Life

Dilema Seorang Saya

Thursday, November 12, 2009

dah lama sebenarnya nak meluahkan rasa hati ni. tapi saya fikir 500 kali sama ada nak luahkan ke tak di sini. saya takut nanti orang ingat saya saja nak besarkan cerita. saja nak buruk2 orang. saya tak bersyukur, saya tak redha dan macam2 lagilah. sebelum ni pun saya hanya luahkan pada en. nazir je. dia pendengar setia saya. kadang2 dia pun alami situasi yang sama.

kenapa pula tetiba saya nak luahkan ni? sebabnya, baru sekejap tadi saya terjumpa seorang hamba Allah dalam lift. seperti biasa soalan dia bila jumpa saya eventhough kitorang jumpa selang seminggu, mesti dia akan ajukan soalan yang sama.

apa soalannya?

sipolan: hai, sihat ke? (saya takde masalah dengan soalan ni)

saya: emmm.. sihat je.. (jawab dengan muka nak tak nak sebab saya dah tahu motif sebenar soalan dia)

kami sebenarnya menuju ke department yang sama. rasa lega sebab dia sempat tanya khabar je. bila saya dah nak balik office, terjumpa dia lagi depan lift pula. again.. she keep asking me the same question :(

sipolan: dah ada isi lum? (takkan la setiap kali jumpa nak tanya soalan yang sama, padahal last week dah bagi soalan ni)

saya: belum lagi belum ada rezeki.. nak relax dulu..

dia menjawab dengan muka yang berkerut2 herot berot.. (geram2)

sipolan: a'ah relax2 la dulu.. bagi rahim ko sihat.. bla bla bla.. (malas nak dengar ayat yang sama..mengalahkan dia doc saya)

saya: aku memang nak relax dulu.. memang dah discuss dengan doc.. (dalam hati ya Allah selamatkanlah aku dari terus dihujani soalan2 maut minah senget ni)

alhamdulillah, lift pun terbuka saya naik atas dia turun ke bawah. dalam hati saya lega yang amat sebab dia tak dapat mengulas lagi doctor mana? klinik mana? apa masalah? etc.

masuk office terus je terdetik nak melepaskan rasa hati ni. saya jadi sensitif dengan soalan2 macam ni bila mereka yang menyoal ni macam tak ada hati dan perasaan. diaorang main hembus je soalan pada saya tanpa memikirkan hati yang disoal ni. dia tak tahu ke rezeki tu Allah yang bagi. kalau dia tak izinkan macamana saya usaha pun tentu tak berhasil.

agaknya kalau saya dah kahwin bertahun2 tapi belum ada rezeki, macamana rupa dia masa menyoal tu ek? macam2 manusia ni kan. kadang2 saya mengelak dari berjumpa dengan orang macam ni. bukan tak nak terima kenyataan, tapi kenyataan tu kadang2 menyakitkan hati.

ada juga yang ayat2 maut yang keluar dari makcik2 jiran tetangga yang menyetap jiwa raga.

"dah ada isi lum? ko ni renyah sangat"

wahai makcik, pernah ke makcik nampak saya merenyah2.. melompat2.. terkinja2 masa saya pregnant? ada ke?

ayat yang paling saya rasa macam nak nangis bila dengan mimik muka yang menyindir ada yang kata..

"lor gugur lagi.. lain kali jaga la.."

wahai cik kak, cik adik dan makcik2 perasan tak apa yang awak2 semua cakap tu. awak2 ingat saya dah gila, hilang akal, biol, sewel tak nak jaga baby sendiri. mestilah saya jaga. takkanlah saya saja2 bagi baby tu gugur. sungguh tak berfikir mereka2 ni kan. usia perkahwinan saya pun baru setahun, bukannya dah 30 tahun. ada rezeki tu insya'Allah cuma kita tak tahu bila.

saya tahu, pengalaman keguguran berkali2 ni memang tak elok. lagi2 dalam jangka waktu yang dekat. kami dah berusaha sehabis baik menjaga kandungan tu, tapi Allah lebih berkuasa. mungkin kami ada buat silap dan ini petunjuknya. Allah saja yang tahu.

bila mengadu dengan en. nazir, dia selalu pujuk saya supaya bersabar. memang saya masih bersabar. kalau tak sabar saya dah fire dah makcik2 yang bermulut laser tu. sedap2 mulut dia je kan nak kata orang itu ini.

kepada sipolan tu, saya tahu awak tengah bahagia dengan baby kedua awak tu. tak apa, ni turn awak nak bahagia dengan zuriat awak. mungkin esok lusa turn saya pula. saya memang tak kisah kalau orang nak bertanya, tapi saya tak boleh terima pertanyaan yang berbaur sindiran tu. kawan saya pun dah pernah kena sindir dengan dia ni masa kawan saya tengah pregnant dulu. tajam juga sindiran dia tu. kesimpulannya, dia ni memang perasan bagus. dia rasa dia sangat productive dalam melahirkan anak. biarlah, malas nak layan orang macam ni. buang masa!

[seed, kalau ko baca entry aku ni, ko mesti tahu siapa yang aku maksudkan]

dunia2.. banyakkan bersabar wahai hati.. lumrah dunia kan..pedulikan apa orang kata..bila diorang dah penat nanti diam la tu.. itu yang en. nazir selalu cakap dengan saya.. ya saya setuju.. biarkan mereka dengan cara mereka dan kita dengan cara kita..

thanks yang sudi membaca isi hati saya ni.. minta maaf andai ada yang tersinggung.. maaf kan kami suami isteri dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.. sekali sekala hati saya juga nak berkata2.. doakan supaya satu hari nanti saya juga jadi ibu seperti ibu2 di luar sana..

fuhhhh.. dah lega dah :)


post signature

You Might Also Like

20 Th♥ught (s)

  1. cilikan je mulut orang orang yang macam ni kak..kalau saya yang terkena..dah selamat orang orang camni..apa2 pun banyak2kan sabar eh kak..kalau Allah izinkan..Insyaallah adalah rezeki akak..

    ReplyDelete
  2. betul2..cilikan je...siti pun bila org tanya mcm tu, mesti sakit hati gak....kan rezeki, jodoh, ajal maut semua kat tangan Allah...dia pulak yg sibuk...mcm siti yg kes baru2 ni, bila org ckp ko tu renyah sgt, lasak sgt...eh...mcmlah kita ni pemain bola jaring negara asyik nak lompat2 je....kalau dah tuhan tu kata cm tu, redha jelah...

    dia nak uji kita samada kita redha ngn ujian dia ke tak.

    p/s.: mak pulak yg emosi..he he he

    ReplyDelete
  3. angah>>x kuasa ngah nk mncili..klau ikut kte ati mmg nk wat.. biarlah die wat kte.. ape2 pn tq angah..

    ReplyDelete
  4. Siti @ nurie>>snasib kte siti.. sabo je la byk2..

    ReplyDelete
  5. Biar mummy plak bg comment yg memberangsang kan...

    cik hernee kene byk2 sabar...memng akan jumper org mcm nie tiap2 hari...Tp bile org nyer tu same jer tiap2 hr...geram la plak.(aku kenal si minah senget ittteeeewww)

    Mummy dulu 2 thun bru dpt iman...setiap x ade knduri umah sedara mara...selalu lah nk elak2..mls nk g..
    sbb klu g..confirm balik..berjujuran air mate ku..

    Apa yg buat Mummy kuat...ade hubby disisi..

    Belom ade rezki tue..ayat biase..kdg2 mcm xble terime..

    Tpa ketentuan Allah...bkn DIA xnak bg rezki...mugkin keadaan kiter yg buat Allah tu xbg sekarg..

    Pikir yg baik2...Insya Allah ade nanti mummy doakn yg terbaik...

    Simpan jer duit byk2 sekrg nie...

    Pergi vacation..refresh everything..

    sbb...mummy 3 bulan lepas balik dr langkawi...lekat woooo..

    ReplyDelete
  6. Mummy Pink>>hahahaha..btllah orgnye tu..yg laser ko gak..org yg same.. very d kephoci..

    thanks 4 ur advise.. ade rzki mmg nk gi honeymoon lg..hehehe

    ReplyDelete
  7. sabar ah hernee..sal paham n pnah rs ape yg ernee rs..mmg orgsuke brtanyer..tnyer & tnyer...
    dl time sal gugur en hubby lah kwn setia sntiasa d cc even die d KL.
    allah tau pe yg terbek tuk ernee n suami..yg pentg jgn pts asa,doa n usaha..k..
    cam mummy pink ckp..try ah planning p bercti..langkawi.minum air tasek D.B...sal dl pn balik dr langkawi trus ad isi..alhmdulillah... ms 2..3bulan lpas gugur..2 salah 1 usaha..yg penting doa & allah izin kn :)
    smping 2 pmkanan pn kne jga...nsya'alah sal yakin ad rzki tuk ernee nanti...

    ReplyDelete
  8. QasehessaL>>tq sal..insya'Allah hernee ikut nsht sal tu..

    ReplyDelete
  9. Sabar lama2 nnt diam... Buat dunno jek udah ler... tp klu selalu gak tanya soklan yg sama mmg menyakitkan ati ye dak... Insya'allah ada hikmah di sebalik... betul kata SEED mana tau gi honeymoon melekat pastu, coz aku dulu pun camtu :)...

    P/S : wei bukan akukan? aku pun anak 2 gakheheh... hahaha aku dah macam ko lak :)

    ReplyDelete
  10. Mummy Dasy>>tau xpe long skit gak ati lame2..akn ku usahakn utk berhoneymun lg..hehehe

    long bukn ko la..jauh skali..ko dh lame pe dpt baby no.2.. minh ni bru lg..yg pnting xde kaitn ngn kwn2 kte..

    ReplyDelete
  11. salam..sabaq sis..even,i've no experience bout dat but i do understand ur feeling...sabaq tau... teruskan usaha anda(",) biar lambat asalkan kualiti anak terjamin... i'm sure u'll b a good mother one day.. insyaAllah.... Allah akan makbulkan doa setiap hambaNya cuma antara lambat n cepat je diperkenankan doa tuh...DIA lebih tahu ape yg terbaik untuk kita........

    Lau,die tny soklan lagi..Sis senyum je...tak pyh jwb pape...

    ReplyDelete
  12. Decorater>>tq dik..really appreciate it..ok nti sis snyum jek..hehehe..tp tkut die kate x btul lak kang..

    ReplyDelete
  13. biase la long, lom kwin org tny "bla nk kwin"??? da kwin org tny "bla nk dpt ank"??? da dpt ank 1 org tny lak "bla nk dpt no 2"??? aku lg la tsion gler... actualy x ksh tp bla org ckp tu mmg la sdey kan...

    ReplyDelete
  14. note2remember>>btl la faz..hubby aku slalu ckp cam tu..sbijik sbijon ngn ayt ko tu..sabo je la.. ade jodoh ko nti..

    ReplyDelete
  15. tu lah, aku pn mcm seed gak tuh, malu nk jmpe org sey..

    ReplyDelete
  16. note2remember>>sabo je la faz..cam aku dlu jwb ngn muke slambe..

    mak ayah sy x ksah pn sy x kwin lg.. trus makcik tu snyap..

    ReplyDelete
  17. ler.. terlambat baca.. sabar yek, pedulikkan si kepoh!! yg penting hati mau senang tau!!

    ReplyDelete
  18. JaNnAh>> tq kak..xpe lmbt..hehehe..ye idup msti happy..

    ReplyDelete
  19. bilamaklangmenulis.blogspotNovember 16, 2009 at 2:21 PM

    hernee... saye da masuk stahun kawin.. tp da lali ngan ckp2 org nih.. dulu mmg saya emo pun.... tp tuh la.. manusia nih hidup penuh ngan soklan.. lepas 1-1 soklan diorg kasi

    ReplyDelete
  20. bilamaklangmenulis.blogspot>>same la kte sy pn dh sthun..sabo je la kn..kdg2 diam itu indah..

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!