Majlis Pelancaran & Seminar Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2015 Peringkat Kebangsaan – Sesi 1

Thursday, August 27, 2015

20150825_172811
cerita hari selasa. saya dan kawan2 mewakili Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru ke Majlis Pelancaran dan Seminar Sempena Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2015 Peringkat Kebangsaan dengan tema “Penyusuan Susu Ibu dan Kerja: Mari Jayakan” di Dewan De’ Seri Endon, Puspanitapuri, Putrajaya.

kami bertolak dari JB jam 7.30am dan alhamdulillah sampai Putrajaya lebih kurang jam 11am.
dapatlah menyelit masuk separuh jalan untuk sesi 1.

20150825_110515

mak jemah and the gang baru sampai dewan seri endon Smile

20150825_110846

sempat selfie dulu hahahaha.

20150825_111010

wefie pulak dengan mak jemah sebelum masuk dewan.

20150825_111217

masuk dewan sesi forum dah start.

20150825_111245

20150825_111250

melilau2 mencari tempat, sudahnya kami keluar semula dan memilih duduk di bahagian atas.

20150825_111452

20150825_111556

sebelum naik atas berposing sekejap kat pintu gerbang yang berbunga2an ni.
kak haya tak sempat join sebab tengah mencari urusetia program.

20150825_111724

haaa duduk atas nampak full view.

20150825_111756

wefie time. bahan bukti kata mak jemah hahaha.

20150825_112213

20150825_112453
gambar kelabu asap lah ye. maklumlah pakai camera hand phone je.
tunggu babah approvekan ummi beli compact camera baru tak lama lagi khas untuk blogging hehe.

20150825_112956

booklet program.

20150825_113151

kami dah terlepas sesi 1. kami sampai terus join forum.
ada 4 panel wakil dari SSM, MTUC, MEF dan Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia.
walaupun dapat join separuh jalan, tapi alhamdulillah ada juga input dari forum ni.

berkenaan dengan temanya, majikan haruslah memberikan sokongan kepada ibu2 menyusu dengan menyediakan prasarana contohnya bilik menyusu, waktu kerja anjal dan juga waktu perlepasan untuk sesi mengepam bagi staff2 wanita. ahli panel mengesyorkan majikan swasta untuk mempertimbangkan cuti bersalin selama 90 hari untuk staff2 wanita bagi menjayakan penyusuan susu ibu secara eksklusif. alhamdulillah walaupun berkerjaya saya dan kawan2 lain masih diberi kekuatan untuk meneruskan penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan. tapi kalau dapat cuti bersalin sama macam government servant ok juga kan. hehehe.

sesi forum tamat lebih kurang jam 1pm lepas tu waktu rehat sejam.
makan tengahari disediakan cuma tempat nak makan tu pepandailah mak2 cari sendiri ye.

20150825_125451

dan mak jemah and the gang memilih untuk melepak di bangku kayu menghadap tasik.

20150825_125507

selfie yang di photo bomb oleh mommy fiza. hehehe.

20150825_125535

menu makan tengahari kami dari kuzie katering.
adoiii siap ada kiraan kalori dalam makanan rasa macam tak tergamak nak makan banyak haha.
tapi kiraan kalori tu dah cukup untuk keperluan kalori harian 1800 kcal.

20150825_125836

nahhh ini dia isi di dalam. nasi putih, ayam goreng berempah, kuah kari, sambal cili, sayur campur, pisang.

20150825_125849

masing2 khusyuk menghadap makanan masing2.
alhamdulillah kenyang, isi perut siap2 sebelum masuk sesi ke 2 dan majlis perasmian.
bersambung next entry ya Winking smile

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!