Info Sharing

Tarian Poco-poco

Thursday, August 06, 2009

dapat email ni daripada en.nazir. berkaitan dengan 'tarian poco-poco'. na'uzubillah. saya memang dah lama tak 'berpoco-poco' adik saya pun dah slow sekarang. tapi semalam masa ke rumah mak, makcik-makcik jiran mak tengah asyik berpoco-poco belakang rumah. adik saya mungkin mudah nak diberitahu. kalau makcik-makcik ni macamana pula?


"Assalammualaikum.

Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya.
Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian pocoh2 yang
sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya
masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2
kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari
Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka
menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja
bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.

Mungkin kita x perasan
kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa.
Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu
apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama
maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga
yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma
tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi.
Marilah kita sama2 fikirkan."


post signature

You Might Also Like

12 Th♥ught (s)

  1. nasib baik la aku dh x join poco2..ada hikmah gak Mak sakit sbb tu x dpt join..huhuhu

    ReplyDelete
  2. laaa.. plk dah!! long nti 4wardkan email tu bley??

    ReplyDelete
  3. Anna_Fauziana>>weh..nsib baik ko online..xyah aku buang credit sms ke call..hahaha..nti ko bgtau org blkg umah..

    ReplyDelete
  4. note2remember>>ok faz nti aku fwd kan..

    ReplyDelete
  5. ish...siti pun tak tau tarian tu ada bersabit ngn hal2 agama tu

    ReplyDelete
  6. tapi ku paling suka poco2..

    huhuhu~

    camne ni kak?

    ReplyDelete
  7. lorr betul ke???
    ibu ngah kemaruk tu nasib aku x join.. klu aku join nnt Danish & Daneen kena join gak...

    ReplyDelete
  8. zara>>same with me..klau dngr muzik sure nk gerak..

    ReplyDelete
  9. Mummy Dasy>>ler same ngn makcik2 kt umah mak aku la ni..kmaruk bru last wk dpt tmpt no. 2 ptndingn poco2 kat gp..

    ReplyDelete
  10. Tak tentu halal haram, dan buat keputusan membuta tuli.
    Sama la macam kes minyak wangi beralkahol, ramai jadi pak turut mengikut je tak pakai minyak wangi yang ada alkahol, padahal ianya dibolehkan. JAKIM dah siap bagi keterangan.
    http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/be3fb58b35f68a150025736b00163a5e?OpenDocument

    Sekarang keluar lagi isu yang seakan2 serupa.

    Orang Melayu kita suka jadi pak turut, dan informasi kalau boleh semua nak disuap. Kenapa tak proaktif untuk cari maklumat dahulu?

    It's just a dance la.

    Buat penyelidikan dahulu.... baru buat keputusan, bukan orang lain yang sesuka hati buat keputudan untuk kita.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Line_dance

    ReplyDelete
  11. poco-poco hanya sebuah tarian biasa..

    yang dicipta tanpa sengaja..

    tanpa maksud apa2 selain membuat orang2 menari agar sehat dan bugar..

    buat ape sehat rohani kalau jasmani tidak sehat, Allah tidak mau yang seperti itu..

    betul..3x

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!