Blood Sugar Profile (BSP)

Pregnancy | Second Blood Sugar Profile (BSP)

Thursday, November 20, 2014

cerita ahad lepas.

macam biasa seharian memang tak dapat nak berjimba anak beranak.

sebab ummi kena jadi “pengunjung setia” Klinik Desa Paya Mengkuang.

 

sesi pertama jam 8.30am

20141116_082959

resultnya 4.7mmol/L

mmol/L = millimoles per liter

 

sesi kedua jam 11.30am

20141116_113618

resultnya 5.2mmol/L

 

sesi ketiga jam 5.30pm

20141116_173211

resultnya 5.2mmol/L

 

sesi keempat jam 8.30pm

20141116_203415

resultnya 6.2mmol/L

 

last session boleh pulak naik tinggi.

padahal bedal roti wholegrain berinti telur jek.

tapi nurse kata still normal.

 

20141117_120254

result keseluruhan untuk BSP kali kedua 16 Nov 2014:

sesi 1 – 4.7

sesi 2 – 5.2

sesi 3 – 5.2

sesi 4 – 6.2

 

esoknya macam biasa pengunjung setia Klinik Kesihatan Gelang Patah pulak.

pagi yang tak berapa pagi sangat babah ilham hantar ke klinik.

hambikkk.. dapat nombor 19.

 

20141118_112343

silalah menunggu dengan sabar.

sambil berdebar2 nak timbang. hehehehe.

nak tengok berat naik banyak ke tak.

almaklumlah, buat inisiatif sendiri mengawal pengambilan nasi selama 2 minggu.

 

20141117_120306

taraaaaaaaaaa.

last 2 weeks 61kg dan hari tu 61.5kg je.

naik dalam 500g.

alhamdulillah cuak juga naik banyak.

lagilah banyak story mory nanti kan.

bukan saya sengaja nak kawal makan time pregnant ye.

ikut hati memang semua pun saya nak bedal.

tapi apakan daya, Gestational Diabetis Mellitus (GDM) suka sangat jadi kawan baik ummi ilham.

terpaksa walau tak rela la “diet control”

 

20141117_120321

so far check up baby ok.

cuma macam sekejap benor doktor check.

tak sempat nak tanya itu ini.

doktor pesan suruh minum air masak lebih.

macam ada ciri2 nak kena kencing kotor.

rasanya berkoyan2 minum air masak kot, tak apalah saya ikut cakap doktor.

 

next monday, doktor remind jangan lupa appointment dengan “dietitian”.

lusanya, rabu SCOG jumpa doktor pakar HSA.

a day before, silalah mentabahkan diri untuk BSP kali ketiga.

siap2 doktor dah bagi appointment date untuk check up 2 minggu akan datang.

8 December 2014 dan sudah semestinya sehari sebelum tu BSP kali ke 4 menyusul.

silalah menjaga pemakanan ye ummi.

Winking smile

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!