Me

The Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 3 Part 2

Tuesday, June 21, 2016

hamboiiii puasa 2015 dah bertemu puasa 2016. maknanya ambil masa dekat setahun nak habiskan cerita ke hong kong & zhuhai. apa nak jadilah mood blogging ummi ilham ni kan. hehe kira ni nak buat ujian memori lah ingat balik pengalaman manis berpuasa di china.

jom baca last episode.. dah lepas ni tak ada cerita dah.. confirm ni last.. hehehe..

time to say goodbye to zhuhai.. and hopefully we will not come back again to the same hotel..hahaha. kalau balik check in semula memang pakai topeng lah gamaknya hahaha. cuaca alhamdulillah panas nampaknya. dalam hati berdoa jek lah janganlah time2 nak balik ni typhoon menyinggah. fuhhhhh. meraung! Crying face

nak raya woihhhhh.. nak rayaaaaaaaa.. kesian babah dan anak2 ummi…

20150710_113142

20150710_140804

20150710_141343

snap2 terakhir pemandangan pantai dari bilik.


20150710_113207

selfie dan ummi berpisah tiada Flirt female


20150710_101517

babai bilik 1509. entah bilalah akan sampai sini lagi.


20150710_142825

siap2 turun bawah check out dalam pukul 1pm.


20150710_142833

selfie sebelah nama dia hahaha. abaikan penampakan makhluk sasa di belakang.


20150710_141041

babai harbour view hotel.


20150710_143005

driver dah menanti di lobby nak membawa kami ke Jiuzhou Port Passenger Transportation Station.


20150710_143255

ok sampai dah di Jiuzhou Port Passenger Transportation Station.


20150710_143501

beratur nak check in flight dan beli tiket feri ke hong kong.


20150710_143851

luggage siapalah tu hahaha.


20150710_143924

sementara menunggu proses pembelian tiket settle, meh snap2 dulu.


20150710_143935

pakcik ni suruh snap gambar dia.. layan jek lah.


20150710_151131

tiket feri ke hong kong international airport jam 3.30pm. cost RMB290


20150710_151159

refund coupon ni bila sampai airport nanti boleh redeem.


20150710_151232

lega bila dah dapat flight ticket. lega sikit je la. selagi tak betul2 confirm sampai hong kong selagi tu bergetar jiwa haha.


20150710_152210

wefie dalam ferry.


20150710_153252

tak lama lagi ada jambatan panjang siap menghubungkan hong kong dan zhuhai.eceh cara bercerita tu macam cerita pasal kampung sendiri jek kuang3. eh mana tahu setahun dua lagi sampai lagi ke sini kan.

20150710_153405

20150710_153547

20150710_162957

20150710_162313

snap lah pemandangan cantik walau dengan camera handphone. subhanallah indah ciptaan Allah.


20150710_162450

dah nampak bayang kapal terbang landing. nampaknya dah nak sampai lah ke airport. perjalanan ambil masa selama lebih kurang 1 jam 15 minit. itu pun sebab ferry delay kalau tak lagi awal kami sampai.

20150710_164238

terus menuju ke boarding gates.. nak refund coupon dapat cash semula. sedih air tin kena rampas dengan pegawai imigresen yang sombong. diselongkarnya beg kami. ciskek betul. nasiblah susu saya tinggalkan. kalau tak mesti diorang tahan lagi lama.

20150710_165343

menunggu train nak ke airport dari jeti feri.


20150710_165432

20150710_165438

20150710_165548

kata nazam, mamat kat belakang tu tengok jek saya selfie hahaha.


20150710_170159
 mencari flight kami.. CX715 to singapore estimated time departure from hong kong around 8.25pm. gate berapa tak tahu lagi.


20150710_173506

20150710_173752
sementara tunggu flight dan waktu berpuka puasa kami ronda satu airport. mencari souvenir untuk orang2 tersayang hehe.


20150710_173836

macam nak tercabut kaki pusing keliling fuhhhhhhh.


20150710_181636

20150710_181654

20150710_181657

kill the times. merenung kapal terbang pergi dan balik. Allah je yang tahu perasaan masa ni, rindunya kat babah dan anak2.


20150710_191728

sampai waktu berbuka, bermusafir kami tepi water dispenser menyiapkan maggi cup sorang satu.


20150710_191736

sedih no rupa musfair di bulan ramadhan ni haha. musafir dari pakistan ni.


20150710_191740

ni lagi sorang.


20150710_191746

cisss kita ambil gambar dia ok je. turn kita goyang semua. tup2 toleh belakang ada auntie angkat join makan maggi hahaha.

20150710_194032

jauh kena tinggal. dorang ni jalan laju. ummi jalan slow2 sebab rasa bergoncang maggi dalam perut.



20150710_194508

menanti waktu nak boarding.


20150710_194516(0)

dalam hati ni kecil besar.. kecil besar je.. mudah2an selamat perjalanan.


20150710_200754

buat2 cool je. padahal Allah jek yang tahu. ya Allah mudah2an selamat, tak sabar nak jumpa babah dan anak2.



20150710_200942

ni ha pakcik 2 orang ni. yang baju hitam tu boleh tahan penakut gak.. Smile with tongue out


20150710_205011

20150710_210316

it’s time to say goodbye.. till we meet again hong kong.


20150710_214754

alhamdulillah alas perut maggi tadi dapatlah di top up dengan makanan yang sodap ni. habis licin. nampak sangat lapar dia tu.



20150711_000929

sekejap2 jengah keluar. hmmmm terasa 3 jam 55 minit tu tersangatlah lama.
akhirnya nampak bayang changi airport. alhamdulillah.
thanks cathay pacific CX715 pilot & crew.


20150711_005240

sampai2 je changi airport mata melilau mencari PTP’s driver yang sangat friendly.
siapa lagi kalau bukan abang najib.
dengan trademark dia “PTP – Pemandu Tentu Peramah.. Pemandu Turut Perintah” hehehe
pandai jek dia buat moto sendiri.


20150711_011304

lega sesangat walau tak nampak bayang rumah sendiri lagi. hehehe.


20150711_011531

plan mula2 nak singgah makan kat mana2. sekali tak jadi.
terus je hantar saya dan capt. nazer ke PTP dan nazam ke kempas.
alhamdulillah, babah kebetulan kerja malam memang dah standby je kat PTP.
sebelum balik rumah sempat bersahur berdua.
dah settle terus balik rumah ayah sebab anak2 semua berkampung kat rumah tok ayah.
sampai2 depan muka pintu, syamil buat muka tak tahu je tengok ummi.
rasanya dia merajuk ummi tinggalkan dia.
3 hari tu macam 3 tahun dik ummi rasa.
sunyi hidup ummi tak dengar suara babah, suara abang ilham dan adik.
dapat contact pun thru wechat yang kejap ada kejap tak ada.
facebook, whatsapp memang nan hadoooo. china block semua.


20150711_041613

abang ilham pun macam jual mahal.
asyik ulang cakap “kenapa ummi tak ajak dia naik aeroplane”alahai kesian ank ummi, nanti ummi bawa ye.
kalau tak kerana kerja ummi tak tinggalkan kesayangan ummi.
konfemlah ummi bawak babah dan anak2.

alhamdulillah pengalaman yang sangat berharga.
mudah2an ummi ada peluang lagi ceduk ilmu di negara orang.
Winking smile

kalau uolls teringin nak baca dari first episode  boleh klik link bawah tu ye.
hehehe bajet hot kak orang nak baca cerita awak.
ok bai!

jom baca!

Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 2
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 1 – Part 3
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 1
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 2
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 2 – Part 3
Journey To Hong Kong & Zhuhai | Day 3 – Part 1

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!