Dari Dapur Hernee Nazir

{DDHN} Random Cooking #5

Thursday, May 30, 2013

masa untuk menayang masakan..

mental.. mental.. mental..

hahahaha..

 

sekarang ni sejak keluar statement snap gambar masuk fb ada masalah mental..

tiap kali nak snap jek.. ada orang sindir.. mental!

Ninja

 

ada i kisah???

Who me?

 

jommmm.. cuci mata..

 

IMG_20130504_110941

 

menu sarapan pagi bila punya tak ingat..

plannya nak masak sebelum babah pergi kerja..

sempat la dia isi perut kat rumah..

sekali ummi terbangun lambat daaaa..

jadi “Kue Tiaw Goreng Hernee Nazir Style Taugeh Lebih”

hanya dimakan oleh kami dua beranak jek la..

sorry babah Winking smile

 

Menu cuti 3 hari.. sempena Wesak Day..

Jumaat..

tekak teringin nak makan..

 

IMG_20130530_164011

 

Ayam Masak Merah..

fikir2 pedas ni..

apa menu untuk ilham ye..

hmmmmmm..

 

IMG_20130530_163945

 

ok..

ilham repeat menu rabu..

Ayam Masak Kicap..

main baling2 jek rencah ni..

Smile with tongue out

 

IMG_20130530_164425

 

tambahan menu..

Sayur Bayam Goreng..

rencah kemain meriah lagi cik kiah ni masak kan.. hehehe

 

petang tetiba rasa macam nak mengunyah something..

“hmmm.. nak buat apa ek bah?”

babah kata.. “tepung ada?”

“ada.. tinggal sikit”

“buatlah jemput2 ikan bilis garing2”

ok.. berdezup turun dapur..

 

IMG_20130524_170235

 

dan siaplah..

Jemput2 Ikan Bilis saya bersama teh o..

sangat2 mengenyangkan di petang hari..

malam.. macam biasa repeat lauk siang tu je la..

tak dan dah ummi nak masak menu lain..

ada tertidur kat dapur kang..

Sleepy smile

 

esoknya..

pagi breakfast kat kedai papacu befire ke Mydin..

balik dari Mydin tak masak pun..

tapau nasi ayam jek..

dan berdezup ke dapur buat..

“Kek Batik Rupa Tak De Harta Pun Kurang”

Smile with tongue out

 

petang  turun dapur masak simple2 jek..

babah ilham rekuesssssss..

 

C360_2013-05-27-15-52-38-292

 

Asam Pedas Sardin..

pestaim i masak sardin jadi asam pedas tau..

layankan aje lah tekak babah mengidam ni..

 

C360_2013-05-27-15-53-01-642

 

then..

tambahan sup sayur.. brokoli, carrot, isi ayam, egg toufu untuk si conit tu..

alhamdulillah kenyang..

 

esoknya..

sibuk dengan wedding cousin..

konon2nya beriya la ummi nak cuti turun dapur..

sekali balik dari Tanjung Sedili tu..

rasa macam eeee bosan la tak tahu nak beli makanan apa kalau tak masak..

dan ummi buat keputusan untuk meneruskan perjuangan di dapur..

tak apalah simple2 kata babah..

dia tak kisah..

 

plan asal..

ummi masak nasi goreng je la bah..

sekali bila ke dapur..

terhasil pulak..

 

IMG_20130526_185941

 

Sup Ayam Tak Cukup Sifat bersama sambal kicap..

kenapa tak cukup sifat??

sebab terlupa singgah kedai beli daun sadri dan daun bawang..

kui3..

tak apalah..

janji ada rasanya kan..

ok itu saja cerita masak2..

 

dari isnin sampai semalam ummi cuti turun dapur..

isnin tapau nasi goreng kampung kat kedai papacu..

selasa tapau yong tau fu kat pasar malam..

rabu tapau kfc.. mak buyong ngengada nak makan kfc..

khamis???? tak tahu lagi..

kalau rajin masak Smile with tongue out

kalau tak minggu mentapau la maknanya..

Just kidding

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!