Deko Bersama Hernee Nazir

#Raya2016 | Deko Raya MNM & Baiti Jannati :)

Friday, August 19, 2016

raya kali ni kami hias rumah simple2 je.
selama ni pun bukanlah berhias sangat asal boleh jek.
janji boleh hias dengan kos sederhana dan berpatutan serta sedap mata memandang.
lagi penting ikut keadaan poket tuan rumah la bukan ikut2 orang ngeh3.
tema masih kekal dengan black, white & red.
nak black & white semata tetiba rasa sayang pulak cat merah tu hehehe.

barang2 hiasa pun barang2 murah dari ikea dan kaison.
barang2 ikea ada yang beli sendiri ada juga dari personal shopper akak bff ummi kakak daboom.
untuk barang2 kaison memang dari personal shopper je.
masih menanti kaison jb yang bakal dibuka di paradigm mall.
next year pun ikea jb dah nak buka. yahoooooooo.
dan boleh ajak babah menabung.

GAS_7302

ruang tamu dan ruang menonton.
sofa tu tempat favourite ilham melepak.
ada sikit perubahan kat sini..

langsir – kaison (RM43.90 / pcs) ** 4 pcs untuk tingkap 4 panelsheer curtain – ikea (RM89/ pcs) ** 4 pcs untuk tingkap 4 panelplace mat – ikea (RM3.90/ pcs) ** 3 pcs gabungkan jadi table runner
20160715_202658
zoom in..

frame tolsby – ikea (RM2.50/ PCS) ** print sendiri corak chevron/ kufi Allah Muhammad/corak melintang.. susun bertiga berbaris
letter block – kaison (harga lupa RM12.90 kot) **perkataan LOVE susun la walaupun sekejap2 beralih huruf2nya
kipas angin – kipmart (RM129) ** ngam2 sebulan habis raya terus tak berpusing Annoyed

GAS_7303

kat area sini  bantal lama JOHO tu maintain di situ dan tambahan bantal belang2.

cushion cover (vargyllen) – ikea (RM19.90/ pcs) ** bantal tu buar sendiri guna kekabu bantal lama ngeh3
table runner  (marknad) – ikea – RM14.90/ pcs) ** sama untuk meja ruang tamu ke 2 depan pintu masuk.. cuma warna ke lain.
zoom in..

20160715_202710
gitar kapook babah penunggu setia penjuru ruang tamu utama. Nyah-Nyah
place mat yang sama lagi. memang banyak beli sebab geram tengok stripe black & white hahaha.
lilin dan bekas kerawang beli di kedai barang pengantin. harga memang sah2 lupa sebab dah lama beli.

lack side table - ikea RM29.90 ** mula2 beli plan nak letak tepi tangga..sekali lain tempatnya
fejka artificial potted plant – ikea RM29.90 ** memang berkenan dengan orkid plastik putih ni. adjust sana adjust sini.. sudahnya atas lack tempat dia.
floor lamp – harga tak ingat babah beli di tampoi
GAS_7304
frame abang ilham masa baby tu babah baru je gantung.
sebelum ni frame surah yasin.. dah tukar tempat di ruang menonton tingkat atas.
apa yang baru di kawasan ruang tamu kedua ni.

place mat yang sama macam di atas.

wallpaper stripe (black & white) – kaison RM24/ roll termasuk upah ** dulu wall tu warna merah. untuk mengurangkan penggunaan warna merah kita tukar tampal wallpaper.. yang sebenarnya wallpaper tu nak tampal kat dinding ruang menonton tingkar atas hehehe.
GAS_7305
tambahan..

wallpaper stripe (brick) – kaison RM24/ roll termasuk upah ** yang belah tangga tu memang dah lama tampal.. tapi tak cukup jadi dinding sebelah bilik tu baru je top up beli lagi 2 rolls.
both wallpaper dipasang sendiri (DIY) oleh babah ilhams. dah la murah dipasang sendiri pulak tu kan jimat duit upah hehehe. nama pun projek deko2 bajet hernee nazir kan hehehe.

zoom in sikit..
20160715_202636
jam ni dah lama beli tapi baru gantung. jam ikea harga dan nama tak ingat.
agaiiinnnnn place mat stripe. bosan jek orang baca hahaha.

frame tolsby – ikea (RM2.50/ PCS) ** print sendiri corak polkadot/ kufi Allah Muhammad
letter block – kaison (harga lupa RM12.90 kot) **perkataan HOME susun la walaupun sekejap2 beralih huruf2nya
lack wall shelf – ikea (RM29.90/ pcs) ** ni pun dah lama pasang tempat landing letter block tu dan vase dan bunga ikea.

GAS_7306
ruang makan ni jangan ditanya kenapa kerusi bersepah tu.
masa snap ni tengah menunggu geng marhaban KRT sampai ke rumah hehehe.
kat sini tak ada apa yang baru kot. place mat stripe jadi table runner.
carpet beli di jakel raya tahun lepas dah selamat duduk bawah meja makan hehehe.

IMG-20160724-WA0058
flong rug – ikea (RM39.90) **alas kaki depan tangga menggantikan  tvis mat ikea yang dah dipindahkan ke meja konsol depan pintu dapur hehehe. sebenarnya ingatkan rug ni black & white hahaha sekali dah sampai blu black & white. kira halal la tu kan dari jauh dan dalam gambar nampak black & white ekekeke.
rug polkadot  lupa nama – ikea (RM99) **beli masa ada sales hari tu.. pakai siap2 kekonon nak buat raya sekali sebelum puasa dah pasang hahaha.nampak tak.. port lepak abang ilham. yang buat ummi makan hati sambil gigit jari kekadang dia kuis2 sofa tu sampai tercabut kulitnya huhuhu. nasiblah ummi oiii anak tengah nak membesar memang inilah dugaannya.
GAS_7307
ini lagi sorang penampakan makhluk Allah paling comel dalam rumah kami hehehe.
meamng rumah ni dapat bertahan lepas kemas dalam beberapa minit je.
selebihnya memang macam tongkang karam hahahaha.
rumah bersepah tanda anak2 bijak.. kalau tak nak sepah tak payah ada anak.
cehhhh gitu nak sedapkan hati hahahaha.

GAS_7309
haaaaaa ini kepala dang dia hahaha.
dah sepah gitar kecil dia atas meja tu.. dia suka hati tunjuk peace kat ummi.
ohhh ya.. lampu chandelier kesukaan saya tu kirim dengan bff yang duduk puchong.
ni semua sebab terpengaruh dengan geng kelab kaki deko.
dorang beli lampu dengan harga murah di house of light puchong.
jadi saya pun minta tolong gegirl belikan hehehehe dengan harga RM99.
kat jb ni tak jumpa rupa ni harga RM99 hehehe. (ke saya yang tak jumpa kedainya)

alhamdulillah beransur2 sikit demi sikit mendeko rumah dengan kos mampu milik.
angan2 tu memang banyak. nak itu nak ini. tapi beransur2 lah dulu ye.
kalau babah ilham tu chop duit boleh gak request memacam hahahaha.
ok nanti ada masa kita sambung lagi cerita projek deko2 bajet ummi dan babah ilhams ye.
plan dalam otak ummi ni nak mendoodle kat dinding ruang menonton tingkat atas.
just wait n see lah menjadi ke tak.. ke 5 tahun lagi baru menjadi Smile with tongue out

ok babai!

You Might Also Like

2 Th♥ught (s)

  1. kihkih... tahniah ummi.. berkenan kat bunga orkid tu ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..tu lah..kami dah aim ada satu pesen lagi bunga orkid besar sikit..hehehe

      Delete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!