Family's Activity

Ilhams @ Iskarnival-Naratif 2016, Mall of Medini

Wednesday, November 09, 2016

hero_naratif
projek ummi ilhams 16 oktober yang lepas. bawa anak2 ke Iskarnival ~ Naratif di Mall of Medini.
hari tu iskarnival ~ kreatif, kali ni naratif pula. this week insha Allah iskarnival ~ sama-sama. memang plan nak completekan ketiga2 iskarnival ni. bagi anak2 explore kesenian dan kebudayaan ecewahhhhhh.
20161016_151603
iskarnival  naratif kami pergi 3 beranak je tanpa babah. babah kerja malam jadi biarkan je dia tidur kat rumah tanpa gangguan kami hehe.
20161016_151631
jom explore!
20161016_151804
wahhhhh.. banyak aktiviti menarik macam iskarnival kreatif.
20161016_152101
di pentas utama sedang berlangsung persembahan dari hmmmm.. tak kenal.harap maaf Smile with tongue out
20161016_152301
abang ilham nak bergambar dengan kereta katak hehehe.
20161016_152340
ronda2 booth. dia geram je tengok macam2 jualan.
20161016_152413
sambil ronda sambil makan aiskrim traffic light.
20161016_152447
20161016_152706
20161016_152715
lepak kejap kat tong kayu ni layan abang ilham. sabar je lah banyak2 ye dik.
20161016_152752
20161016_152818
20161016_152829
20161016_152906
ilham pelik tengok banyak sangat barang2 antik. ummi bagilah penerangan sikit bagi dia faham. tapi tak pastilah dia faham ke tak ekekeke.
20161016_152940
kali ni dia banyak volunteer nak bergambar. tak payah ummi offer atau kerah hehe. mood tengah ok.
20161016_153026
sebelum masuk “The Enchanted Forest” by Sandra Lee.
20161016_153049
20161016_153055
20161016_153100
20161016_153255
layan anak2 berimaginasi sambil bermain2 di enchanted forest. umminya ambil kesempaan berselfie Smile with tongue out
20161016_153333
20161016_153341
20161016_153419
colouring time.. yeay!
20161016_153428
adik ni tangan nak mewarna, tapi perasaan tu nak main2 dengan abang.
20161016_154109
abaikan muka ummi yang acah2 flawless tu ye. camera trick!
20161016_154049
20161016_154121
tengok2 abang panjat, dia pun nak juga.
20161016_154523
sudahnya dia panjat dan tak tahu nak turun. ummi beriya cemas macamana nak naik ambil adik. siap buka stokin bagai nak dapatkan adik. sekali ada uncle tolong turunkan adik. rupanya sebelah sana ada tangga hahaha. poyolah ummi. Embarrassed smile
20161016_155014
nak gambar kat pokok kata dia.
20161016_155121
20161016_155206
nak juga background awan2 comel tu.
20161016_155500
20161016_155506
ini antara pameran yang ada. mobile phone painting project menggunakan samsung galaxy note 3. kreatif sesangat. setiap panting mewakili peribahasa melayu.

The Visual Series Of Malay Proverbs by Hyrul Anuar

A Mobile Phone Painting Project, translating various Malay Proverbs visually using the Samsung Galaxy Note 3. As children, we used to hear many proverbs. And although we came to know their meaning, we rarely if ever get a chance to see them visually. Now, we have the opportunity to reflect on all these proverbs again, as visual art pieces created using a mobile phone. Every piece was created layer-by-layer using the Samsung Galaxy Note 3’s painting app - Mobile Sketch. With this simple gesture, we hope to convey the beauty and wisdom of these Malay proverbs, to be appreciated by the current generation and those to come. All the Malay proverbs that I translate into the visual is about self-reflection and what happen around me when I was in Italy. Its a journey of self discovering and a reminder to myself; where I came from and who I am.
20161016_155522
demo buat alat muzik menggunakan buluh.
20161016_155723
ilham tengah buat kiub2 bangunan untuk “bandar idaman”.
20161016_155803
20161016_155830
bersungguh dia mewarna kiub2.
20161016_160022
dah siap boleh letak kat mana2 yang disukai. memeriahkan lagi bandar idaman.
20161016_155743
taraaaaa.. cantik tak. gabungan hasil kreativiti semua pengunjung.
20161016_155947
20161016_155953

syok tengok diorang mengukir atas wood cut tu. nak buat tapi kesian kat syamil nanti. ummi takut dia jenuh menunggu. tak apalah ummi snap je hasil orang lain.

20161016_160121
booth Wayang Kulit Purvo Bangsa Johor
20161016_160116
20161016_160231
20161016_160103
sebenarnya watak kat belakang tu abang ilham dan sorang amoi. next entry ummi selit video pendek dia berwayang kulit ye.
20161016_160158
20161016_155958
20161016_161027
20161016_161040
20161016_161127
singgah ke booth2 lukisan yang lain. kagum sungguh tengok kekreatifan orang2 seni ni.
20161016_160325
wefie kejap dik.
20161016_160438
masa ni ramai juga kumpulan budak2 sekolah buat kunjungan ke sini.
20161016_161528
bila sampai ke booth DIY Batik Painting, ilham excited nak buat juga.
20161016_161810
sekali dia nak buat batik ultraman daaaaaaaa. layankan jek lah hehehe. yang tinggal frame rm18.
20161016_162142
nampak tu, hampir2 siap. video next entry.
20161016_162631
tuan booth tengah keringkan batik ultraman abang ilham.
20161016_162840
yeay! batik ultraman dah siap! bangga mamat ni dapat buat batik hehe.
20161016_162645
ehh dah puas2 meronda baru nak register. cessss. registration free dan dapat buku naratif – kisah. wahhhh syok. banyak tulisan2 dari orang2 seni. ummi suka! Red heart
20161016_162811
penat meronda kita tengok performance di pentas utama.
20161016_162943
sambil2 tu ummi bagi peluang abang ilham menconteng di tempat yang disediakan oleh Live Painting by LOKA Malaysia.
20161016_163024
20161016_163039
mat kidal tengah keluarkan idea2 kreatif dan imaginasinya.
20161016_163154
lepas conteng2 dia request nak buat candle. tapi ummi ajak dia buat screen printing.
20161016_163300
20161016_164218

Sewing & Screenprinting by Bogus Merchandise

Bogus Merchandise is an independent sewing and screen printing collective and will impart their knowledge on the skills necessary to create your own t-shirts and tote bags!
20161016_164504
sabar je uncle yang layan ilham ni. nasib dia pandai layan kanak2 dengan cara berhemah. from start till the end of the process dia ajar ilham dengan sabar. maklumlah dengan cat2 tu memang renyah sikitlah kan.
20161016_164556
seeee hasilnya.. taraaaaa.. siap satu screen printing by abang ilham.
20161016_164609
lepas ummi snap gambar dia, dia tersedar ada orang lain yang snap. dengan selamba kodok dia posing depan kamera uncle tu hahaha. suka hati dia jek. senyum je budak tu layan dia. dah puas meronda ummi ajak balik walaupun dua2 macam tak nak balik. malas dah nak meronda kat bahagian atas ada food truck.
20161016_165015
sekali terjumpa geng Selat Tebrau Babywearers (STB) akak yang kepoh ni tegur je lah walaupun Piqa tak kenal akak hehehe.
20161016_165054
abang ilham bergambar dengan storm trooper. “ummi..ummi star wars la.. ilham nak bergambar boleh tak ummi?” kan dah kata mood dia tengah baik sangat, selalu orang2 bertopeng ke apa dia takut nak dekat. kali ni dia volunteer.
20161016_165102
siap ha bersalam dengan uncle storm trooper.
20161016_165123
actually storm trooper ni suami Piqa. diorang ada geng2 cos play ni. sempatlah ummi snap gambar pasangan ni.
20161016_165236
nah ummi nak juga bergambar dengan Kamen Rider dan satu lagi tu alamak lupa pulak. matilah kena kutuk dengan uncle wan. hahaha. lepas berposing2 dengan super hero ni semua kami terus balik rumah. babah nak kerja malam hoiii nanti terbabas pulak dia tidur hehehe.

alhamdulillah, anak2 happy ummi happy overdoseeeeee hahaha. selesai satu aktiviti bersama anak2. next kita ke iskarnival sama-sama weekend ni ye. enjoy!
iskarnival

selit sikit. masa babah submit gambar untuk pertandingan IMKlik, babah terjumpa di galeri gambar kami 3 beranak hehehe. ada peserta yang snap gambar kami masa abang ilham tengah mencanting batik ultraman dengan caption “mencorak dari kecil”. good luck ye encik aidil fahrain. ummi dan babah pun dupdap2 ni tunggu result. kalau ada rezeki adalah ye tak. kalau tak ada rezeki boleh cuba lagi tahun depan. ok bai.

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!