Baby Development

Carta Tahap Perkembangan Pertumbuhan Gigi Bayi

Wednesday, August 19, 2015

alhamdulillah gigi encik syamil dah menunjukkan bayangnya.
bukan sebatang.. tapi dua batang sekali tumbuh. erkkkkkkk.
berdebar2 jantung ummi hahaha. seriau syamil main ketap2 gigi gitu kan.

alhamdulillah 6 bulan dah keluar gigi, lewat sebulan dari abang ilham.
abang ilham masa 5 bulan dah menyusul gigi dia.
alhamdulillah setakat ni gigi abang ilham masih penuh lagi.
tak ada yang rompong2 rongak2 maybe sebab dia tak suka makan manis2.
alah tak kisah pun pembesaran masing2.
tetiba teringat entri dulu2 lagi pasal gigi ilham hehehe.
http://herneenazir.com/2012/01/30/tanam-tembuni-toho-tiada-kaitan-dengan-gigi-cepat-tumbuh-ye-makcik/
ni kalau jumpa makcik dulu tu, konfem dia hembus lagi ayat “tanam tembuni toho” hahaha.

tahap-tumbuh-gigi-pada-bayi

ini carta tahap perkembangan pertumbuhan gigi bayi dari nestlebaby.
boleh simpan untuk rujukan ummi.

11737907_527432000742381_4419227364629779699_n

ini tooth arrival chart in english.
ummi jumpa masa duk menggoogle info pasal pertumbuhan gigi bayi.
walaupun ni pengalaman beranak kali kedua, tapi ummi masih lagi menggali ilmu.
mungkin cara yang dulu ada kekurangan jadi kita top up ilmu kita untuk penambahbaikkan.
ecehhhhhh.

IMG-20150815-WA0010

inilah budak cenonit yang dah tumbuh gigi tu.
ummi terlebih supply kalsium ni cepat je gigi adik tumbuh kan hehehe.

antara ciri2 pertumbuhan gigi bayi:
1) pengeluaran air liur - patutlah menjejes air liur dia keluar hehehe
2) suka menggigitpantang jumpa barang apa pun mesti na k gigit..jari ummi pun dia masuk mulut.
3) demam rendahhari ahad lepas dedar sikit jek pagi.. petang dah ok semula.
4) menolak makananni start dari hari sabtu memang ada tolak2 makan.. opah pun cakap semalam macam tolak2 tak nak makan.. tapi bila opah suap belah tepi mulut yang tak ada gigi tumbuh dia ok.. nampaknya memang gusi tu buat dia tak selesa nak makan. sabar ye dik, nak membesar memang macam ni.

teething chart

teething chart ni boleh di print out untuk monitor pertumbuhan gigi bayi.
credit to thebump.com.

ok nanti kita sambung lagi cari info2 menarik ye.
mudah2an membantu ibu2 lain di luar sana.
Nerd smile

You Might Also Like

1 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!