My Breastfeeding Journey

The 547.5 Days Journey of Breastfeeding - Congrats Ummi & Ilham Dah Dapat Master in Breastfeeding.. Yeay! :)

Monday, January 14, 2013


syukran ya Allah..
million thanks to babah for your full support..
love you muahhhh3 ;)

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..
hari ni genap Ilham berusia 1 tahun 6 bulan..
bermakna.. genap 1 tahun 6 bulan jugalah perjuangan breastfeeding kami..
syukur yang amat..

6 bulan lagi perjuangan kami..
doakan ye kawan2..
mudah2an saya berjaya menyusukan Ilham sehingga 2 tahun..

walaupun macam2 dugaan yang saya lalui sepanjang 1 tahun 6 bulan ni..
alhamdulillah Allah berikan kekuatan untuk meneruskan misi ni..
antara dugaan2nya.. demam bengkak susu..
stok susu kurang.. hmmm macam2 lagilah..
Maha Suci Allah..Dia sebaik2 perancang..
masih mengurniakan saya titisan susu ibu untuk Ilham..
sedih.. terharu..bersyukur.. alhamdulillah Ilham dapat lagi menikmati susu ibu..
Subhanallah..mudah2an Allah dengar permintaan saya hamba yang kerdil ni..
Ya Allah.. kurniakanlah susu ibu untuk Ilham sehingga 2 tahun..
dan mudah2an untuk anak2 seterusnya.. amin..

bila orang tanya..
"Hernee masih menyusukan anak lagi?"
saya masih tersenyum..sambil menjawab..
"Ya..alhamdulillah"
"Aeh banyak lagi ke susu?"
"Alhamdulillah.. cukup untuk anak saya.. dia pun dah makan sekarang"
ada juga yang tegur Ilham ni badan kurus..
nak buat macamana dia makan memang berselera..
susu pun macam biasa..cuma akhir2 ni dia refuse nak minum susu ibu dalam botol..
jadi ummi dia aka supermak wannabe kena la berdezup balik rumah time lunch ;)
lagi pun cuba tengok ummi ilham dan babah ilham yang selim ni..
mestilah ilham ikut keturunan mak ayah dia kan..
tak apalah Ilham..apa pun orang nak kata..
yang penting Ilham sihat walafiat..
tak semestinya susu ibu anak badan membuak2..
tengoklah umminya juga kan..
ummi selim anak pun selim..
** ok itu ayat ummi ilham yang perasan selim :p sila jangan layan**

esok Ilham kena jumpa Nek Jem or Nek Pah..
nak timbang berat badan dan cucuk untuk 1 tahun 6 bulan..
as usual..ummi tukang skodeng jek..
ni tugas2 khas seorang babah ;p
harap2 Ilham steady je la ye sayang..




pak haji kenit tengah buat projek..
habis semua barang atas meja solek tu dia gapai..
ni entah apa mimpi tak nak bukak kopiah..
how time fliessssssssssss..
dah besar anak ummi..
bila nak dapat adik???
aehhhh..
***krikkk2.. krikkk2.. bunyi cengkerik***





ni gambar hero kechik ummi kekenyangan lepas ngempeng..
mulut ternganga siap berdengkur kepenatan..
masih aktif ngempeng lagi..
sorgaaaaaaa buat dia..
bahagia ummi bila dapat bertentang mata dengan ilham..
subhanallah!




Ni kad special dari babah Ilham..
dia whatsapp ummi pagi tadi..
ohhhh.. i'm touched! :'(
thanks en.nazir..
awaklah penguat semangat saya untuk terus memperjuangkan hak seorang anak..
ummi love you both!
:)

ummi teruskan doa ini wahai anakku sayang..


“Ya ALLAH…permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan…AMIN…”


be positive! be positive! be positive! be positive! be positive!
in sha Allah susu yang Allah kurniakan ni cukup untuk anak kita..

p/s ummi rindu saat2 Ilham baru lahir.. sebiji anak cino..hehehehe~
p/p/s dalam gumbira hari ni sebab misi BF berjaya.. ummi sangat HOT.. sebab blog herneenazir.com kena hacked..ciskek punya Bangladesh Cyber Army.. blog chokia kita juga yang dia dengki.. tunggu malam ni ummi settlekan..


You Might Also Like

5 Th♥ught (s)

  1. alahai.. alhamdulillah.. seronok betul kan? akak pon bercita2 nk fully bf bb 2nd nih, hernee pakai pump apa eh? akak ni tgh survey2.. nak cari pakej pump menarik nih... dah x lama lg nih..pastu nnti nak tanya lg pasal pakej pantang shaklee tu eh..

    ReplyDelete
  2. mudah2an bjaya BF 2nd baby kak..org pkai spectra 3..ni skang s3 problem plak..tgh pkai uni mom mezzo manual BP..ar blh ape2 whatsapp org eh..

    ReplyDelete
  3. tahniah supermak. semoga semakin dipermudahkan segala urusan utk si kecil yg keding. aminnn

    ReplyDelete
  4. wowww bagus mash teruskan breastfeeding..my journey of full bfeeding has come to an end..huhuhuhu sob sob..dah campo dah skang ni..tp ok la dh pas dapat degree hampir nk dapat master..15bulan..skang ni dapat 5 oz je sehari..itu je la bekal gi neseri..then kena topup la dgn susu formula satu dua botol..kadang nurina tak minum..tgu balik umah dia minum direct..hoho..

    ReplyDelete
  5. combie>>tq combie..mudah2an dpt complete the journey..

    genny>>o ye ke..xpe yg pnting awk dh usahakan utk BF kan..doakan sy ye..

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!