Cuti2

#throwback | Cuti2 @ Kg. Salang, Pulau Tioman - Part 1

Tuesday, May 26, 2015

dua tahun perap entry. ko hadooooo??? hahaha
nampak orang update entry holiday baru teringat.. oh maiii.
ada 2 entry holiday tak update.
satu entry berumur setahun (cuti2 tg. balai karimun)
satu lagi entry dah masuk 2 tahun uols, entry ni lah.
holiday dalam bulan jun 2013 3 hari 2 malam ke pulau tioman.
dan kami pilih ke kg. salang nun diatas sana kalau tengok peta hehehe.

percutian bersama adik2 dan pokteh sekeluarga.
plan tak lama pun tau2 jadi jek nak ke sana.
kadang2 tak perlu plan beriya pun kan, selalunya plan beriya yang tak jadi.
so kita relax2 jek.. tenang2 hehehe.
IMG_20130603_093955

abang ilham baru 2 tahun time ni. ummi pulak terboyot2 bawa anak syurga dalam perut. masa ni syakir dalam kandungan ummi lebih kurang berusia 5 bulan.
IMG_20130603_095203
on the way ke mersing :)
IMG_20130603_215717
masa ni baru lepas makan dan menunggu masa nak membeli tiket feri. entah diorang singgah beli apa pun tak ingat. 2 tahun kooooo simpan memori hahaha. tiket feri RM70 pergi dan balik dari jeti mersing kalau tak silap.
IMG_20130603_130525
menanti gate di buka.. ohhh sangat excited time ni.
IMG_20130603_130639
mak yong dan mak pah.. ilham’s favourite aunties hehehe.
IMG_20130603_131449
haaaa ni dalam feri. nak tunggu sampai salam 1 jam lebih sempatlah berkali2 ilham ngempeng sambil tertidur. rasanya ummi pun sempat lelap hehehe. habis kudut si ilham masa ni kan.

feri2 ni akan berhenti di 6 perhentian kalau makcik tak silaplah iaitu kg. genting, kg. paya, kg. tekek, kg. air batang, kg. panuba, dan kg. salang. masa ni diorang turunkan penumpang yang nak ke kg. salang dulu. kitorang lah tu.. dan ramai juga2 pelancong2 lain. dalam perjalanan tu rasa kagum betul tengok ciptaan Allah. laut yang sangat luas, walaupun hati kecil besar je berada di tengah2 laut.
IMG_20130603_153948
bila dah nampak bayang kg. salang. fuhhhh excited yang amat. subhanallah cantiknya la hai air yang membiru. damai sungguh.
IMG_20130603_215051
sesampainya di jeti kg. salang. rasa nak melompat dalam air terus. oppssss. adik syakir ada kat dalam. behave ummi behave.
IMG_20130607_141721
welcome to kg. salang :)
IMG_20130603_215340
subhanallah. enjoy the beautiful scenery.
IMG_20130607_141316
IMG_20130607_111111
IMG_20130607_111234sampai2 kami check in di salang sayang resort. memang dah siap book awal2 lagi. kami ambil 2 garden view room with aricond, 1 family room with air cond, 1 fan room sea view. rate dalam rm300++ tak silapnya. kami tak ambil pakej. haaaa.. kami stay sini. sampai2 terus terbongkang kepenatan.

petang baru ronda2 cari makanan. makanan ya ampun boleh tahan mahalnya sedap tolak tepi. hahaha. petang tu seigatnya kami melantak burger. tak sempat nak snap dah. lepas tu dorang pakat mandi manda di tepi pantai yang indah. ilham masa ni sangat2 alergik dengan pasir. ngengada menjerit meraung2 tak nak pijak pasir. adoiii ummi tak dapat join meratah pasir2 tu.

dah nak senja kami baliklah ke kandang masing2. plan esok dorang nak pergi snorkelling, round2 pulau. hmmm.. ummi dan ilham bakal2 tercanguk dalam chalet la jawabnya.

makan malam kat kedai paling terdekat oh harganya meletopsssss. nasib baik sedap. nak jalan jejauh ke depan dorang tak nak. jadi makan jeklah mana sempat.
IMG_20130603_215508
esok paginya dorang bersiap2 nak meronda pulau dan pergi snorkelling. i is jealous.
IMG_20130604_100811
IMG_20130604_101039
nahhhh.. babah ilham dan kaki itiknya hahaha. kurus heh 2 tahun lepas hahaha.
IMG_20130604_103353
babai semua.. selamat meronda pulau. ummi dan ilham tinggal sambil bergolek2 di challet. tak beranilah nak ikut naik bot. bahaya terhentak2.

apa kami buat 2 beranak?
hmmmm.. melepak tepi pantai sambil mendapatkan line wifi.
IMG_20130604_103646
sian budak ni tunggu babah balik. tetiba ummi fefeeling babah kerja sebagai nelayan. ummi dan ilham tunggu tepi jeti hahahaha.
IMG_20130604_113533
sambil menghirup udara panas terik pantai hahaha.
IMG_20130604_114346
botol air masak abang ilham yang mesti di bawa kemana2.
IMG_20130604_123255
penat menunggu kami makan tengahari dua beranak. makan dua beranak tu mencecah RM20++ phewwww. lepas makan balik ke challet. golek2 sambil tidur2. ummi lebih tidur dari ilham hahaha.
IMG_20130604_172300
petang tunggu semula dorang balik. gambar2 diorang snorkelling tak sempat nak copy dan malas nak ambil dari babah. hahaha.
IMG_20130604_184003
petang2 kami meronda pantai lagi.. ohhh indahnya.
IMG_20130604_184045
tengok budak kecik tu ngade2 tak pijak pasir.
IMG_20130604_184702
IMG_20130604_184859
IMG_20130604_184929
IMG_20130604_185018
IMG_20130604_185400
antara gambar2 kami bercanda di pasiran pantai hehehe.
IMG_20130604_185638
hanya tinggal kenangan..

babah + ummi = ilham & baby (arwah ilham syakir)
malam kami keluar lepas maghrib cari port makan. masing2 dah kelaparan. port yang sama je tapi kali ni kami makan ikan bakar segala. sedap memang sedap tapi harganya pun sangat sedap.
IMG_20130604_203132
pak ayan hilang kejap, rupanya dia syok tidur dalam buai. kepenatan meronda pulau dan snorkelling agaknya.
IMG_20130604_203221
babah menghiburkan kami sambil mengisi perut hahaha.
IMG_20130604_212632
papacu dan mamacu semasa mok2. hahaha. gambar mami ngah tak ada pulak.
IMG_20130604_212807
pok teh, nek teh masing2 melayan internet dengan wifi yang ada. tak ingat cajnya berapa.
IMG_20130604_212911
IMG_20130604_212946
ummi melayan kerenah budak conet ni ha. lepas lepak2 makan menghirup udara malam, kami baliklah ke bilik masing2. time to sleep. next entry sambungan hari esoknya ye.. fuhhh jenuh ingat semula kejadian lepas hahaha.

stay tuned!
;)

You Might Also Like

0 Th♥ught (s)

Thanks 4 ur comment.. peace!

Advertise with us!