Homeschooling

Jom Belajar | Membentuk Play Dough Bersama Abang Ilham

Friday, November 07, 2014

koleksi2 cerita lama. hehe.
bila ummi ilham datang rajin menggodeh folder2 gambar kat pc.
dan terjumpa gambar2 ni.

aktiviti ummi dan ilham akt rumah lama.
bermain play dough.
masa ni ilham masih 2 tahun lebih lagi.

banyaknya ummi yang menggentel play dough ni.
dia tukang request jek.
nak itu nak ini, dalam masa yang sama bagi juga dia peluang main.
sekarang dah pandai juga bentuk2 kan ikut imaginasi dia.
setiap benda yang ada iras2 huruf2 mesti dia akan sebut dan tunjuk.

contohnya tengah2 makan murukku.
tetiba panggil ummi.

"ummi.. ni J" sambil tunjuk murukku berbentuk J.

kadang2 ambil getah tempe yang dah putus.
dia akan cuba bentukkan ikut huruf yang dia terimaginasi.
saya biarkan jek dan bagi pujian kalau betul.

jom tengok play dough kami.


20140119_004758

20140119_004827

20140119_004855
suka hati je ummi lekat belakang tab kan. hehehe.
ilham suka tengok banyak yang dia request tu menjadi.

bila dah sampai play dough ni kat tangan dia.
selamat dah semua bergaul warna.


20140119_005009

strawberry


20140119_005022
banana


20140119_005044
carrot


20140119_005251
lego


20140119_005319

car


20140119_005516

bear


nanti saya akan share keterujaan ilham dengan Kad Imbas Khadijah pula ye.
kad2 kesayangan dia dan poster kesayangan Alif Ba Ta.
saya dan babah ilham cuba ajar mana yang termampu.
kami pun kena belajar banyak lagi.
mudah2an urusan mengajar ilham dipermudahkan.

p/s minggu ni nak cari bahan2 untuk buat homemade play dough ;)

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!