Homeschooling

#ummiilhamsminigarden | Mari Menanam Pokok Bersama Abang Ilham

Wednesday, October 19, 2016

14516460_10209776659680858_6634604462676232584_n
kesinambungan dari episod yang lepas,
ummi tak sabar2 dah nak ajak abang ilham bercucuk tanam.
abang ilham pun excited yang amat siap bagitau cikgu dia nak tanam pokok dengan ummi.
sebenarnya niat nak bercucuk tanam ni makin membara kerana bebetulan ilham tengah belajar tajuk kebun sayur dan percambahan biji benih di sekolah.

bahan2 yang ummi siap2 sediakan macam gambar di atas:
- tanah 3 plastik
- pasu ummi guna botol mealshake dan ESP shaklee yang ummi kumpul di rumah. (recycle and reuse hehehe)
- pasu coklat tu pasu ummi simpan masa mami ngah beli aiskrim pasu hahaha. (jimat!)
- biji benih (tomato, leek, pak choi, matahari, dahlia) – RM2.50 sepeket
** pemilihan benih2 sayur tu berdasarkan sayur2 yang selalu dimasak di rumah. jadi bolehlah kami makan sayur2nya nanti. eceehhhh.
20160924_230316
20160924_230238
haaaaa.. ini dia buku sekolah abang ilham.
jadi dapatlah dia peluang untuk buat praktikal yeay!
ummi dia kan berangan nak buat part time homeschool.
jadi bercucuk tanam ni termasuklah aktiviti part time homeschooling ilham dan syamil.
balik je dari sekolah hari ahad tu, dia siap2 salin baju.
dan bermulalah projek petani moden kami.
20160925_124015
pasu recycle.. botol2 mealshake dan ESP.
ummi lubangkan bahagian bawah untuk aliran air.
jadilah nak pakai pasu recycle.
insha Allah hidup pokok tu nanti.
20160925_123518
20160925_123521
20160925_123602
20160925_123752
proses mengalihkan tanah ke dalam pasu.
alahai mula2 macam geli2 nak pegang tanah.
”macam kotorlah ummi”
”alahhh tak kotor la ilham.. biasa la tu.. nanti boleh basuh tangan tu”
cessss manja sangat tak boleh kotor2.
20160925_124622
20160925_125054
anda akan jumpa gambar2 abang ilham dengan ekspresi muka yang macam2.
sila tabahkan hati ye hahaha.
ok pokok pertama, leek.
20160925_125128
ini benihnya.
20160925_125132
nampak tak muka dia hahaha.
20160925_125148
jom tabur benih leek.
20160925_125242
siap request nak tulis nama dia kat botol tu hehehe.
20160925_125335
next pokok tomato.
sebenarnya dia bebel bila ummi asyik suruh posing dengan benih2 pokok hahaha.
20160925_125433
anak benih pokok tomato.
20160925_125442
jom tabur lagi.
20160925_125557
adoiilah ilham memacam gaya muka tu.
next, pak choi.
20160925_125620
biji benih pak choi.
20160925_125651
suka hati dia tabur.
20160925_125728
yang di nanti.. bunga matahari.
20160925_125754
kan main tangan dia nak mencekut kuaci hahaha.
pokok bunga matahari la paling dia excited nak tanam.
macam yang ummi bagitau dalam entry lepas.
dia kata dia suka matahari. nanti senang dia nak tengok matahari.
kahkahkah. ilham ilham. ni bukan matahari yang di atas nun.
ini pokok sayang oiii.
20160925_125840
next, pokok dahlia. dia juga yang pilih.
motif pemilihan pokok dahlia tak dapat dikenal pasti.
20160925_125904
benih pokok dahlia.
20160925_125909
ditaburnya sekelompok. pitam! hahaha

14441148_10209776670401126_7328720897825597017_n
daun bawang ni ummi dah biar berendam dulu dalam mangkuk.
20160925_130040
dia bebel cakap daun bawang ni tak payah tanam.
ummi cakap tak apalah nanti senang ummi nak buat sup adik.
14457292_10209776672521179_3380479828931442679_n
yeay. daun bawang dah ada rumah baru.
14462812_10209776679761360_8088800533531055027_n
houseplant.. pokok favourite ummi.
ummi panggil pokok keladi je sesuka hati bagi nama.
ini untuk letak hiasan atas peti sejuk.
14492446_10209776673881213_973638052854071944_n
pokok serai pun pindah pasu.
sebelum ni rendam dalam botol susu adik yang dah tak guna. hehehe.
almaklumlah anak2 ummi semua menu kegemaran berasaskan serai.
ummi kena la usaha tanam serai sendiri ekekeke.
14433179_10209776661240897_4270411189780552740_n
ini pokok yang memang dah membesar.
beli di nursery tu. warna pokok mesti nak ada pink hahaha.
pokok ni dah sihat cuma nak maintain tumbesaran je.
harap2 tangan ummi tak menjahanamkan pokok2 ni.
20160925_130711
alhamdulillah ketung ketang.. ketung ketang..
siap projek petani moden kami untuk ummi ilham’s mini garden.
beriya mini garden.. dalam pasu jek kot. hahaha.
depan rumah kami dah tak ada kawasan tanah lagi.
semuanya dah di simen jadi tanaman sepenuhnya dalam pasu.
20160925_130728
ok abang ilham nak posing dengan pokok2 bunga dan sayurnya.
IMG_20160925_131122
last but not least. dia memang ada macam2 gaya.
susah nak tengok muka tu betul2 sempurna bila bergambar haishhh,
siap suruh ummi tunjuk gambar2 dia tanam pokok dekat cikgu hehehe.

ok, doakan pokok2 abang ilham dan ummi membesar bagai johan ye.
nanti senanglah nak makan sayur petik je depan rumah hehehe.
impian menggunung ni harap2 dimakbulkan.

stay tuned for more updates on Red rose#ummiilhamsminigardenRed rose

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!