Me

Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1

Tuesday, July 14, 2015

alhamdulillah, plan punya plan akhirnya 8 julai 2015 kami bertiga (saya, nazam dan capt. nazer) berangkat ke hong kong dan zhuhai, china. ohhh ini bukanlah holiday ye kawan2. kami ke sana ada tugasan. kalau holiday of course i will bring my beloved family :) kami ke sana untuk tujuan site inspection for tug boat selama 3 hari 2 malam. nampak macam sekejap je kan, tapi hati ummi ilham ni, Allah je yang tahu. memang berat hati nak pergi, tapi memikirkan peluang dan pengalaman dan atas keizinan babah ilham, maka saya teruskan juga. flight kami dari changi airport, singapore. jadi subuh sepi’eee kami dah terpacak kat PTP menunggu driver hantar ke airport.

IMG-20150702-WA0015
ini jadual kira2 stok susu untuk ilham syamil. total stok yang ummi sediakan lebih kurang 74 oz. oleh kerana business trip ni tak dijangka, maka stok frozen ebm syamil bulan 3 4 semua ummi dah settledkan hari tu. jadi masa sebelum ke sana ummi berhempas pulas pam stok. target nak standby lebih kurang 136oz tapi tak berjaya. siang syamil minum 18oz macam biasa kat rumah opah. malam plannya ngempeng dengan nenek. tapi syamil refuse. tu yang stok agak laju je jalan. nasib baik ummi adeeb ada. awal2 memang dah bagitau andai kata susu tak cukup, kami minta izin syamil jadi anak susuan ummi adeeb. ummi tawakkal jek lah mudah2an susu tu cukup untuk syamil. lagi2 la nak meninggalkan babah dan hero2 kecil tu, tawakkal je la. nasib baik mami ngah, mama cu, nenek sudi jagakan ilham dan syamil. pam memang tak dilupakan untuk dibawa ke sana. barang paling penting tu :)

jam 5.30am kami bertolak ke changi airport. sampai sana lebih kurang pukul 8am. terus check in.
20150708_075536
muka ni tak pastilah excited ke.. sedih ke.. apa ke.. yang pasti malam tadi dah siap berjurai2 air mata bila tenung anak2 tidur. bertabahlah wahai hati.
20150708_083327
lepas check in, kami ronda2 airport. flight kami ke hong kong dengan cathay pacific. de[arture time 9.55am so kena standby 20 minutes before departure. sementara menunggu tu kami cari aktiviti berguna hahaha.
20150708_080754
20150708_080933
main game sort the bag hahaha. macam kanak2 ribena.
20150708_081010
1908147_10206515188826125_5001370829194499070_n
first time main, tak berapa handal. score is 0 hahaha.
11705283_10206515201666446_6300642360746131165_n
second time main, ohh sudah handal. score 505.
20150708_081220
maka terpampanglah di hall of fame hehehe.
11665701_10206515209026630_3368730493922340527_n
lepas tu duk snap2 gambar pulak. tengah posing sekali capt nazer menyelit. join la sekali capt. macam mandi air liur singa daaaa.
20150708_082009
terpampang lagi di hall of fame. hahaha.
IMG-20150707-WA0015
bekalan ke sana, saya cuma bawak HKD1040.  rate masa tu RM49.50 sama dengan HKD100. so saya tukar RM504.80. tak tukar pun chinese yuan.
20150708_084653
ni tengah menanti nombor seat kami dipanggil. sempatlah top up bateri handphone.
20150708_084820
nak juga posing dengan flight ticket kan haha.
20150708_090438
jengah2 keluar. inilah air plane nya. dup dap dup dap jantung. almaklumlah seumur hidup 34 tahun tak pernah naik air plane. hahahaha. kesiankan.
20150708_094009
siap2 chup nak duduk tepi tingkap tanpa mengira seat number hahaha. hati ni Allah je yang tahu. kecil besar rasa. dalam hati tak henti berdoa semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik.
20150708_094241
20150708_094330
flight route.
20150708_094503
jengah sikit keluar.
20150708_100019
flight safety briefing.
20150708_100947
dah muka bergerak ke landasan. hati pun semakin berdebar.
20150708_101308
on your mark.. get set go!!!
20150708_103452
20150708_103620
20150708_104058
20150708_103550
what more can i say.. subhanallah.. indah ciptaanMu ya Allah. dalam pada takut tu, sempat juga menjengah keluar. macam2 fikir. teringat MH370 hahaha. mati itu pasti. kat mana2 pun kalau dah sampai masanya Allah nak cabut nyawa ni, kita akan pergi juga. ni ayat sedapkan hati sendiri. tak apalah sekurang2nya sempat juga ingatkan kematian kan.
20150708_110412
kalau tak puasa mungkin dah kena ngap dah kau kacang. tapi kami berpuasa so simpan dalam beg je lah. foods pun kami tak ambil.
20150708_111115
untuk menghilangkan rasa cuak tu, mari kita dengar lagu mamacita hahaha. tetiba ummi ilham layan k-pop.
20150708_111710
lepas layan k-pop, kita layan cinderella pulak. awal2 celik la mata layan cinderella. part tengah2 cinderella keman saya kemana hahaha. tahu2 terjaga dah nak habis dah ngeh3.
20150708_123431
20150708_131841
sejuk mata memandang. subhanallah.
20150708_131928
35,000 feet.. bismillahi tawakkaltu alallah :) jauh dah perjalanan kami tak lama lagi sampai la tu.
20150708_133317
20150708_134221
dah nampak bayang2 hong kong.
20150708_134857
dah nampak bayang2 air port.

20150708_134907
alhamdulillah touch down hong kong international airport, che lap kok island at 1.50pm.
20150708_140646
dah sampai pun. serabut gila. dalam air plane tu kami je bertiga melayu lain semua chinese.
20150708_140718
muka ada senyummmmmmm ;)
20150708_140744
sempat lagi snap tu kan.
20150708_140759
20150708_140828
welcome to hong kong! ;)

menanti mr. ken lo menjemput kami dari airport untuk ke zhuhai. alhamdulillah tak ada masalah semasa di immigration checkpoints. collect baggage saya dan nazam then keluar dah nampak bayang2 mr.ken lo walaupun belum kenal lagi masa tu hehe.

ok sambung next entry ye ;)

You Might Also Like

2 Th♥ught (s)

  1. Serius 1st time naik flight? Wahhh oklah.. trus ke hongkong jauh tue hihi

    ReplyDelete
  2. nursalwa>> hahahahaha..aah la wa..kesiankan..tp xjakun la..hahaha

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!