Breastfeeding Support Group

Breastfeeding | Day 3 - MBfPC Training Program Southern Region 2014

Saturday, November 01, 2014

day 3

tetiba pagi raasa sayu pula bila memikirkan ini last day.

rasa tak puas berkongsi cerita menyusu dengan PCPA dan rakan2 seperjuangan.

 

20141025_083934

 

hari terakhir, topiknya pun sangat menarik.

 

20141025_083943

20141025_083948

 

muka mak2 memang tekun habis.

bersedia menyerap dan menghadam ilmu Smile

 

group work pertama.

 

20141025_092533

 

tajuk2 untuk setiap kumpulan.

 

20141025_092546

 

Group 1 – Before delivery and also for breastfeeding

apa persediaan ibu/ bakal ibu patut lakukan sebelum melahirkan dan menyusukan

peserta kena conduct satu SUpport Group Meeting (SGM) bincangkan tajuk di atas.

haaa penting sangat2 ilmu ni kan. NIAT yang utama. niat untuk menyusukan bayi insya Allah Allah permudahkan.

mind setting. sentiasa perfikiran positif. yakin yang susu kita Allah jadikan cukup untuk anak. rasanya kalau mind setting saya dan semangat saya tak kuat, saya pun kecundang di tengah jalan.

sokongan. ini pun tersangatlah penting. sokongandari suami dan keluarga serta kawan2. pada saya tunggak utama suami. semangat lain macam kalau apa yang kita buat suami bagi sokongan. lagi2 lah bab anak2 kan.

ilmu. galilah ilmu sebanyak mungkin. tak rugi. serius tak rugi. boleh guna untuk diri sendiri dan juga bantu orang lain. bila kita berjaya menyusukan anak automatik kita nak orang lain pun brjaya macam kita. betul tak? Winking smile

 

20141025_094620

20141025_095346

20141025_095716

 

Group 2 – To make breastfeeding work in the first 2 weeks

group ni pula terima call dari ibu yang bermasalah untuk menyusukan anak di awal kelahiran. mencabarkan? ye memang mencabar untuk kita bantu ibu2 ni. kena educate betul2 supaya si ibu rasa tak mudah mengalah and the group did it well Smile

 

20141025_101622

 

Group 3 – Before returning to work

kami dapat task konon2nya sedang bertugas di salah satu “Breastfeeding Support Centre”. datang pula seorang ibu bekerjaya yang perlukan maklumat untuk persediaan dia outstation ke luar negara. wow! mecabarkan. banyak perlu prepare tu.

group kami siap2 prepare persediaan awal ibu sebelum mula bekerja. sekali situasi yang kami dapat ada lain sikit. nasib baik da ilmu2 sampingan sebelum ni dapat juga la bergilir2 menjawab persoalan ibu bermasalah tu hehehe.

untuk details nanti saya share dalam entry lain ye.

next group work.

ni pun sangat best ilmunya. bagaimana cara kita nak memberi sokongan kepada ibu yang bayinya pramatang, cleft baby, HIV mom, relactation and induced lactation mom.

 

20141025_111623

20141025_130636

 

group saya, dapat tajuk “how to support relactation and induced lactation mom'” presented bay Puan Khadijah Gani, founder Kad Imbas Khadijah yang disukai ilham Smile 

antara alternatif untuk relactation dan induced lactation ialah dengan pengambilan pil, suntikan dan penggunaan Supplementary Nursing System (SNS).

 

20141025_131545

 

penggunaan Supplementary Nursing System (SNS) yang mana fungsinya meransang badan dan otak si ibu untuk menghasilkan susu.

apa pun si ibu haruslah istiqomah untuk stimulate the breast dengan bantuan bayi, memerah menggunakan tangan dan juga pam.

 

20141025_111703

20141025_123700

 

group ni pula dapat tajuk, how to support HIV mom. presenternya puan shira, ibu beranaka dua yang ada pengalaman menyusukan anak HIV. proud of you shira! semoga mendapat pahala yang berpanjangan.

 

20141025_112117

 

group ni pula dapat tajuk, how to support mom with jaundice baby. fuhhh lagi sarat ilmu.sebab banyak sangat mitos2 kita dengar untuk kurangkan jaundice. padahal ubat jaundice paling mujarab hanyalah SUSU IBU.

 

 

20141025_122734

 

ini bantuan menyusu untuk cleft baby. dengan menyusukan bayi secara duduk dan memastikan si ibu menyokong payudara dan rahang bayi. posisi tegak boleh mengelakkan bayi dari tersedak.

 

20141025_122511

 

ini bantuan dari segi posisi penyusuan dan pelekapan Dancer Hand Position. ada juga bantuan dengan menggunakan “special bottle”.

 

20141025_132108

 

perkongsian dar seorang ibu yang berpengalaman dalam “induced lactation”. sangat2 kagum dengan usaha beliau. tahniah sahabat! hugs!

 

20141025_144841

 

next, open discussion on post training activities sebelum buat post test yang menguji minda hehehe. sebelum tu, jangan lupa submit “Future Plan as a Peer Counselor” Winking smile

 

20141025_161512

 

hari pertama tak bawa kusyen, hari kedua bawa satu, hari ketiga tambah lagi satu.

sukup seminggu training katil tilam bantal, selimut semua ummi ilham angkut Smile with tongue out

demi keselesaan ummi dan baby sepanjang menuntut ilmu.

 

ni sesi menyentap tangkai hati namanya.

 

20141025_162134

20141025_162147

20141025_162154

20141025_162214

20141025_162830

20141025_163741

20141025_165708

20141025_165719

20141025_170004

20141025_170137

 

tali ukhuwah antara kami.

tali ni yang menghubungkan niat suci kami semua dengan satu misi yang sama.

perjuangan memartabatkan susu ibu di mata dunia.

bila2 setiap seorang meluahkan perasaan masing2, air mata saya semakin lama semakin banyak menakung air.

semoga urusan kita semua membantu ibu2 lain diberkati Allah. mudah2an saya berjaya menyusukan baby yang bakal lahir 3 bulan lagi ni sepertimana saya dapat menyusukan abangnya ilham syahmi selama 2 tahun 11 bulan. sesuatu yang diluar jangkaan saya. alhamdulillah. saya yakin ibu2 lain juga boleh!

ada surpriseeeeeeeeee.. breast model ummi ilham menarik perhatian juri lah hehehe. lagi satu breast mode kak tie. tahniah kak tie. thanks kak wana bagi idea Winking smile

 

67298_10152793459219346_2694983520557726060_n

 

20141025_212941

 

ni hadiahnya, shawl by vsnow dan bekas tupperware. thanks penyumbang.

 

20141025_170912(0)

 

alhamdulillah. selamat dan tamat sudah MBfPC Training Program Southern Region 2014. daha dapat sijil yeay!

sesi pemberian cenderahati oleh Pengerusi Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor, Puan Noorul Syahadah kepada Peer Counselor Program Administrator, MBfPC.

 

20141025_171833

 

thanks Kak Kam..

 

20141025_171931

 

thanks Dr. Nadrah..

 

20141025_171903

 

thanks Dr. Ning

 

20141025_172258

 

thanks AJK yang menjayakan program ni.. uolls memang ibu hebat!

 

20141025_172156

 

jom bergambar dengan AJK dan PCPA.

 

20141025_172809

 

untuk PCPA yang hebat.. Kak Kam, Dr. Nad dan Dr. Ning. thanks atas segala ilmu yang dicurahkan. thanks kerana sudi meluangkan masa untuk membantu kami semua. pengorbanan ibu2 meninggalkan suami dan anak2 selama 3 hari sangat2 kami hargai. uolls memang awesome!

 

 

20141025_172433

 

sempat juga bergambar dengan adik shira.. ecehhhh.

 

20141025_161828

 

mommy zara ibu kepada anak susuan saya. semoga Allah pelihara hubungan kekeluargaan kami. semoga Allah permudahkan urusan kami sepanjang kehamilan anak2 syurga dalam perut tu.

 

10647159_10204591918745575_8631862773587449394_n

 

alhamdulillah. tercapai cita2 ummi ilham nak jadi Breastfeeding Peer Counselor. permudahkan urusan kami ya Allah.

 

10349024_10204593570106858_8551647131519561555_n

 

ni khas untuk babah dan ilham yang menjadi penguat semangat ummi untuk meneruskan perjuangan susu ibu. ummi loves both of you! Red heart

 

untuk ibu2 diluar sana.

jangan malu2 jangan segan2. sekiranya anda perlukan bantuan. boleh hubungi saya.

Hernee Samshudin -  kawasan Gelang Patah, Nusajaya.

Contact No: 012-7669877 / 014-6106331

kawan2 saya juga boleh bantu anda!

 

 

download

untuk maklumat lanjut mengenai Malaysian Breasffeeding Peer Counselor

 

namapc copy

untuk maklumat lanjut mengenai Senarai Nama Pembimbing Ibu Menyusu (PIM) di seluruh Malaysia

 

logo_club_new

untuk maklumat lanjut mengenai aktiviti dan mendaftar sebagai ahli Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru

 

last but not least,

3 Tips for Breastfeeding success:

  1. Breastfeeding EARLY & OFTEN
  2. Nurse at the breast & not to the nipple (positioning and latch)
  3. Watch the baby, NOT the clock

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!