BSP

When 3 Become 4.. Alhamdulillah Rezeki Anak Syurga Ke 2

Wednesday, February 06, 2013

Bismillahirrahmanirrahim..
alhamdulillah syukur atas segala kurniaan Allah..
untuk kali ke 6.. Allah kurniakan kami seorang lagi anak syurga..
ye.. ummi ilham sedang hamil anak kedua..
dan ilham sekarang "Abang Long Wannabe" ;)
yeay!

first time buat UPT sendiri agak ternganga kejap la..
tak puas hati buat lagi esoknya..
ok dua2 kali test memang positive..
maknanya memang dah sampai masa rezeki Allah lagi..
insya Allah..kalau Allah izinkan.. :)

last week buat check up kat tempat biasa..
Pusat Sakit Puan & Pakar Perbidanan Khor & Loh..
Dr. Ong tanya previous labour history..
dia ingat lagi saya pernah check up kat sana..
scan baby..alhamdulillah baby sihat..
dah ada degupan jantung.. subhanallah..
macam nak menitis air mata..
tapi belum pun sempat ummi yang jadi mak neng..
ilham dah meraung dulu..
meraung tengok ummi terbaring sambil doktor scan..
hahaha.. takut sangat ummi dia di apa2kan..
babah tunjuk kat dia.. "baby..baby"
tapi dia tetap menangis..
abang ilham belum faham lagi kan..
tak apa nanti ummi terangkan sikit2..

kalau ikut last menstrual period calculation..
EDD 30 Ogos 2013.. tapi doktor kata baby kecil..
so ikut scan EDD 9 September 2013..
mudah2an ummi dan baby selamat dan sihat..
dan dijauhkan dari sebarang perkara yang tak diingini..
dr. ong advise suruh stop breastfeeding..
memang sentap juga la rasa..
mana mungkin saya stop secara tiba2..
emosi ilham saya kena jaga..
saya masih lagi sempat beralasan dengan dr. ong..
saya cakap kat dia.. so far saya ok tak ada apa2 masalah..
tapi dia tetap advise stop bf ilham..
alhamdulillah.. saya masih lagi menyusukan ilham macam biasa..
cuma aktiviti mengepam saya stop dulu..
alhamdulillah.. setakat ni tak pernah lagi ada rasa sakit sepanjang df..
saya berharap sangat2 tak ada yang memudaratkan kandungan..
mudah2an Allah permudahkan urusan saya..
saya nak biar ilham reject secara natural..
doakan saya ye kawan2..




next check up 26 feb 2013..
harap2 baby sihat ye sayang..
ummi, babah dan abang ilham sayang baby..
baby kena kuat..ummi kena kuat..
insya Allah kalau Allah izinkan kita jumpa September nanti..

nak tengok tak adik abang ilham..
;)



tu yang comel cenonit tu..
itu la adik abang ilham.. insya Allah..
ikut scan 29/1 baby baru 8 weeks 2 days..

31/1 tanpa berlengah lagi..
ummi pun ajak babah buat buku merah..
bila teringat rutin buku merah ni..
terbayang segala MGTT.. BSP.. fuhhhh..
dugaan.. doa ummi mudah2an kali ni encik diabetes menjauhkan diri..




ok settle buku merah rekod kesihatan ibu..
dan seperti yang dijangka..
ummi kena buat Meal Glucose Tolerance Test (MGTT)..
hmmmm.. apa boleh buat.. family history.. pregnancy history yang lepas..
kan ke ummi sahabat baik BSP Blood Sugar Profile.. 
sebab ada Gestational Diabetes Mellitus (GDM) in pregnancy..
encik diabetes suka kawan dengan ummi..
jadi nak ke tak nak kena la layan juga..
ewahhhh kan main banyak lagi term yang kena ingat ;p




nah bukti kena pergi buat MGTT aka minum air gula yang sangat best lagi lazat,,
bila kena tu kak oi.. haaaaa amekawwwww.. esok 7/2 kena minum..
jangan ngengada buat2 lupa ye..
tekak ni duk mual je membayangkan kemanisan air gula tu..
ya Allah permudahkanlah..jauhkanlah dari diabetes..
so malam ni start pukul 10pm kena la puasa..
esok pepagi sepi'ee sebelum pukul 8.30am kena datang KK Gelang Patah..
insya Allah kalau tak ada masalah GDM, 
nurse kata saya hanya buat monthly check up di KK Desa Paya Mengkuang je..
mudah2an makbul doa saya..

kali ni morning sickness tak seteruk masa mengandungkan ilham..
kali ni masih boleh masak lagi..
mungkin saya berjaya menpsycho diri sendiri untuk jadi kuat..
saya ingatkan diri saya.. kalau saya tak kuat..
tak boleh masak, macamana dengan ilham..
kalau dulu dia belum ada lagi..
alhamdulillah babah dia faham..
bila saya tak boleh masak dia boleh cari makanan sendiri..
ni takkan sanggup saya nak tengok ilham berlapar..
jadi saya tabahkan hati kuatkan diri jangan manja sangat..
walaupun tekak masih memilih makanan..
ya rabbi.. Dia je yang tahu..
rasa nak nangis bila fikir nak makan apa..
harap2 morning sickness ni tak teruk dan sekejap je..
memang ada beza mengandung kali ni..
harapnya baby kuat ye.. kita sama2 kuat..

ok panjang berjela nampaknya entry seperais ummi ilhams kan..
ehhh.. "why ilhams?" ye la sebab next ilham akan keluar tak lama lagi..
so sekarang ummi dah ada 2 ilham insya Allah..

tunggu update2 untuk pregnancy kali ni ye..
itu pun kalau ujudnya aura rajin :p
babai..


***sambung menpsycho diri yang "Air gula sangat sedap.. macam rasa bandung 3 layer" slurrrrrrrrppppppppppp.. :p





You Might Also Like

3 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!