Family's Activity

Origami Bersama Ummi, Babah & Abang Ilham

Monday, May 25, 2015

IMG-20150521-WA0034
dah lama ummi beli buku ni, ohhh ummi memang suka gila dengan hasil seni Kak Emila Yusof.
tapi tak ada kesempatan nak baut origami dengan abang ilham. (alasan ummi!)
so malam jumaat lepas, ummi dan babah spent our quality time melayan abang ilham.

ok jom!
IMG-20150521-WA0039

alatan yang perlu, buku rujukan origami, kertas A4 (ummi guna kertas putih je tak sempat beli colour paper), gam, marker pen dan gunting..

malam tu kami sempat buat 4 projek je la. fokus ilham dah ke laut.

Projek 1 – Angsa
IMG-20150521-WA0040
ini step membuat angsa.
IMG-20150521-WA0044
ummi cakap ni angsa, ehhh dia berungkal kata bukan ni duck.
mula2 suruh dia buat sendiri, tapi macam biasa ada je alasan dia.

tak apalah ummi guide.
haaaa jadilah angsa bercorak gini.

Projek 2 – Penguin
IMG-20150521-WA0042
ini step membuat penguin.
IMG-20150521-WA0045
penguin ni babah buatkan, ummi tukang buat corak2 je.
renyuk2 jugalah paper tu dikerjakan dek babah sebab penguin macam tak nak diri tegak hahaha.
ilham cakap dia nak jumpa penguin.. nak main snow.. adoiii.
nantilah ummi bawa pergi ICT main snow.
nak pergi oversea tunggu ummi babah kumpul duit kat tabung ayam.
IMG-20150521-WA0038
ini step membuat jet.
tetiba skip ke projek 10.

Projek 10 - Jet
20150521_211533
abang ilham belajar menggunakan gunting.
hati2 ye, ibu ayah sila awasi anak2 yang berlatih menggunakan gunting.
abang ilham menten tangan kidal.
20150521_212952
hasil jet, bantuan dari babah.
20150521_213136
20150521_213153
abang ilham kena kerah buat corak ikut suka hati dia.
IMG-20150521-WA0043
oklah tu kan. jadilah luahan kreativiti abang ilham.

Projek 6 – Topi
IMG-20150521-WA0041
ini step membuat topi.
IMG-20150521-WA0035
haaa siap dah topi abang ilham. topi corak polkadot hahaha.
IMG-20150521-WA0046
dia cakap.

”ummi saya nak bagi adik pakai topi”

”haaaa bagilah”

”saya nak buat peace”


adik redho kena bagai dengan abang.

lepas siap2 buat origami dia nak mandi pulak.
IMG-20150521-WA0037
lepas tu sambung semula.
IMG-20150521-WA0036
ummi suruh buat muka memolek dia bagi muka ni.
haaaa suka hatilah ilham syahmi, janji bahagia.
ni dah beberrapa hari die request ummi suruh buat robot.
nanti ye ilham, kotak tu dah ada cuma belum berkesempatan je lagi.
nanti kita buat robot kotak.

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!