Memories

Episod Kelahiran – Anak Syurga Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir {27 Jun 13}

Friday, September 13, 2013

13 September 2013

due date sebenar kelahiran anak syurga saya..

Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir..

semuanya hanya tinggal kenangan..

kenangan yang tak mampu hilang dari ingatan seorang ibu..

setelah lebih kurang 3 bulan berlalu..

baru hari ni saya diberi kekuatan untuk berkongsi cerita duka..

Ya Allah! besar sungguh ujian ini..

kami redho..

 

Ceritanya bermula..

 

24 Jun 2013 (Isnin)

saya bekerja setengah hari..

petang ada monthly check up di KK Desa Paya Mengkuang..

nak timbang berat ilham sekali..

petang babah ilham datang ambil dan kami terus ke KK

sampai2 tak berapa minit turn ilham untuk timbang..

alhamdulillah berita gembira.. berat naik 9.1kg kalau tak silap..

Allah je yang tahu betapa gembiranya hati ummi..

naik juga berat abang ilham..

next turn ummi pulak..

dah check tekanan darah, timbang berat semua..

nurse suruh saya baring nak dengar heart beat baby..

lama juga cik jamaliah cuba nak cari jantung baby..

saya fikirkan dia tertidur..

sekejap lepas tu dia panggil mak pah nurse sorang lagi..

minta bantuan sebab dah puas dia berusaha nak dengar heart beat baby..

tapi tetap tak berjaya..

bila mak pah buat, still tak dengar..

jantung saya dah berdegup laju..

ya Allah jangan la sesuatu yang buruk berlaku..

dalam hati tak putus berdoa..

nurse tanya baby ada rasa pergerakan baby tak..

saya kata ada.. ye memang ada..saya terasa baby bergerak..

mak pah nasihatkan supaya saya cepat2 ke Khor & Loh

tak berlengah saya terus ajak babah ilham ke sana..

sampai khor & loh..terpaksa tunggu turn malam..

sebab doc tengah berehat..redho & pasrah..dalam hati terus berdoa..

bila turn saya.. saya terangkan apa yang patut pada dr.khor..

bila scan baby..

luluhnya hati bila tengok tak ada pergerakan langsung..

dan heart beat tak dengar langsung..

tak ada denyutan..

air mata saya terus berjurai.. Crying face

ya Allah dugaan untuk kami lagi..

besarnya dugaan ni..

dalam kegembiraan terselit kedukaan..

disaat kandungan saya mencecah 7 bulan 1 minggu..

Allah datangkan dugaan..

sabar dan redho itu je yang mampu saya pujuk hati..

doctor kata berkemungkinan baby tak meninggal dunia dalam 2 3 hari..

subhanallah..saya mengusung ke hulu le hilir baby yang dah tak bernyawa..

doctor tanya saya tak rasa ke baby bergerak..

saya cakap ada doctor saya rasa baby gerak..

doctor kata itu bukan baby yang begerak itu rahim awak yang mengecut..

ya Allah..memang tak pernah saya jangkakan..

Allah lebih mengetahui..

air mata tak henti keluar..

doctor advise saya untuk induce..

terpulang samaada saya nak buat di sana atau HSA..

kami dibenarkan balik untuk buat keputusan..

keluar dari bilik doctor..air mata saya tak henti..

saya dah tak hiraukan patient2 lain di luar..

mereka mungkin faham apa yang terjadi..

masuk dalam kereta, saya tak mampu ucap apa2..

saya menangis sekuat hati..

begitu juga babah ilham..

kami redho tapi perasaan sedih tak mampu kami buang..

balik ke rumah, kami berkumpul anak beranak berbincang..

adik2, ayah, pok teh, ider datang menjengah memberi semangat..

kami decide untuk induce di khor & loh..

malam tu kami bersiap2 ke sana semula..

sesampai di khor & loh, nurse advise untuk datang keesokan harinya..

kalau saya ditahan dalm wad pun doctor takkan induce lagi..

nurse advise untuk dapatkan second opinion dari doctor2 lain..

kami bergegas balik semula ke rumah..

ilham dah pun ditumpangkan di rumah ibu zura..

alhamdulillah dia seakan2 faham apa yang melanda..

air mata ummi tak putus2 sedih meninggalkan ilham..

tambah lagi memikirkan baby di dalam..

malam tu tidur macam tak tidur..

kepala melayang..

siannya anak ummi..

 

25 Jun 2013 (Selasa)

pagi tu kami ke poliklinik rozikin, taman nusantara..

saya jelanskan pada dr. noraini..

sebelum doctor scan..saya berdoa lagi dan lagi..

mengharapkan keajaiban Allah berlaku..

tapi memang dah tersurat..

kuasa Allah tiada yang boleh menandinginya..

doctor scan dan terbukti baby dah tak bernyawa lagi..

saya menangis sepuas2nya..

saya nampak berlinang air mata dr. noraini..

menahan sebak dan berkongsi sedih dengan saya..

thanks doctor.. subhanallah..Allah jumpakan saya dengan dr.noraini..

tenang jiwa saya bila dengar penjelasan dan menatap muka dr.noraini..serious!

kami pun terus ke khor & loh semula..

tak ada apa lagi yang perlu ditunggu..

saya nak baby secepat mungkin keluar dan diuruskan jenazahnya..

sampai khor & loh lebih kurang jam 11 pagi..

1/2 jam lepas masuk wad.. doctor datang check..

lebih kurang jam 11.30pm doctor masukkan ubat untuk induce..

doctor kata takes time untuk saya bersalin..

almaklumlah baby dah tak ada.. lagi pun rahim belum sedia lagi..

kalau baby masih ada mungkin ada bantuan dari dalam..

tak apa doctor buatlah apa yang terbaik..

sejam saya tak dibenarkan bergerak ke mana2..

alhamdulillah penguat semangat, penawar suka duka saya ada di sebelah..

cuma hati terkenang2kan ilham yang tinggal..

doa ummi mudah2an ilham tenang2 je dengan ibu zura..

doctor kata 4 jam lagi dia nak tengok..

sama ada dah ada jalan atau tak..

sakit memang ada tapi tak berapa kuat sangat..

lebih kurang jam 4pm.. doctor datang lagi..

masih belum ada tanda2.. doctor induce masukkan ubat untuk kali kedua..

kali ni sekejap2 sakitnya terasa..

kadang2 kuat kadang2 biasa2..

nurse pesan kalau sakit tekan bell..

alhamdulillah walau sakit saya masih bertahan..

tangan babah ilham jadi mangsa cengkaman menahan sakit..

puas tangan dia.. tangan adik2 jadi mangsa..

sakit kali ni memang kerap datang..

tapi saya gagahkan juga menahan..

masih mampu tersenyum melayan tetamu yang datang menjengah..

thanks untuk saudara mara..officemate..kawan2..

sehingga ke malam, masih belum ada tanda2 baby nak keluar..

mulut saya tak lekang dengan doa dan bacaan ayat2 suci..

dengan harapan Allah permudahkan saya untuk bersalin..

dalam pada menahan sakit..saya layankan mata yang mengantuk ni..

sekejap2 terjaga semula..tapi masih bertahan menanggung sendiri..

sekurang2nya Allah bagi saya peluang merasa macamana sakitnya arwah mak..

masa bertarung nyawa nak melahirkan saya dulu..insaf!

saya rasa lambat sungguh masa berputar..

nak menanti waktu pagi serasakan berpuluh jam lamanya..

alhamdulillah dapatlah juga tidur2 ayam..

doctor pesan suruh saya berehat secukupnya untuk induce kali ketiga..

 

26 Jun 2013

subuh2 saya dah mempersiapkan diri..

takut kalau2 doctor meronda awal dan saya masih belum bersedia..

macam biasa peneman setia tak lekang disisi..

doctor datang untuk induce kali ketiga..

tak lama kemudian tengah asyik berbual dengan babah ilham..

tetiba rasa panas.. rupa2nya air ketuban dah pecah..

subhanallah pertama kali merasa..sebab sebelum ni ilham caesarean..

tak sempat buat apa habis basah tilam semua..bersihkan diri sekali lagi..

induce kali ketiga sakitnya betul2 power..

fuhhhhhh.. serious lemah kepala lutut menahan sakit..

lengan babah masih jadi mangsa cengkaman menahan sakit..

tetamu masih tak jemu menjengah bertanya khabar..

sambil2 menahan sakit sambil2 berfb dan berwhatsapp..

kawan2 tanya “ko tak sakit ke?” “ko sempat lagi berwhatsapp”

tu semua cara saya nak melayan rasa sakit..

nak lupakan kesedihan buat sementara..

dalam hati Allah je yang tahu.. tak putus doa saya padaNya..

tengahari ilham datang menjengah..

ayu dan ana bawak datang ke wad..

rindunya la hati ummi kat ilham..

tapi ilham buat tak tahu..tak nak layan ummi..

siap pesan suruh ummi tidur.. anak bertuah..

terubat rasa sedih ummi tengok aksi dia..

ilham..kalaulah masa tu ilham tahu yang adik ilham dah tak ada..

mesti ilham pun sedihkan.. abang ilham selalu peluk perut ummi..

sambil tu sebut “ayaaaaaaaang..akir”

nanti ilham dah besar ummi ceritakan semula ye..

 

2013-06-27 09.12.40

 

muka ummi menahan sakit..

sepanjang pregnant memang berdoa nak bersalin normal..

betul kata babah.. Allah makbulkan juga..

sakit yang semakin kerap datang hingga ke malam..

nurse datang memeriksa.. alhamdulillah jalan dah buka 1cm..

syukur ya Allah.. Allah dengar doa saya dan orang2 yang mendoakan..

babah macam kurang sihat mungkin kepenatan meneman ummi..

babah balik rehat di rumah mama cu takut2 demam melarat..

dalam jam 11pm babah dan adik2 balik..

sebelum tu saya dah standby macamana nak menahan sakit sorang2..

macam2 saya buat..gigit tuala..genggam tangan sendiri..

bila dorang dah balik.. nurse datang melawat..

nurse pesan kalau tak tahan sakit tekan bell..

tak pun boleh request untuk ambil pain killer..

saya kata saya ok masih boleh tahan lagi..

yang sebenarnya saya saja nak merasa kesakitan tu..

biarlah jadi pengalaman terindah.. pengorbanan untuk Ilham Syakir..

jam dah pukul 11.30pm.. saya layankan mata yang mengantuk..

dapat lelap 10 minit..sakit datang lagi..10 minit lelap sakit lagi..

sakit berlarutan hingga jam 12.30pm..selang 5 minit sakit menyerang..

kali ni saya tak mampu nak menahan sorang diri..

pantas saya tekan bell..nurse bergegas datang..

bila nurse check jalan dah buka 4cm..Allahuakbar..

tak terkata..syukur..Allah permudahkan..

nurse pesan suruh saya standby..dah nak sampai masanya..

saya bagitau saya nak buang air kecil..tak tergamak nak melepas hajat atas katil..

nurse teman saya ke toilet..sampai toilet sakitnya datang lagi..

menggigil lutut saya menahan ya Allah sakitnya..

lepas buang air kecil saya bangun..masa bangun dah rasa lain macam..

rasa ada sesuatu yang menekan..sakit yang amat..

saya terus menjerit panggil nurse di belakang pintu..

saya berpaut pada bahu nurse..nurse memapah saya ke katil..

Allah je yang tahu..rasanya macam kaki saya tak cecah ke lantai..

sampai katil.. dengan sekali push alhamdulillah baby keluar dengan izin Allah..

subhanallah..alhamdulillah.. besarnya kuasa Allah..

tepat jam 1.08am.. 27 Jun 2013..

lahirlah seorang bayi lelaki yang tak lagi bernyawa..

hilang segala sakit yang tadi puas saya tanggung..

tak sempat nurse nak hantar ke labour room..

terus saya capai handphone di tepi kepala untuk call babah ilham..

bagitau apa yang patut..

 

kelahiran yang berbeza kali ini tanpa tangisan suara baby..

nurse menguruskan baby dan uri sebelum saya dibawa ke labour room..

doctor nak pastikan semuanya selamat keluar..

dalam keadaan badan yang lemah saya gagahkan juga..

saya ditolak dengan kerusi roda ke labour room..

sampai di labour room doctor check apa yang patut..

alhamdulillah semuanya selamat dikeluarkan..

nurse tunjukkan pada saya punca kehilangan baby..

rupa2nya.. tali pusat baby berpintal..

kemungkinan besar sebab dia terlalu aktif berpusing..

itu yang menyebabkan oksigen tak sampai pada baby dan punca kematian..

doctor kata kalau kita scan pun takkan dapat detect..

memang mengandung kali ni sangat berbeza..

baby tersangatlah aktif..mungkin ini semua penyebabnya..

Allah lebih berkuasa Dia dah aturkan semua..

 

dalam keadaan lemah tak bermaya nurse tanya saya.. “u nak tengok baby?”

“nak.. saya nak tengok”

ya Allah hati ibu manalah yang tak nak tengok baby sendiri kan..

lagi2 dalam keadaan dah tak bernyawa..

terus pandangan mata saya terhenti pada sekujur tubuh kecil yang tak bernyawa..

ya Allah.. kesiannya anak ummi..macamana la dia kat dalam perut ummi..

setitis air mata pun tak mampu keluar..betul..tak mampu..

rasa macam mimpi..diawang2an..antara sedar dengan tak..

terbayang2 keadaan dia di dalam..subhanallah..

besarnya kuasa Allah..

saya pesan pada nurse yang suami saya akan tuntut jenazah esok pagi..

jiwa meronta2 nak membelai syakir tapi apakan daya..

ini suratannya..ummi redho sayang..ummi, babah dan abang ilham sayang syakir..

tapi Allah lebih sayangkan syakir..sebab tu Dia jemput syakir jadi ahli syurga..

 

IMG-20130627-WA0000

 

wajah terakhir yang sempat ummi, babah dan abang ilham tengok..

comelnya syakir.. 600 gram beratnya.. Allah kurniakan syakir cukup sifat..

ummi sempat belek2 batang tubuh syakir..ada ciri2 rupa babah..

alahaiiiiii.. tak mampu ummi nak bayangkan lagi..

menitis air mata ummi dibuatnya..

lepas semuanya selesai saya dihantar semula ke wad..

masih seperti diawang2an..dalam sedar tak sedar..

akhirnya melelapkan mata..

 

terjaga di subuh khamis..

tiba2 hati jadi sayu yang teramat sayu..

ya Allah.. tabahkanlah hatiku.. semoga dugaan ni buat aku semakin dekat padaMu..

rasa sedih terbayangkan baby yang kaku..

rasa sedih tak berpeluang menyusukan syakir..

Allah je yang tahu.. rasanya macam dikoyak2 hati ni..

dugaan Allah datang dalam pelbagai bentuk..

bahagian kami..Allah duga dengan kehadiran anak..

syukur Allah masih pinjamkan Muhammad Ilham Syahmi..

saya pujuk hati jangan terlalu bersedih..

pasti ada hikmah yang Allah selindungkan..

bersangka baiklah dengan Allah..

sesungguhnya Dia lah yang berhak ke atas segala sesuatu..

 

babah ilham sampai di wad..

terus bergegas nak tengok sendiri keadaan anak syurga kami..

bila babah sampai semula ke wad..

air mata kami gugur semula..

luruh rasa hati bila tengok babah menitiskan air mata..

giliran saya pula memujuk hati dia..

babah selesaikan proses report kematian di balai polis..

nak mengesahkan kematian dalam kandungan sebelum dibawa balik..

bila dah settle, kami terus balik ke rumah arwah mak..

saudara mara jiran tetangga yang lain dah menunggu di rumah..

persiapan memang dah dibuat seawal saya ditahan di wad.. alhamdulillah..

pakcik saya menguruskan jenazah bersama2 imam dan bilal..

alhamdulillah Allah permudahkan semuanya..

 

IMG_20130627_122316

 

penghormatan terakhir..

 

2013-08-08 11.15.49

 

alhamdulillah sebelum zuhur “Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir”

selamat dikebumikan bersebelahan dengan kubur arwah neneknya..

tenanglah wahai anak ku di syurga Ilahi..

ummi, babah dan abang ilham akan sentiasa merindukan syakir..

walaupun tak sempat bersua muka..

tapi kenangan 7 bulan seminggu di dalam rahim ummi tetap dalam ingatan..

nama syakir memang dari awal ummi dan babah dah sediakan..

Muhammad (Yang Terpuji) Ilham (Ilham/Idea) Syakir (Pengenang Budi/ Bersyukur)

nama syakir babah yang pilih..babah suka nama tu dan maksudnya..

maafkan ummi.. ummi tak berkesempatan nak menyusukan syakir..

maafkan ummi.. ummi tak berkesempatan nak peluk cium syakir..

tapi ummi tahu syakir lah yang akan bantu ummi dan babah di akhirat nanti..

insyaAllah ummi dan babah akan mempersiapkan bekalan kami ke sana..

Allah bagi peluang ummi dan babah memiliki anak syurga..

tak semua orang Allah pilih.. ummi dan babah sangat2 bertuah..

insyaAllah ummi dan babah takkan sia2kan peluang dari Allah ni..

doakan ummi dan babah ye sayang..

ummi dan babah redho dengan ujian Allah ni..

ujian ni kecil nak dibandingkan dengan ujian yang orang lain terima..

damailah wahai anakku..tempatmu di syurga abadi..

 

bila ummi tunjuk  adik syakir pada ilham.. ilham buat tak tahu..

ilham tak faham apa2 lagi ye sayang..

kalau sebelum ni dia selalu tanya pasal baby..

tapi bila tengok perut ummi dah kempis dia buat tak tahu..

sekali pun tak pernah di tanya mana baby..

pandai ilham jaga hati ummi kan..

ilham tak nak ummi bersedih..ummi tahu..

 

2013-06-29 14.12.22

 

pertama kali marmet dalam pantang sambil air mata berjuraian..

sayu hati mengenangkan anak syurga yang tak sempat menjamah susu ibu..

dah tertulis rezeki abang ilham bertambah.. ada hikmah yang tersembunyi..

Allah takkan menguji hambaNya diluar kemampuan..

ummi anggap ini sebagai kifarah dosa2 ummi,,

sebelum ni 4 kali ummi keguguran..

sedihnya tak sehebat sedih kehilangan syakir..

ummi rindu rasa tendangan syakir..

ummi rindu nak berbual dengan syakir..

ya Allah tabahkanlah hati hambaMu yang kerdil ini..

ummi tak nak bersedih lagi..

tapi kadang2 ummi tak mampu nak tahan air mata..

bila orang bertanya.. ummi boleh bercerita sambil tersenyum..

ummi selindungkan air mata ummi dari keluar..

ummi kena kuat demi abang ilham..

abang ilham dan babah masih perlukan ummi..

semoga Allah panjangkan umur ummi, babah dan abang ilham..

semoga Allah ampunkan dosa2 ummi dan babah..

syakir tunggu ummi dan babah di sana ye..

doakan ummi, babah dan abang ilham tergolong dikalangan

ahli syurga macam syakir..

insyaAllah..rezeki susu ummi bahagian syakir akan ummi sedekahkan

ikhlas pada bakal anak susuan ummi nanti..

Allah ambil syakir dari ummi..

dan Allah hadiahkan anak susuan untuk ummi dan babah..

alhamdulillah abang ilham bakal dapat adik perempuan..

bertambah anak2 syurga ummi..

semoga anak2 syurga inilah yang mendoakan ummi dan babah nanti..

amin2..

 

terima kasih untuk semua yang sudi meminjamkan bahu pada saya dan suami..

terima kasih untuk seluruh ahli keluarga yang meluangkan masa dan tenaga..

terima kasih untuk adik2 yang menjaga makan minum saya dalam pantang..

terima kasih untuk doa dan kata2 semangat..

terima kasih untuk bantuan yang tak pernah putus..

terima kasih juga untuk kata2 pedih menghiris hati..kami dah maafkan..

 

sesungguhnya dugaan Allah berbeza untuk setiap hambaNya..

Allah takkan uji hambaNya diluar kemampuan..

itu tandanya Allah sayangkan kita..kami redho..

semoga kami tabah melalui hari2 mendatang..

 

Al-Fatihah untuk “Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir”

 

p/s terima kasih untuk anda yang sudi membaca cerita air mata saya.. terima kasih pinjamkan masa untuk baca hingga ke akhir ayat.. kalau ada apa2 nak tanya silakan.. saya sedia menjawab.. :)

You Might Also Like

4 Th♥ught (s)

  1. Al-Fatihah untuk anak syurga Syakir.
    Berat mata yang membaca, berat lagi tuan punya badan yang menanggung.

    Semoga tabah.

    ReplyDelete
  2. al tafihah utk baby syakir..sedihnya huhu..saya jarang2 masuk blog..masuk nk tgk update kawan2 yang preggie..moga HN tabah atas dugaan ini..kalian bertuah ada anak yang mendoakan kalian dari syurga..

    ReplyDelete
  3. Slm
    tabah.la kamu
    sy iud baby 39w
    anak sulung..20.5.2013..ptt lhir 27.5..
    Kt beruntung

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!