Me

Pregnancy | Check Up @ Pusat Pakar Sakit Puan Dan Perbidanan Khor & Loh

Monday, December 01, 2014

semalam punya cerita.
buat 1st check up kat Khor & Loh.
sebelum2 ni awal2 dah check up sini.
oleh kerana kekurangan masa nak menunggu turn.
jadi kami buat hujung2 pregnancy, angan2nya nak bersalin kat sini lagi.

call dari rumah dalam pukul 2pm.
nombor giliran memang dah habis la kan kalau dah time2 gini.

jadinya kami ke sana ambil nombor dulu untuk jumpa doktor sebelah malam.
dalam masa menunggu tu kami bertiga beranak merayau2 la kat AEON Mall, Bukit Indah.
bukan merayau2 kosong.
merayau2 sambil settledkan beli kelengkapan adik baby.
alhamdulillah, persiapan sederhana kami dah siap.
lega rasa hati. sebab takut kalau2 makin berat nanti ummi tak larat.
ikut babah, dia ok jek shoppingkan barang2 baby.
dengan syarat ummi bagi list lah kan.
tapi hati mak ni tak puas kalau bukan sendiri yang membeli hehehe.

sampai ke Khor & Loh semula dalam pukul 7 lebih.
turn katanya dalam pukul 8 lebih.
macam biasalah kat sini memang ramai patient.
jadi bertabahlah menanti giliran.


20141201_093121

untuk panduan yang baru nak mendapatkan rawatan di sini.
ada dua doktor, Dr. Ong dan Dr. Khor.

20141201_093131

Alamat dan Nombor untuk dihubungi:

Pusat Pakar Sakit Puan Dan Perbidanan Khor & Loh


Alamat: No. 145 &147, Jalan Bestari 1/5, Taman Nusa Bestari, 81300 Skudai, Johor.
Klinik: 07-556 3567
Emergency & Delivery Room (24 hours): 07-557 4568

20141201_093303

Consultation Hours:
Open Daily: 9.00am – 5.00pm ====== 7.30 – 9.00pm
Every Tuesday: 9.00am – 3.00pm ====== 7.30 – 9.00pm
Every Wednesday: 9.00am – 3.00pm
Every Friday: 9.00am – 12.00pm
** Including certain Public Holidays

20141130_211010

haaaaaa.. kami yang kematu menunggu turn.hehehe.

20141130_211137

ada awek sebaya nak ngorat abang ilham.
tapi dia jual mahal.
ummi cakap kat dia.

“ilham, pergilah main dengan kawan tu”

“tak nak lah, isham malu la mi”tak sangka pemalu anak bujang ummi ni Winking smile

20141130_211214

tengok tu nak melekap kat ummi jek.
makin manja sejak nak jadi abang.
asyik buat2 gaya baby sambil merangkak adoiii..

bila sampai turn kami nombor 123 bergegas la masuk bilik doktor.
dapat Dr. Ong.
doktor ingat lagi saya yang induced baby meninggal dalam perut last year.
Dr. Ong offer ilham vitamin C.
anak bertuah ni boleh pula menjawab.

“ehhh.. tak apalah kat rumah ada”

gelak jek Dr. Ong dengar dia jawab macam tu.

“kalau gitu, u belanja saya lah.. boleh?” kata Dr. Ong.

nampak tak marketing power Duta kecil Shaklee saya tu.
dia tetap setia dengan “Shaklee Chewable Vita-C Plus”
setiap kali mana2 doktor offer vitamin diorang mesti dia tak nak. hehehe.
tapi lepas tu ummi dan babah pesan.

“ilham, kalau orang bagi ilham ambil je tau.. tu tanda hormat kita pada orang”

dia jawab.

“baik ommi”

20141201_093222

Dr. Ong scan adik baby.
abang ilham excited nak tengok.
doktor belum scan dia dah cakap.

“mana? tak ada pun?”

adoiii ilham. macam dia doktor.
bila doktor tunjuk adik baby, tetiba dia bersuara

“emmm.. comelnya”

ecehhhhh macamlah nampak jelas sangat kan. doktor kata.

“ye la comel macam awak”

senyum meleret.

alhamdulillah, baby ok kata Dr. Ong.
pembesaran normal. berat masih sama lebih kurang 1.495 kg.
doktor nasihatkan saya ikut je diet control tu.
bila saya cakap nak bersalin kat sini dia bagi list ni.

20141201_093403

Senarai keperluan ibu dan bayi bagi yang ingin bersalin di Pusat Pakar Sakit Puan Dan Perbidanan Khor & Loh

Ibu
Thumbs up
T-shirt  - 3 helai
Thumbs upSarong aka kain batik - 3 helai
Thumbs upStokin – 2 pasang
Thumbs upPanties – 5 helai
Thumbs upMaternity napkin (big & long size) – 1 bungkus
Thumbs upBerus gigi – 1 pc
Thumbs upUbat gigi – tiub

Baby
Thumbs upPakaian bayi – 2 set
Thumbs upMitten & booties – 2 set
Thumbs upPampers – 1 paket (30 pcs)
Thumbs upWet tissue – 1 paket

Remarks:
Semasa mendaftar masuk wad, sila jangan bawa barangan berharga. (e.g: wang, barang kemas)

rasanya kalau ikut list ummi ilham.
lebih dari apa yang disuruh bawa tu. hehehe.
kalau boleh nak bekal satu robok.
nanti saya share “Checklist Keperluan Ibu & Bayi” ye.
stay tuned!

so next appointment will be on 28  December 2014.
semoga segala urusan dipermudahkan. amin.

You Might Also Like

6 Th♥ught (s)

  1. Nak tye mcm mane service dia org ea? And berapa charges? Utk beranak.. And blik..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. bella>> service dorg ok.. kali ke 3 bersalin ni saya x jadi bersalin akt sini..yg kali ke 2 saya bersalin normal (induce) RM2000 tapi tu still birth..baby dah meninggal dunia..

    ReplyDelete
  4. Doctor sini perempuan ke lelaki ya?

    ReplyDelete
  5. anon>> dua org lelaki.. tapi saya pernah jumpa sorg doc perempuan chinese..

    ReplyDelete
  6. Sy pernah bersalin di sini thn 2009.. Mmg slalu check up dgn Dr Ong.. Dr ong mmg peramah org nya... Mgkn rezeki anak, saya masuk jam 6 pagi keluar jam 4 ptg.. Jumlah perlu di byr rm1300 shj.. Kebetulan ms nk deliver tu dh buka 8cm, mmg dtg trus teran... Kebetulan doktor perempuan cina yg sambut.. alhamdullilah... Tp nurse2 mostly org islam dan berpengalaman

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!