Family

Mencari Ikan2 Segar Di Kg. Baru Pendas

Friday, September 04, 2015

aktiviti biasa di hujung minggu, mencari ikan2 segar dari laut untuk santapan tengahari.
lepas breakfast di warung poyot, kami terus ke kg. baru pendas cari ikan.
kat sini memang salah satu kawasan tarikan orang2 luar untuk mencari makanan laut yang segar2.
banyak penjual2/ nelayan2 yang berniaga depan rumah mereka.
biasanya saya terjah je mana2 yang ada seafood yang menarik hati.

20150830_110443

kali ni saya terjah di lorong pertama. lupa nama lorong.

20150830_110449

banyak gila ikan segar2. ikan best2 pulak tu.

20150830_110719

kami beli ikan sembilang dan udang. hajatnya nak masak asam pedas ikan sembilang. nyum3.
mommy ngah ada jadi inilah masanya nak membuli mommy ngah.
padahal mama cu pun bagi asam pedas ikan sembilang juga, saja buat2 tambahan.
udang tu masaka dengan batang bawang putih. sedap!

20150830_110640

sotong, udang semua adaaaaaa.

20150830_110654

haaaa belangkas pun hadooo. ni ada sorang chinese yang beli.
saya tak pernah pun makan belangkas. tak tahu pun cara nak masak belangkas ni.
sebab kalau tak pandai masak dan ambil bahagian yang betul boleh mabuk katanya.
orang2 tua la yang kata hehehe.

20150830_111330

next, kami pun bergegas ke taman nusantara nak ambil barang shaklee.
lepas tu bergegas lagi balik ke rumah nak masak hoii dah tengahari.
ahad memang banyak betul aktiviti dari pagi bawa ke petang.
lepas lunch sambung lagi berjalan Winking smile

uolls, kalau teringin nak cari makanan2 laut yang segar bugar, bolehlah jalan2 ke kg. pendas baru.
penghujung mukim tanjung kupang, dalam kawasan kampung ladang.
banyak pilihan harga pun berpatutan.

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!