Dari Dapur Hernee Nazir

Solid Food For Baby | Resepi Puree Kentang

Monday, September 28, 2015

nampak macam simple je. pejam mata boleh buat. tapi nak juga share gambar2 semasa mempuree hehehe. tajuk biar gempak ada perkataan “resepi” macam ye ye ooo jek resepi ummi ilham ni kan. ngeh3.

jom baca!

Resepi Puree Kentang

1) 3 biji kentang (stok 5 hari)
2) air masak secukupnya

Cara penyediaan: (step by step)

20150927_103521

1) kupas kulit kentang.

20150927_103629

2) potong kentang kecil2 supaya cepat empuk.

20150927_103916

3) masukkan ke dalam pengukus steam it dan kukus selama lebih kurang 10 minit. carrot tumpang sebelah Smile with tongue out

20150927_110112

4) yeay! dah siap dikukus.

20150927_111055

4) blend hingga halus dan masukkan dalam cube2. dapatlah 5 bekas termasuk dalam mangkuk tu buat makan hari ahad.

syamil dah start makan puree nasi. jadi kentang ni opah akan campur sikit dalam puree nasi aka bubur dan ditambah perasa serbuk ikan bilis. resepi puree nasi (beresepi bagai kata dia hahaha) dan serbuk perasa ikan bilis akan dikongsi kemudian.

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!