Blood Sugar Profile (BSP)

Pregnancy | Cerita BSP 7 Kali & 2nd Appointment SCOG, HSA

Thursday, December 11, 2014

selasa punya aktiviti.
mencucuk jari jemari yang tak berapa halus mulus ni sendiri.
7 kali ye untuk hari ni.
malas la nak suruh nurse buatkan.
jenuh kang nak keluar masuk office.
first time kena kerah buat BSP banyak gini.
mak pasghah!! Crying face

 

follow jadual ni.

Masa Pengambilan BSP (7 kali)

 

Pre-breakfast 8.00am
Post breakfast 10.00am
Pre-lunch 12.30pm
Post lunch 3.30pm
Pre-dinner 5.30pm
Post dinner 8.30pm
Bedtime 10.00pm

 

20141209_080050

Pre-breakfast – 8.00am – 5.4 mmol/L

**sampai tak sempat lap darah Smile with tongue out

 

20141209_103110

Post breakfast – 10.00am – 5.6 mmol/L

 

20141209_123309

Pre-lunch – 12.30pm – 4.6 mmol/L

 

20141209_153209

Post lunch – 3.30pm – 5.9 mmol/L

 

20141209_173134

Pre-dinner – 5.30pm – 4.6 mmol/L

 

20141209_202851

Post dinner – 8.30pm – 5.5 mmol/L

 

masa ni sempat juga buat BSP kat babah ilham.
belum picit babah dah terangkat2 seriau. ekeke.
i dulu belajar medic separuh jalan la.
cucuk2 ni small matter Nyah-Nyah
BSP babah 4.4 mmol/L jek normal.

 

20141209_215724

Bedtime – 10.00pm – 5.0 mmol/L

 

20141210_074019


fuhhh lega dah settled 7 kali.
silalah completeka form yang diberi tu ye.
ikutkan bacaan tu macam ok jek lagi kan.
tunggu jek lah apa komen doktor.

bila control makan ni memang lapar dia Allah je yang tahu.
nasib baik baby bagi kerjasama kan.
tq adik baby.

semalam, mama cu mangsa jadi driver ummi ke HSA.
babah baru first day kerja morning shift.
yang lepas dia dah temankan.
kali ni ummi sendiri je, kesian dia la asyik nak apply time off je.

sampai lewat sikit dekat2 pukul 9, register dan bayar RM5 kat kaunter.
urine test, timbang, check tekanan darah.
settled tunggu tak berapa lama juga la.
nama dah kena panggil masuk bilik nombor 4.

hari ni dapat doktor perempuan yang comel.
macam pernah jumpa sebelum ni tapi tak ingat kat mana.
penerangan memang jelas.

 

20141211_101804

 

doktor kata, BSP pagi saya tu 5.4 tinggi. gulp!!
next week sebelum jumpa doktor KKGP, macam biasalah BSP 4 kali.
nak tengok result pagi masih tinggi ke tak.
normal sepatutnya 4-5 mmol/L.
dugaan betul, sabar je lah.

doktor siap cakap, kalau tinggi kena tahan wad untuk insulin.
gulp!!!! sekali lagi. terus terbayang muka manja ilham syahmi.
yang sebenarnya mak dia yang takut jarum Smile with tongue out
doktor suruh pergi bilik scan.

 

20141211_101742

 

kali ni scannya estimated fetus weight 1.72kg pula.
lebih kurang jek lah kan.
yang bestnya, tetiba EDD sama pula dengan birthday babah.
9 Febuari 2015.
kan best kalau betul2 hehehe.
boleh celebrate sama2 babah.
lepas scan masuk balik bilik doktor.

 

20141211_101812

 

terus dapat appointment date untuk next SCOG.
14 Januari 2015 pukul 8.30am katanya.
doktor ni tanya nak bersalin mana?
saya jawab nak bersalin kat Khor & Loh.
kata dia kalau gitu awak maintain jek check up sana.
sebab macam banyak sangat komitmen nak ke KKGP, HSA, Khor.
saya ni ok jek. layankan jek.
tapi doktor dah tetapkan tarikh appointment.
saya pun datang jek lah Winking smile

lagi pesan doktor.
kalau GDM masih ada, kemungkinan besar awak bersalin awal.
maknanya kena induce awallah.

gulp..gulp..gulp lagi.
tetiba teringat kena induce masa lahirkan syakir.
ya Allah permudahkanlah urusan hambaMu ini.

oklah, kita berjumpa doktor KKGP next wednesday.
sebelum tu, jangan lupa BSP hari selasa.
hoyeahhhhhhhh!

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!