Babywearing

Babywearing | Southern Babywearing Fiesta 2015 @ KSL Resort, Johor Bahru

Tuesday, October 13, 2015

20151003_101024

alhamdulillah dapat juga menghadirkan diri dalam program Southern Babywearing Fiesta anjuran Selat Tebrau Babywearers. kebetulan babah ilhams off day weekend, jadi plan baik punya. abang ilham ikut babah, ummi bawa adik syamil. pagi sabtu babah dan abang ilham hantar kami ke KSL Hotel. tengahari nanti babah bawa abang ilham pergi rumah pengantin. ikutkan plan asal nak suruh babah bawa abang ilham mandi manda di dinosaur waterpark kat KSL tu, sekali ummi google2 under renovation daaa. tak ada rezeki.

20151003_111836

ok, kami sampai dan register dah dekat2 jam 10am. peserta2 lain dah ramai juga dah. meriah booth2 kat luar.

12112433_10207089709148774_1186048864839955171_n

sampai2 memang hero kecil ni tengah lena dibuai mimpi. maklumlah on the way nak ke sini tadi ummi dah bagi upah kenyang2. lena la tidurnya. sampai ummi sesat dalam KSL Mall pun adik tak tahu kan Nyah-Nyah

20151003_103649

antara peserta yang dah mengambil tempat masing2. mula2 duduk dekat belakang. tapi fikir2 baik duduk depan, cepat sikit ilmu masuk hehe. yang lebih penting, line clear time adik syamil nak ngempeng hehe.

20151003_103512

majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh hmmm saya tak kenal siapa. yang pastinya tak silap saya suami salah seorang admin.

20151003_103711

next, ucapan alu2an oleh Puan Asha Hasnimi Hashim, Presiden Selat Tebrau Babywearers (STB).

20151003_104005

next, majlis perasmian oleh Puan Rita Rahayu Omar, IBCLC (Founder of Bebe Sachi). kak rita ni bukan saja pejuang susu ibu, dia juga pakar babywearing.

20151003_104840(0)

ummi sibuk nak dengar dia sibuk menjengah jiran belakang sambil mulut bising menegur hehe.

20151003_104947

hahh ni budak peramah tu.

20151003_105802

next, flash mob dari student sains sukan UTM, skudai. student puan asha. sporting semuanya baik lelaki mahu pun perempuan.

20151003_105808

bukanlah STB kalau tak ada flash mob kan.. hehehe..

20151003_104932

first session tak sempat nak join sebab tengah layan budak cenonit ni.

20151003_110304

next, talk dari wakil gleneagles hospital, medini.

 

20151003_115328
next, pembentangan dari puan asha mengenai kajian yang dibuat berkenaan dengan babywearing.

20151003_115826

boleh baca dalam gambar tu ye.

12122774_10207090001636086_9076166713271991467_n

ni bento kami dua beranak hehe. roti nutella 3 keping untuk ummi dan puree carrot dan air masak untuk syamil.

20151003_120631

tengok happy gila dapat makan carrot. kalau bagi carrot laju jek syamil ni tau.

20151003_121142

20151003_123200

next babywearing talk dari puan yusnida nani khamaruddin..

20151003_121105

20151003_124617

dan puan nor shahida md radze.

20151003_121509

TICKS guideline, rules for safe babywearing yang mesti diambil berat sebelum berbabywearing Smile

T – Tights - slings and carriers should be tight enough to hug your baby close to you as this will be most comfortable for you both. Any slack/loose fabric will allow your baby to slump down in the carrier which can hinder their breathing and pull on your back.

I – In view all times - you should always be able to see your baby’s face by simply glancing down. The fabric of a sling or carrier should not close around them so you have to open it to check on them. In a cradle position your baby should face upwards not be turned in towards your body

C – Close enough to kiss - your baby’s head should be as close to your chin as is comfortable. By tipping your head forward you should be able to kiss your baby on the head or forehead.

K – Keep chin off the chest - a baby should never be curled so their chin is forced onto their chest as this can restrict their breathing. Ensure there is always a space of at least a finger width under your baby’s chin.

S – Supported back - in an upright carry a baby should be held comfortably close to the wearer so their back is supported in its natural position and their tummy and chest are against you. If a sling is too loose they can slump which can partially close their airway. (This can be tested by placing a hand on your baby’s back and pressing gently - they should not uncurl or move closer to you.) A baby in a cradle carry in a pouch or ring sling should be positioned carefully with their bottom in the deepest part so the sling does not fold them in half pressing their chin to their chest.

20151003_123228

Unsafe babywearing action:
1) new born back carry
2) babywearing while riding/ hiking/cooking/ cycling/ running
3) hacks e.g cinched base, rolled towel (void manufacturer’s warranty)
4) over extension of knees
5) why SSC is not suitable for new born
6) do not perform intense exercise

20151003_124258

say NO to newborn back carry unless you are experienced mom or BWE who had advanced skill.

20151003_125459

antara fake baby carriers.. take note ya!
- ergo baby carrier
- freehand mei tai
- moby baby wrap
- beco baby carriers (gemini and butterfly)
- manduca

jadi berhati2lah masa membeli ye.

20151003_125405

20151003_130035

20151003_130058

antara baby carrier yang tak digalakkan untuk digunakan.

20151003_130229

20151003_130305

20151003_130356

contoh2 baby carrier yang dah melalui proses safety test tetapi “tidak ergonomik”.

20151003_123112

ummi syok dengar info2 penting. budak cenonit syok ngempeng.

20151003_124046

sekejapan dah belayar menuju ke lala land ehehe. serious betul muka anak ummi ni time tidur. hehe.

20151003_131830

masa yang dinanti2kan. 1st session.. lucky draw..

20151003_131241

puan shahida cabut 40 nombor bertuah. dalam hati ummi doa, minta2 bertuah la kami dua beranak dapat SSC gempak2 tu ke.. dapat wrap cun melecun tu ke.. alhamdulillah memang bertuah. nombor 018 dapat lucky draw. malangnya dapat hadiah ke 21 je tak dapat hadiah gempak. i is redho pada rezeki yang tertulis hehehe.

page

10 pemenang utama lucky draw untuk sesi pertama. tahniah uolls. menjejes air liur tengok hadiahnya.

20151003_142420

dengan tak sabarnya pergi redeem hadiah kat kaunter belakang sebelum keluar lunch.

20151003_142630

taraaaaaaaaaa.. dapat t-shirt frozen. terus gelak sesorang. hai lah syamil.. takkan ummi nak pakaikan adik mahupun abang t-shirt frozen ni. mahu menjerit satu taman babah korang kahkahkah. masa ni tak terfikir mak wee pulak. bila cerita kat geng STB baru, sofiya, dia suggest kami tukar hadiah lagipun baby dia girl. saya pun setuju.

20151003_161544

kami tukar hadiah suka sama suka hehehe. dapt key chain dan toy strap.

20151003_180725

ini dia puan sofiya dan baby comelnya sebaya syamil. cuma syamil tua berapa bulan je la.

20151003_133342

sebelum ke cafe untuk lunch, sempat singgah booth supermom club house. geng anak beranak shaklee yang buka booth di sini. tapi tak sempat nak lama2. perut dah lapar menjerit nak makan. makan alhamdulillah superb! cuma makan laju2 la. mak handle si kecil ni sorang2 mana la mampu nak makan sopan santun sangat kalau boleh semua nak cepat hehe.

20151003_141124

lepas makan terus naik 7th floor semula. ajak syamil wefie depan swimming pool.

20151003_141139

snap dari jauh jek dinosaur waterpark yang tutup tu hehe. tak ada rezeki abang ilham nak mandi manda sana, jam 2pm++ start sesi sebelah petang.

20151003_145125

20151003_145738

briefing and sharing dari founder CareRing Sling, puan nur afifah mokhtiarudin. suka betul tengok dia terangkan. bersemangat rasa nak pakai ring sling hehe.

20151003_145713

jom berkenalan dengan berjenis2 shoulder style. wahhh banyak jenis rupanya. yang saya ada cuma pleated and gathered je. yang lain nan hadooo hehe.
shoulder type boleh refer sini:
- pleated
- eesti
- gathered
- oscha pleat (box pleat)
- floating gathered
- foating eesti 

20151003_145941

budak cenonit berdua ni tengah main sama2. gegirl tu asyik tarik2 syamil. tapi syamil yang malu2 kucing.

FB_IMG_1444030423221

gambar ni dari official photographer, AR Studio. beriya mak2 gelak tengok gelagat budak berdua ni. syamil tu mesti fefeeling babah nak snap gambar dia tu. sebab beriya dia layan camera hehe.

20151003_151136

ilmu lagi.. untuk wrap conversion.. apa yang anda perlu tahu:
- understandingwoven wrap blend, care and character
- experience the wrap in hand & wrapping qualities before planning for conversion. (grammage, stretch)
- converters review, policy and requirement
- provide clear request
- work hand in hand with your converter

20151003_152852

next babywearing talk by BWE’s from various International School. antara dari Babywearing Institute, USA, Die Trageschule Dresden, Trageschule, UK dan School of Babywearing, UK. sebelum tu sempat ambil kesempatan bergambar dengan kak rita. first time jumpa, syamil masih dalam perut masa majlis hari raya KSPSIJB. alhamdulillah dia masih ingat lagi saya dan kisah still birth ilham syakir. sorry kak rita, syamil terpegun tengok auntie yang comel sampai nak tarik2 tudung auntie.

20151003_154239

antara BWEs yang hebat2 ialah dari kiri, Puan Nur Afifah Mokhtiaruddin, Founder of CareRing Sling, Puan Nor Shahida Md Radze, Certified Babywearing Educator, Mdm Olga Nguyen, Certified Babywearing Consultant, Member of British Association of Babywearing Instructors, Dr. Izam Suziani (Founder of Baby Ultra) dan moderator Puan Rita Rahayu.

20151003_162353

ummi menadah ilmu, syamil ngorok lagi. heaven betul jadi baby kan. hehe.

20151003_170029

sempatlah juga dengar talk sampai habis baru syamil terjaga.

20151003_170132

last slot, forum dan perkongsian dari geng2 STB.

20151003_170410

moderatornya dr. nyazirah, panelnya puan nurshikin shukery, puan zaihaslinda ismail, encik julaihan ahmad esa dan encik md fauzie aris. semua ni orang2 kuat STB dan mereka punya cerita tersendiri bagaimana mereka terjebak dengan babywearing. dan paling menyayat hati kisah dari puan zaihaslinda sendiri.

20151003_171238

sambil2 dengar tu, sambil wefie dengan mommy salwa.. tadi tu sempat lari ke booth beli drool pad.

20151003_173907

first time beli drool pad tu ha. beli di booth babywearing by babyultra RM49. original drool pad cuddle me ni warna putih tak pernah guna pun. budak kecil tu macam biasa lena semula.

20151003_175716

dia tak sedar pun ummi join 2 nd session flashmob ni hehe.

20151003_180135

sebelum majlis bersurai, sempatlah posing dua beranak walaupun si anak syok tidur.

FB_IMG_1444030375776

thanks admin STB dan AJK Southern Babywearing Fiesta yang ohsem! goodies bag penuh hadiah2 best termasuklah brownies dan cup bread yang sedap. next year buat gempak2 ye uolls.

FB_IMG_1444030509769

gambar beramai2 ihsan AR Studio. kesian ummi dan syamil terselit kat belah kanan tu hehhe.

12096435_137632519925092_8058377269968898523_n

12107221_137633899924954_3773761986468023775_n

ini pula gambar yang di send di page urban mom. konon2 nak masuk pertandingan yang urban mom anjurkan. sekali send dah lewat petang. dorang dah pilih pemenang pun. tak apalah janji dapat print gambar ni secara percuma hehehe.

ummi ilham babywearing journey

last but not least.. saja nak throwback, international babywearing tahun 2014 adik syamil dalam perut lagi. alhamdulillah tahun masih attend international babywearing dengan adik syamil yang dalam gendongan ummi hehehe. dah tak nak sambung ayat seterusnya hehehe. happy international babywearing week uolls.

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!