Ketam Masak Lemak

Menu Hari Ahad Pulak

Tuesday, May 25, 2010

Hari ni nak tayang menu Ahad pulak. Sebenarnya kepingin nak makan siput sedut masak lemak. Tapi siput sedut tak dijumpai setelah sekian lama saya mencari. Nak cari kat pokok bakau memang kirim salam la hehehe. Tetiba teringat arwah Mak yang dulu memang suka pergi cari siput sedut kat pokok bakau. Sekarang nak makan kena beli je la. Dah le susah nak jumpa. 

Cari2 siput sedut terjumpa ketam. Terus tukar ketam masak lemak je la. Inilah hasilnya yang tak seberapa. Cukuplah untuk makan dua orang. Itu pun ada lebih sebab tukang beli tu tamak sangat bila tengok ketam banyak :)



 Ketam Masak Lemak Hernee Nazir' Style ;p


bahan2nya:

8 ekor ketam
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 batang serai
3 helai daun kunyit 
santan
air secukupnya
garam dan serbuk perasa

cara2nya:

blender bawang2, halia dan kunyit. masukkan ketam ke dalam periuk, dan masukkan bahan2 yang diblender tadi. kemudian, masukkan santan dan tambah air mengikut jumlah kuah yang diinginkan. lepas tu, letakkan periuk atas dapur, of course lah kan. kalau tak macamana nak masak hehehe~ masukkan serai, daun kunyit, garam dan serbuk perasa. oohh ya, saya masak tak tumis bahan2nya. semuanya saya leburkan dalam periuk. rajin2 kacau kuahnya supaya tak pecah minyak. agak2 dah mendidih bolehlah diangkat.



 Kacang buncis goreng..


Kacang buncis goreng tu macam biasa la ye lebur2 lada merah, bawang besar, bawang putih yang dimayang dan letak sohoon dan kacang buncisnya. Mudah je. Boleh masak sambil pejam mata *tipu* nanti karang tergoreng tangan sendiri pulak ;p

Tunggu En. Nazir balik kerja, jadinya pukul 4 lebih baru saya makan. Lagi pun perut masih kenyang lagi sebab dapat makan roti tampal goyang di pagi hari hehehe.Thanks to En. Nazir yang tolong snap picture. Kalau nak harap wife dia yang tak berseni ni memang gambar entah apa rupa la. Kabur je manjang.

Ok, itu saja nak tayang. Lepas ni ada satu lagi entri makan tuan punya blog ;p

©Hernee Nazir – Selamat menjamu mata lagi sebelum lunch hour :)

You Might Also Like

12 Th♥ught (s)

  1. best nye siput sedut and ketam gulai lemak!!! God, nak balik Malaysiaaa

    ReplyDelete
  2. iman>alamak siannye..xde kt msia ke?hehehe

    ReplyDelete
  3. best nye ketam tu..next time masak..calling2 lah..boleh join sekali..kihkihkih..

    ReplyDelete
  4. M.U.M.M.Y.P.I.N.K.>>alamak bdosa rase aku meliurkn mak buyong..hehehe..sgan la nk ajk msk cincai boncai je..hehehe

    ReplyDelete
  5. Lama x mkan ketam!! wahh.. terliur

    ReplyDelete
  6. sophie>>wah..cpt cari nti air liur meleleh..hehehe

    ReplyDelete
  7. weyyyhhh terliur lak ibu xmengandung ni miahaha..

    ReplyDelete
  8. Mummy Dasy >>ibu x mngndung ni madang tliur je..ade cacing aeh dlm perut?hahaha

    ReplyDelete
  9. Hmm..sedapnya. gulai ketam tuh.. siput sedut pun feveret akak gak tau.. hehe :)

    ReplyDelete
  10. Rinna>>akak tlg carikn kte siput sdut tu..hehehe

    ReplyDelete
  11. roti tampal goyang?? tahniah!!tahniah!!!

    ReplyDelete
  12. ::cdot the dot:: >>hahahaha..tahniah ye dot..tahniah..hehehe

    ayu still jd part time waitress sbb tkut roti tmpl goyg abis..hehehe

    ReplyDelete

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!