Babywearing

Projek Naik Train | Stesen Kempas Baru - Kluang - Kempas Baru

Friday, October 21, 2016

Photo_20160926_123318
{AMARAN.. ENTRY INI SARAT GAMBAR.. HARAP TABAH.. HEHEHE}

alhamdulillah projek train to kluang kami anak beranak berjalan lancar walaupun ada miscommunication sikit bab pembelian tiket hahaha. nanti saya ceritakan ye. overall kami sangat enjoy program acah2 travel ni. berjaya juga impian nak memperkenalkan anak2 dengan salah satu pengangkutan awam di dunia iaitu keretapi.

mula2 plan nak pergi 4 beranak je. lepas tu fikir2 apa kata offer family fiza dan aien. fiza mula2 ok, lepas macam ada hal kenduri. aien pun tak konfem. jadi tak apalah kami berempat je.

bagi ibu2 bapa2 yang beranak kecil seperti kami, sila letakkan tahap kesabaran anda sehingga langit ke tujuh. almaklumlah anak2 ni bila dah penat macam2 ragamnya. mak ayah pun dah penat boleh jadi tarzan dalam keretapi..hahaha.
Itinerary Train To Kluang (Kempas Baru - Kluang – Kempas Baru)
Date: 1 October 2016
Time: 1030hrs
Ticket:
Window – RM13 (one way)
Aisle – RM11 (one way)
ETA: 1200hrs
Destination:
1) Nasi Ayam Haji Ali
2) Gunung Lambak Water Theme Par (adult RM5 children RM3)
**cab RM12-15 (one way) ***cancelled***

3) Kluang Mall
4) Laman Kreatif
5) Kluang Rail Coffee
6) Waiting for train to Kempas Baru (ETD: 1800hrs)
Travel time: 1h 30mins

itinerary di atas ada revise sikit ikut keadaan semasa hehehe.

sebelum meneruskan perjalanan ke kempas, kami singgah sarapan dulu.
sarapan di warung JDT, taman nusantara.
20161001_085059
20161001_085124
lepas makan abang ilham nak minta mainan pula adoiyaiii.
singgah la kejap kedai rm2 hahaha. (jimat duit babah)
tahu le nak naik train, tak payah la beli mainan train abang ilham oi.
dah 9 lebih berdezup babah drive ke kempas.
20161001_101040
yeay dah sampai.
ye sampai kempas je belum kluang lagi hehe.
20161001_101101
budak ni of course lah melekap dengan ummi je kan.
20161001_101251
muka sedih je sampai stesen kempas.
actually malam tu adik syamil tetiba demam.
pagi alhamdulillah kebah dah demamnya.
20161001_101456
mommy fiza in action.. mengejar muaz yang tengah ligat berjalan hehehe.
bila tenung2 balik gambar ni memang lucu lah hahaha.
gaya ummi bagi 10 bintang ekekeke.
20161001_101650
kakak zara yang excited.
20161001_101659
abang imran.
20161001_101703
abang ilham.. enjin belum panas hehe.
20161001_102009
belum pun keretapi sampai dia dah minta babah belikan belon. hmmm.
20161001_102054
kami 4 beranak bersama zara anak susuan saya dan abangnya imran.
sayangnya muaz tak ada dalam gambar. dia syok merayau. hehehe.
20161001_102120
bersama mommy fiza.. stilllllll.. muaz tak ada hehe.
20161001_102346
babah, daddy syahrul dan anak2.
20161001_102741
20161001_102746
snap sana snap sini.
sebenarnya ummi pun tak pernah keretapi KTM ni. ngeh3.

20161001_102907
entah apalah tu yang direbutkan.
20161001_102927
yeay dah ada bayang keretapi di situ.
20161001_102946
sekali tergerak hati nak tanya fiza.. mana tiket kami 4 beranak.
fiza minta tiket pada syahrul, sekali syahrul keluarka tiket diorang 5 beranak je.
dia kata.. dia ingat saya dah beli tiket online. kuang3.
rasa terhenti kejap jantung. alamak macamana ni keretapi dah sampai.
kami 4 beranak tak ada tiket. aiyokkkkkkkkkkk.
20161001_103017
abang ilham pula memang dah excited.
20161001_103046
babah kata tak pe kita naik je dulu. nanti settle kat dalam train.
20161001_103056
20161001_103057
jom naik train.
20161001_103349
walaupun berderau darah tak ada tiket sempat lagi snap tu hehe.
20161001_103523
hoiii tiket tak ada ni hoiiii.
20161001_105154
masuk dalam gerabak, babah terus jumpa kakitangan KTM.
discuss2 diorang kata kena denda hahaha.
dan boleh beli tiket on the spot.
fuhhhh alhamdulillah. baru lega hati.
thanks staff KTMB.
kalau tak mastermind projek naik train tak dapat naik train kahkahkah.

20161001_103657
memang miscommunication.
plan asal memang saya nak beli tiket online sekali beli dengan family fiza.
sekali fiza pula tertinggal mykid anak2 so tak dapat bagi nombor mykid on the spot.
so saya cancel beli online dan fiza minta husband dia syahrul belikan tiket di kaunter a day before.
syahrul beli.. tapi rupanya dia beli tiket diorang je hahahaha. tak belikan kami.
tak apalah pengalaman.. asam garam kehidupan hehehe.
kitakan nak enjoy2.
20161001_103845
nah, ni muaz sebaya syamil. masuk train terus kehausan hehehe.
20161001_103853
syamil muka monyok je dik.
20161001_104517
dalam perjalanan tu terjumpa la gerbak bawa simen terbalik tepi landasan keretapi.
seram kejap hehehehe. tak tahu la bila kemalangan tu berlaku.
20161001_105220
ummi macam biasalah snap gambar non stop hahaha.
20161001_105327
entah kebun siapalah yang terkena landasan keretapi ni ek. hehehe.
20161001_110423
anak dara ummi, kakak zara.

20161001_110614
budak kecil ni ngade2 nak duduk dengan babah.
20161001_110643
ni ha lepas kena cepuk dengan imran terus nangis tersedu sedan hahaha.
20161001_110732
alahai manisnya kakak zara ni.
20161001_113120
sekejap je insaf lepas tu dia buat keretapi ni macam rumah dia.
20161001_115629
oleh kerana takut terlepas stesen keretapi kluang, maka ummi cepat2 get ready.
up adik dalam SSC.. makin nyenyak adik tidur.
antara stesen yang kami lalui..  kulai – layang2 – renggam – kluang
20161001_120043
20161001_120118
bukan main awal lagi kami standby hahaha.
saja sebab nak elak anak2 yang masing high pitch.
20161001_162004
yeay! alhamdulillah lebih kurang jam 12pm kami sampai stesen keretapi kluang.
20161001_120241
turun je keretapi ilham dah melobi babah nak beli bukulah apalah. aduhaiii.
20161001_120440
20161001_120409
babah siap2 beli tiket balik untuk kami 4 beranak.
tak nak naik keretapi tanpa tiket lagi hahahaha.
ada adegan berebut belon antara ilham dan imran.
20161001_120433
mata ummi dah blink2 nampak kluang rail coffee tu.
20161001_120651
tapi sayang kluang rail coffee closed buat sementara waktu.
20161001_120720
terus tengok sign board business hours.
ohhhh 2.30pm nanti diorang buka semula sampai jam 6pm.
ok masih ada peluang nak mencuba menu di sini.
20161001_121215
kami terus ambil dua teksi dan menuju ke nasi ayam haji ali.
20161001_121645
sekejap jek sampai.. driver tejsi caj rm10.
20161001_122005
20161001_122323
sambil menanti menu pilihan kami.. nasi ayam madu.
ambil menu yang sama semua hahaha.
dalam kepala membayangkan nasi ayam madu tu ayamnya mesti kehitaman.
20161001_122409
sekali sampai ehhhh.. ni ke nasi ayam madu? macam tak madu je. hehehe.
rm6.30 sepinggan. pada saya nasi ayam haji ali ni biasa2 je kot.
sedap lagi nasi ayam R&R gelang patah hehehe.
20161001_122613
abang ilham sorang je nak mee goreng. mee goreng boleh tahan sedap. harga tak ingat.
20161001_124508
masa ummi makan adik syok tidur.
dia bangun barulah dapat isi perut ye dik.
20161001_124721
ini antara menu nasi2 ayam yang lain.
20161001_130306
lepas makan, kami nak ke kluang mall menghabiskan masa sementara nak tunggu keretapi petang.
maka berjalan kakilah kami beramai2 ke kluang mall dengan cuaca yang panas berdenting hehehe.
20161001_130515
babywearing sangat membantu projek naik train acah2 travel ni.
adik steady jek back carry hehehe.
bila ummi tanya.. “adik ok?” dengan suara manja dia jawab.. “ok”
20161001_151513
kluang mall kami datang! hehehe.
ikut plan asal nak ke gunung lambak water theme park.
tapi kami terpaksa batalkan sebab dapat info dari reader blog saya penduduk kluang, yang kawasan gunung lambak ditutup kepada pengunjung untuk memudahkan urusan pencarian pendaki yang hilang.
ok no hal. memang tak excited sangat pun ke sana. kalau pergi pun memang tak plan nak mandi manda.
thanks for the info ye angah anil.
20161001_131122
masuk ke dalam kluang mall, anak2 terus tuju ke kids fun zone.
20161001_131232
tercengang adik tengok abang2 kakak main kereta dan motor.
20161001_131305
kakak zara dengan skooter pink.
20161001_131517
abang ilham dengan superbike dan abang imran drive kereta hehe.
20161001_133723
20161001_134448
lepas tu ronda2 sambil cari surau.
20161001_134847
20161001_134921
kami bergilir ke surau. sambil jaga anak2 lepak depan lift.
apa gayalah budak sorang ni hahahaha.
20161001_151625
lepas ronda2 kami pun plan nak ke Laman Kreatif pun atas suggestion angah. thanks again angah.
angah kata jalan kai pun boleh dari kluang mall.
tapi memandangkan cuaca panas, dengan anak2 lagi.
maka kami decide nak naik teksi je.
20161001_154131
macam tadi juga, teksi haruslah dua buah kan.
yang depan tu family fiza, drivernya uncle kepada driver teksi kami ni.
bagitahu dia nak ke laman kreatif, yang ada lukisan kat dinding.
sekali uncle tu bawa kitorang ke kedai frame.. kahkahkah.
macam nak pengsan tahan gelak. aduyaiiiiiiiii.
20161001_154940
abang ilham dah tak dapat tahan mengantuk, dah selamat terbongkang dalam teksi.
20161001_155457
bila saya cari akt google map, rasa mcam eh uncle dah sesat ni hahaha.
passenger pula tunjuk jalan kat pemandu teksi. pengsan mak.
tak apalah kalau tak, tak pula kami berpusing bandar kluang kan.
kos teksi rm15 walaupun dia yang salah jalan. pasghah!

ok sampai dah Laman Kreatif, Kluang.
20161001_155441
20161001_155453
20161001_155505
20161001_155659
20161001_155708
20161001_155716
20161001_155724
babah terpaksa pasghah dan redho serta menjadi cah2 sado mendukung abang ilham sepanjang melalui lorong2 laman kreatif ni.
20161001_155730
20161001_155737
20161001_155740
20161001_155813
20161001_155900
20161001_155904
nasiblah ada adik yang baik hati tolong snapkan gambar.
20161001_155914
dapat nampak lukisan route ke gunung lambak pun jadilah hahaha.
20161001_155923
imran je masih bertahan lagi.
20161001_155935
20161001_155947
20161001_155957
ehhh babah sado tiru gaya safiq rahim lah hehehe.
20161001_160002
imran nak belajar main teng teng.
20161001_160021
nampak adik yang cool and steady tu. ummi loves u lah!
20161001_160034
20161001_160040
babah sado nak mendaki gunung lambak sambil dukung anak hahaha.
20161001_160644
20161001_160110
20161001_160130
posing di payung warna warni yang cun.
20161001_160142
20161001_160159
20161001_160218
20161001_160233
20161001_160249
masih sado lagi hehehe. nasib baiklah anak awak tu ringan je hehehe.
20161001_160328
geng bas sekolah hehehe.
20161001_160353
20161001_160409
20161001_160413
20161001_160432
20161001_160439
20161001_160500
muafakat johor.
20161001_160554
batman mendukung anak hahaha.
20161001_160924
20161001_161016
20161001_161029
20161001_161041
20161001_161101
melintas lorong belah kiri. abang ilham muka tidur nyenyak syok kena dukung.
babah yang haru kahkahkah.
20161001_161227
kami berjalan kaki menuju ke stesen keretapi.
babah sado jalan laju gila woihhhhh.
kami tertinggal beberapa tiang di belakang.
handal awak!
20161001_161328
20161001_161344
nampak tak betapa lajunya dia jalan. tak sabar nak sampai stesen haha.
20161001_161411
ayat atas tu physco betul. jarak 325m tu semput jugalah sebab berbukit sambil back carry anak hehe.
20161001_161650
20161001_161704
hoyeahhhh sikit lagi. you can do it ummi!
20161001_161852
yeay! sampai dah kluang rail coffee.
terpusing2 mencari babah. eh mana dia dua beranak ni.
20161001_162354
rupanya dia dah dapat port baik punya hehehe.
20161001_162401
nahhhh anak2 yang kepenatan.
20161001_162450
muka penat ke garang ni? haha.
20161001_162904
resit pertama sebelum top up makanan lain haha.
20161001_162926
20161001_162940
mee hoon kampung walau kecil secoet tapi rasa sedap amat.
nasi lemak dah habis stok tak dapat merasa. 90 sen sebungkus.
20161001_163041
teh ais ummi. rm2.20 segelas.
20161001_163045
teh o ais abang ilham.
20161001_163052
kopi ais babah. rm2.30.
saja nak merasa sesedut walaupun ummi memang tak minum kopi.
ehhhhh sedapnya air kopi ais ni. serious jatuh cinta dengan kopi ais.
siap suruh babah order segelas lagi share ekeke.
20161001_163307
20161001_164103
next kita cuba roti butter kaya.
hajat hati nak roti 4 segi biasa tu sekali sampai roti bun.
bun pun bun lah janji sedap.
20161001_164253
next kita cuba laksa johor.
sedap juga. walaupun pedas macam nak terbakar mulut.
tapi serious sedapppp. macam orang dulu2 punya masakan kata babah.
20161001_165058
penuh meja dengan makanan haha.
20161001_165135
posing dengan bff ummi. mommy fiza.

20161001_165206
next, mee hoon soto,
kalau tengok rupa memang macam alaaaaahaaaiiii simple sesangat.
macam tak bermaya gitu rupa mee hoon sotonya.
tapi jangan pandang mee hoon soto sebelah mata hokkay.
sedap gila kot. again.. babah kata macam orang dulu yang masak hahaha.
20161001_165233
nampak tu khusyuk babah hirup kuah soto.
20161001_165238
anak2 ni makan secoet. main je lebih.
20161001_170127
next, telur separuh masak pula. kecur tengok syahrul.
so ummi order 2 biji share dengan babah hehe.
20161001_170710
20161001_171430
ni must buy.. buat ole2 bagi mommy ngah dan tok ayah.
untuk kami sebungkus dan belikan fiza sebungkus.
serbuk kopi uncang 20 sachets (15gm) rm12.50.
20161001_170748
nampak tak ramainya orang. ni je dah penuh.
yang area luar tu lagi sepenuh2 manusia.
fuhhhh memang mantap menu2 kat sini patutlah ramai yang datang menjamu selera.
20161001_170858
lepas makan kami habiskan masa menunggu train jam 6pm.
20161001_170915
20161001_170918
20161001_170926
adik syamil dengan gaya peace satu malaysia dia hehe.
20161001_170850
20161001_171318
20161001_172108
fefeeling datang berdua kejap hehe.
20161001_172332
adik syamil dan kakak zara in action.
20161001_172944
tiket balik.. RM11 aisle. kanak2 sehala.
20161001_173013
rm13.. window.. dewasa sehala.
20161001_174553
posing lagi dengan ummi.
20161001_175026
mommy dah pasrah anak2 kepenatan macam2 ragamnya.
yang terduduk terbaring hahaha. kelakar bila ingat2 balik.
sabar je lah ye. nak bawa anak2 travel macam ni kena sabar yang amat.
orang keliling tengok semacam tu perkara biasa,
abaikan je. tak kan nak tambat anak2 pulak kan hehe.
20161001_175242
jam 6pm keretapi pun muncul. alhamdulillah.
20161001_175554
20161001_175610
jom balik.
20161001_180328
abang ilham memberanikan diri untuk berkomunikasi dengan staff KTMB.
show me your tickets pleaseeeeeeee hehe.
20161001_182237
si kecil tu sebelum mengempeng dan tertidur. lepak dulu dengan babah.
20161001_185552
sekali adik dah duduk dengan ummi.. ummi toleh sebelah babah dah berlayar.
20161001_185700
dua2 ni dah segar semula. ilham cakap nak ikut imran balik.
20161001_192346
ehhh sekejapan adik dah bangun. macam tahu2 je dah nak sampai.
20161001_192757
seteah melalui stesen renggam – layang2 – kulai kami pun sampailah semula di stesen kempas baru.
alhamdulillah selamat sampai lebih kurang dalam jam 7.30pm.
20161001_193111
sebelum berpisah jom gambar lagi hehehe. muaz selalu tak ada dalam gambar.
20161001_193135
last but not least, bergambar dengan anak2 ummi sayang.
ilham dah start muncung sebab nak ikut imran balik.
tak puas nak main sama2 walaupun main 5 minit gaduh 5 minit hehehe.
insha Allah ada masa kita jumpa lagi ye.

mission accomplished.
walaupun ada dugaan sikit2 Allah lancarkan projek naik train kami.
mudah2an anak2 dapatlah sikit sebanyak pendedahan.
badan penat tapi kami enjoy. esoknya nak balik senggarang pulak hehehe.
ok, that’s all cerita #traintokluang hehehe.
nanti boleh repeat lagi especially ke kluang rail coffee tu.
the best part is.. ummi dah kemaruk minum air kopi ais Thumbs up
sampai babah pun pelik ekekekeke.
ok babai.

p/s untuk anak2 ummi.. sila tabahkan hati bulan 9, 10 dan 11 ummi banyak program untuk uolls. jadi redho la kemana je ummi bawa. esok kita ke Southern Babywearing Festival 2016 insha Allah.

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!