran tp ibu2 sure kuat semangat utk menghadapinya...:)

    ReplyDelete
  2. cayok2 ummi long...itu la kn...mcm2 dugaan nih..hrp kite tebal kn je telinga demi ank

    ReplyDelete
  3. kak laila>>btul tu kak..kalo x kuat smngt mmg susah la kan..

    Nor>>mudah2an nor..pdulikan ape org nk kata..chaiyok2..

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!