Breastfeeding Program

Breastfeeding | Day 2 - MBfPC Training Program Southern Region 2014

Friday, October 31, 2014

Day 2
hari kedua ambil peluang minta babah ilham hantar ke UTM.
saja nak manja2 Smile with tongue out


20141024_084734_thumb[1]

kelas bermula dengan review topic yang memerlukan perbincangan yang mendalam.


20141024_084739_thumb

20141024_084745_thumb

wajah2 ibu2 yang bersemangat menuntut ilmu demi untuk anak2 dan membantu masyarakat.
fokus! fokus!


20141024_090325_thumb


sketsa dari PCPA, yang menggeletik pinggang kami peserta2.
tak sangka ada bakat diorang ni berlakon.
lakonan ni mereka situasi di sebuah klinik.
realitinya memang ada orang yang macam ni, yang kepochi dan yang sukakan privacy.
ingat ye ibu2, kalau kita ke klinik atau ke mana jua, pastikan sikap ramah tamah kita tu tak nampak annoying dimata orang lain.
sketsa ni termasuk dalam topik “understanding culture”
kita seharusnya memahami “culture” ibu2 lain. tak boleh pukul rata.

next, “understanding baby’s need”.
dalam penyusuan susu ibu banyak perkara kita harus titik beratkan.
apa yang penting ibu harus memahami bayi mereka itu sendiri.
bila bayi perlu diberikan susu, apa tanda2 bayi lapar, juga penyusuan susu ibu ketika hamil. semua perlu diberi perhatian.
saya akan sharekan ilmu2nya pada entry akan datang.

seterusnya kami belajar “breast anatomy, hormones & breastmilk composition”
group work menyiapkan breast anatomy berserta fungsi.


20141024_122015_thumb[4]

20141024_122035_thumb


haaaa.. ni hasil kerja group kami.
nasib baik ada sorang puan arkitek pandai melukis. hehehe.
next task.

presentation based on topic. group saya dapat tajuk nombor 3.
“stages of milk, colour, quantity & composition”


20141024_123709_thumb

20141024_123605_thumb

20141024_125706_thumb[1]

20141024_142334_thumb[1]

group kawan2 lain dengan tajuk masing2.


20141024_130957_thumb

situasi konon2nya kami berjumpa di cafe lepak2 sambil berbincang mengenai penyusuan susu ibu.
membantu kawan yang inginkan penjelasan mengenai stages of milk etc.


20141024_141539_thumb

antara buku2 yang boleh dijadikan bahan rujukan.

harap maaf andai ada yang kurang senang dengan “breast model” di bawah.
tugasan day 1 kami kena siapkan breast model masing2. ada hadiah menanti.
dan inilah hasil breast model saya. 


20141024_142209_thumb[1]

20141024_142218_thumb[1]

dah macam batik terengganu dah rupanya. hahaha.
yang penting cukup semua fungsi.

oleh kerana habis day 1 rasa sengal kat pinggang.
jadi esoknya saya dengan suka hati bawa kusyen sofa dari rumah untuk diletakkan pada tiang landing. hehe. babah ilham suruh bawa dua, tapi ummi ilham konon2 segan nak bawa banyak :p


20141024_140627_thumb[1]

haaaa ni sarang ummi ilham. lega sikit pinggang dapat bersandar.


20141024_143012_thumb[1]

perut pulak dah kenyang.
sedaplah landing hehehe. tapi tak tertidur hokkay.
sebab PCPA yang 3 orang ni tersangatlah bestnya sampai tak sempat ngantuk.

next “breastfeeding management”
perbincangan dan group presentation. group saya dapat tajuk nipple confusion & sleepy baby.


20141024_154359_thumb[1]

20141024_151550_thumb[1]

kak ita..

20141024_154731_thumb

joe..

20141024_161259_thumb[1]

kak jeni aka mak jemah :p

20141024_163424_thumb

kak linda.. 


presentation kekawan.
aktiviti best lagi menyegarkan badan yang dah lama duduk.
aktiviti mengurut. urut bukan sebarang urut ye.
ni urutan untuk ibu yang mengalami masalah susu/ bengkak susu.
tujuannya untuk melancarkan perjalanan pengeluaran susu.


10604006_735368009834541_3778381815074083331_o

jom urut ramai2 Smile
ok kalau sesiapa ada masalah tak tahu macamana nak buat urutan ni saya boleh bantu.

next, breastfeeding position.


20141024_171542_thumb[1]

posisi “cross cradle”

20141024_172126_thumb[1]

posisi “cross cradle” (cross arm)

20141024_172804_thumb[1]

posisi “football hold” (underarm position)

20141024_173631_thumb[1]

posisi “lying down”


20141024_175253_thumb[1]

posisi ini sesuai untuk ibu yang bersalin caesarean yang kurang yakin untuk menyusukan secara "lying down".

saya akan share lagi lebih detail insyaAllah.
maka tamatlah kursus day 2 yang sangat2 sarat dengan ilmu.

kadang2 kita rasa ilmu kita dah mencukupi. 
tapi kita silap, sebenarnya ilmu ni lebih banyak kita gali lebih banyak yang kita tak tahu.

ok sebelum menutup tirai entry day 2,
meh jamu mata tengok muka budak hensem bernama hayyan.


20141024_175015_thumb[1]


ibu hayyan, yus pakar babywearing :)
tak tahulah, hati saya cair sangat tengok muka si hayyan ni.
geram. comel. hensem. sejuk mata.
hayyan doakan aunty dan adik baby ye.

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!