Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2–Part 2

Thursday, August 06, 2015

sambung lagi episod seterusnya hehehe.

sampai ke hotel semula after inspection dalam lebih kurang jam 12pm.
masing2 tak sabar dan bersemangat nak jalan2 ke daerah Gongbei sambil nak bershopping sikit.

20150709_120013

sementara berehat sekajap sambil kira2 duit.

20150709_120532

kitorang ada duit hong kong dollar je. mr. ken kata tukar je chinese yuan dengan dia.
dia bagi 2 ribu yuan dan kami berbagi 3 orang.
guna je duit dia then baru kira nanti.

20150709_120602

budak menjakun dapat duit hahaha.

20150709_120842

balik bilik sekejap hantar apa yang patut. air2 tin ni haruslah ditinggalkan dlam bilik buat berat jek. air coke dan sprite dalam kenangan hahaha. kenapa dalam kenangan. hmmmm.. tunggu next entry.

20150709_121015

sempat jengah keluar. fuhhhh panas berdenting. tapi tengoklah tu, ramai gila kot orang tepi pantai.
walaupun saya bukan puerti lilin, tapi tak sanggup rasa nak membakar diri kat tepi pantai hehehe.

20150709_122307

pukul 12.15pm kami memulakan perjalanan ke Gongbei.
alah tak lama pun sekejap je masih dalam kawasan yang sama.

20150709_122507

 

20150709_122734

saja snap gambar rumah tu. teringat entry dari blog mana entah tunjuk rumah2 kat kawasan hong kong yang super kecil.

20150709_123116

ok2 dah sampai Gongbei.
jom2 jalan2 cuci mata sambil snap sana sini gaya tourist hahaha.
kedai kiri dan kanan sepanjang jalan. sebelah kiri tu boleh tembus shopping mall pulak.
kedai sangattttttttttttlah banyak sampai tak tahu nak beli apa.
tapi barang2nya pun baju, kasut lah gitu yang kat malaysia pun boleh dapat.
jom jalan lagi.

20150709_123122

20150709_123137

20150709_123201

20150709_123219

eh terselfie lagi ngeh3.

20150709_123234

20150709_123259

20150709_123306

kedai RMB2.50 hehehe. tak masuk pun. jengah dari luar je.

20150709_123344

tak sangka mr. ken ni nak join kitorang bawak ronda keliling gong bei.
dia jalan bukan main laju lagi hoiii. semput mak nak kejar.

20150709_123401

sampai terkeluar2 promoternya.

20150709_123414

20150709_123446

20150709_123516

diorang kebanyakannya guna basikal elektrik.
tengah2 berjalan ni tup2 berdezup jek lalu tepi kita. nasib tak dilanggarnya.

20150709_123550

20150709_123719

masuk kedai souvenir tapi tak beli pun kat sini.

20150709_124701

berderet2 gerai makan. bau masakannya adoiii fening kepala.

20150709_125649

terselit kiosk mc donald di baris2 kedai.
pusing2 sini tak jumpa souvenir pun. senang cerita ada jumpa satu kedai tadi tu je.
untuk tak mengecewakan tourist guide akak mr. ken, saya belilah satu seluar untuk ilham. hehehe.

20150710_050920

berkenan pulak tengok design seluar ni. harganya RMB50 mr. ken tawarkan dapatlah RMB45.

next kami menuju ke Zhuhai Port Plaza.

20150709_130828

jalan kaki je. sepanjang jalan tu lalu lah banyak lagi kedai2.

20150709_131020

20150709_131122

sempat berposing.

20150709_131139

panass yang amat. masa nak melintas ni ada sorang chinese man tegur saya. dia tanya dari mana. saya cakap dari malaysia. ohhh dia pun dari malaysia dah nak berangkat balik dah. peramah pulak apek ni. hehehe.

20150709_131301

ehh sibuk kita nak snap. sibuk tangan dia masuk.

20150709_131319

marilah kita berlenggang mak limah masuk ke Zhuhai Port Plaza. lokasinya di Yingbin S Rd, Xiangzhou.

20150709_131341

ohhh menurut mr. ken ini adalah under ground shopping complex yang boleh tembus ke border Macau. wahh.

GOPR4214

jom turun ke bawah.

GOPR4248

20150709_132158

jalan terus ke depan dah masuk ke Macau Immigration Hall.

20150709_133222

memang banyak gila kedai. pening nak singgah mana. ala2 holiday plaza gitu. mr. ken pesan kalau nak bargain at lower price, make sure lepas tu kena beli. kalau setakat beriya bargain tapi tak beli. memang mintak kena maki hahaha.

20150709_133848

singgah kedai kasut, capt. nazer berkenan denagn satu kasut ni.
tapi malang sekali saiz tak ada. hehehe.
promoter ada yang pandai cakap english ok la.
ada yang tak pandai langsung dan beriya cakap cina dengan kita yang tak faham ni.
pitam.

20150709_134418

macam nak tercabut tumit berjalan. fuhhhh.

20150709_134449

sempat snap jalanranya under ground.

GOPR4315
dah puas pusing2 sampai tak larat. kami pun keluar tapi tak beli apa2 pun.
dapat penat campur dapat cuci mata je.
masa tengah berjalan ni, tetiba ada adegan kejar mengejar.
polis kejar budak2 pakai kemeja putih ramai2 tu.
dah macam dalam movie rasanya hahahaha.
nak juga mengepoh tapi apakan daya dorang tak faham.

20150709_135635

cantik2 lah bangunan kat china ni.
design memang tip top.

GOPR4317

driver sampai je, kami teruslah balik ke hotel semula.
kepenatan uolls dari pagi bawak ke pukul 2pm.
tambahan pulak puasa kan.

sampai hotel, ada perkhabaran yang tak berapa sedap di dengar.
mr.mukesh dan kawannya bakal berangkat balik ke singapore petang tu.
tapi dapat info yang ferry service dari zhuhai ke hong kong international airport dihentikan sehingga diberitahu.
semuanya berpunca dari typhoon yang menyerang taiwan.

discuss punya disscuss, akhirnya mr. ken cadangkan kami bertiga pun check out dari hotel ni.
sebab tak pasti lagi stormy weather ni bila akan ok.
jadinya kami akan bermalam semalaman di hong kong.
petang tu juga kami mesti ke hong kong by road.
nak kejarkan flight mr.mukesh dalam jam 8pm gitu.
dengan terkocoh kacahnya kami berkemas untuk check out.
nasib baiklah saya memang tak kumbah sangat barang2.

20150709_143142

paling menyedihkan saya terpaksa mengorbankan 24oz ebm ni.
memang serius tak sempat nak prepare apa2.
sebab perancangan saya nak mencari bekas sebelum balik esok.
saya terpaksa buang ebm sambil mengalirkan air mata.
huhuhu sedih yang amat. maafkan ummi syamil.

siap2 kemas terus turun ke lobby mereka2 dah menanti untuk berangkat ke hong kong.

to be continued Winking smile

jom baca!
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 2
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 3
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 1

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!