Dari Dapur Hernee Nazir

{DDHN} Random Cooking #3

Monday, April 29, 2013

ehhhh..
ada orang update blog chokia la..
kui3..

as salam..
walaupun blog ummi ilham ni tak glamer..
tapi ada juga yang bertanya..
bila nak update blog?
hahaha.. nampak sangat kemalasan saya di situ..
btw, thanks la kepada yang sudi singgah kat sini..
dan baca saya membebel..

banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat..
nak cerita..
gambar pun dah berduyun..
tapi.. malaaaaasssssssssssssssssssss sangat..
nak menaip..
acaner tu?
haaaa.. macam tu ler..
tak ada siapa nak taipkan..
silalah taip sendiri..
:p

untuk memanaskan jari jemari..
meh kita menjamu mata..
tengok apa yang ummi ilham masak..
preggy kali ni..
kemain rajin masak katanya..
walaupun tak berapa nak sedap..
dan ada juga la skip2 masak time malas & penat..
tapi masak pagi untuk ilham tak pernah miss!
insya Allah..masih berusaha membekalkan air tangan ibu untuk ilham..

ok jom tengok!
zaman bila masaknya..
konfem tak ingat..
;)



makan 2 beranak.. ikan siakap singgang & telur mata lembu..



ikna kerapu stim..



Sambal sotong.. sayur sawi goreng.. ikan kembung goreng.. ikan sepat masin..



ketam masak lemak.. ikan sepat masin (memang feveret ikan sepat ni).. ayam masak kicap campur kacang panjang untuk abang long wannabe..



ayam masak kari tanpa santan.. sayur campur (brokoli, kubis bunga & carrot).. ikan kering pari.. tapi ummi saja dengki babah cakap tu "belut masin" hahaha.. rupa dia dah macam belut dah.. kui3.. macam kipas pun ada..



ini tak payah ceritalah.. home made steamboat ala johnny's katanya.. ;)
full entry.. baca kat sini..



ok.. ni sarapan pagi zaman bila tak ingat..
mak buyong teringin nak makan cekodok pisang ala2 arwah mak..
alhamdulillah rezeki abang din kedai bagi pisang..
maka pagi2 yang tak berapa nak pagi..
marilah kita mengadun pisang..

saya tak suka letak baking powder bagai tu..
saya punya cekodok pisang simple jek..
tepung, pisang, gula, garam sikit, air..
gaul2 sampai sebati & goreng bulat2..
eh.. tetiba ada resepi pulak :p



ni makan petang 2 beranak..
ummi goreng kentang jek..
buat air teh o..
feveret ilham tu teh o..
tapi tak boleh la buat pekat2..
kang sembelit mamat tu.. ;)


ok itu saja cerita masak2 ummi ilham..
tunggu ada lagi gambar masak2 menanti..
tapi macam biasa..
tunggu sepurnama dua lagi la..
gambar bercoti2 malaysia pun hampeh tak keluar lagi..
ehhh..tak sabar ni..
tak sabar nak tunggu june datang..
sebelum bersalin, kami nak bercanda di pasiran pantai lagi..
yeay!

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!