Dari Dapur Hernee Nazir

{DDHN} Kek Batik Rupa Tak De Harta Pun Kurang :p

Tuesday, May 28, 2013

hari sabtu lepas..

kami ambil kesempatan pergi Mydin untuk top up barang2 dapur..

macam biasa la kan.. gaji masuk je yang penting barang dapur tu..

 

sambil pusing2 Mydin terfikir nak buat kek batik..

terus capai bahan2 sekali..

sambil menyelam minum air kan..

Smile with tongue out

 

balik memang tak masak..

tapau nasi ayam je..

terus ke dapur mulakan projek kek batik..

budak kecil tu tidur kan..

senang sikit nak bersilat kat dapur..

 

IMG_20130525_144056

 

bahan2:

250gm butter

1 bungkus biskut marie

1 cawan milo

3 sudu serbuk coklat van houten

1/2 cawan susu pekat manis

2 biji telur

1/2 cawan air

 

saya ikut resepi paling simple jek..

janji sedap dimakan..

 

cara2nya:

- masukkan bahan2 milo, serbuk coklat, susu, telur dan air ke dalam periuk dan jerang. jaga api jangan terlalu kuat. kacau sebati jangan sampai hangit ye.. Hot smile

- masukkan butter dan kacau lagi..

- get ready untuk mematah2kan biskut marie ye..

- saya malas nak guna loyang (sebab tak ingat loyang arwah mak simpan kat mana Smile with tongue out) jadi saya guna je bekas mangkuk plastik tu.

- lapikan coklat berselang seli dengan biskut marie yang dah dipatah2kan.. dan penyek2kan dengan sudu..

- bila dah settle, sejukkan dalam peti sejuk ye..

- sambil menghitung masa bila nak mampat, padat dan sejuk hehehe..

 

ni hasil yang saya dapat untuk sebungkus biskut marie..

 

IMG_20130528_163334

 

alhamdulillah dapat dua bekas..

boleh buat kunyah2 sambil tengok tv..

 

oleh kerana perasaan tak sabar nak makan..

maka dengan lahapnya saya telah memotong kek batik..

sehingga menjadi begini..

 

IMG_20130525_175409

 

dan saya namakan dia..

“KEK BATIK RUPA TAK DE HARTA PUN KURANG” Hot smile

yang penting sedap..

cheeewaaahhh.. masuk lift tekan sendiri!

dapat jugalah jamah2kan opismet..

ada lagi tu kat rumah..

makan jimat2 hahaha..

takut habis cepat Smile with tongue out

kalau ada yang nak mencuba..

boleh la ikut resepi tu..

mudah je..

saya dah lama gila kot tak buat..

tu yang rasa teringin tu..

sekarang semangat nak memasak berkobar2..

tak tahulah maybe sebab aura masterchef celebrity malaysia ke 2 kot.. Nyah-Nyah

poyo no ayatnya.. kui3

 

ok, till then.. babai!

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!